Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Krka je letos že prinesla 20-odstotni donos

Delnica je rasla na krilih dobrih poslovnih rezultatov, a je še cenejša od delnic primerljivih podjetij.
Novomeška Krka še naprej pričakuje odlično poslovanje. FOTO: Krka
Novomeška Krka še naprej pričakuje odlično poslovanje. FOTO: Krka
Lojze Kozole,Ilirika BPH
22. 11. 2020 | 20:00
22. 11. 2020 | 21:26
3:32
Prejšnji teden je vlagatelje na Ljubljanski borzi razveselila objava devetmesečnega poslovnega izida novomeške Krke. Delnice domačega farmacevta so se v četrtek zvišale za 2,6 odstotka na 84,6 evra za delnico. Krkine delnice so sicer v času pisanja letos na ceni pridobile 16 odstotkov. Poleg tega je Krka izplačala tudi 4,2 evra dividende na delnico, to pa pomeni, da so njene delnice vlagateljem letos prinesle približno 20-odstotni skupni donos.

V devetmesečju so prihodki Krke na ravni skupine znašali 1,156 milijarde evrov. Prihodki od prodaje so se v tem obdobju glede na isto obdobje lani zvišali za šest odstotkov, čisti dobiček pa se je povišal za 22 odstotkov na dobrih 210 milijonov evrov.

Na trgih zunaj Slovenije so pri Krki ustvarili 94 odstotkov prodaje skupine Krka. Največji posamezni trg je bila Ruska federacija s prodajo v višini 240,3 milijona evrov in desetodstotno rastjo. Sledila sta poljski trg s 123,9 milijona evrov prodaje in štiriodstotno rastjo ter nemški trg s 73,1 milijona evrov prodaje in kar 32-odstotno rastjo.

INFOGRAFIKA: Delo
INFOGRAFIKA: Delo


Na ravni skupine za letos pričakujejo najmanj 1,52 milijarde evrov prihodkov od prodaje ter okoli 260 milijonov evrov dobička. Za prihodnje leto pa pričakujejo prodajo v višini 1,54 milijarde evrov in dobiček okoli 265 milijonov evrov. Do leta 2024 ostaja osrednji strateški cilj količinska/vrednostna rast prodaje v višini najmanj pet odstotkov povprečno na leto. Za razvoj in raziskave bodo vsako leto namenili deset odstotkov od prodaje. Krka si v prihodnjih letih lahko obeta tudi rast prodaje s kitajskega trga, kjer je konec leta 2017 z lokalnim partnerjem ustanovila skupno proizvodno podjetje.

Kljub nedavni rasti tečaja ostajajo Krkine delnice poceni, če jih presojamo z delnicami primerljivih podjetij. V času pisanja je mediana kazalnika med ceno delnice in dobičkom pri primerljivi skupini znašala 16, pri Krki pa 9,2, medtem ko kazalnik EV/EBITDA za Krko znaša 4,6, mediana pri primerljivi skupini pa 7,4. Krka tudi še naprej ostaja nezadolženo podjetje z 265,5 milijona evrov denarnih sredstev v banki. Nadaljevanje odličnega poslovanja pa tudi kaže na to, da delničarji Krke najverjetneje lahko za prihodnje leto pričakujejo še nekoliko višjo dividendo kot letos.

Poleg Krke so se, kar se ravni prihodkov v letošnjem devetmesečju tiče, dobro izkazala tudi podjetja, kot so Cinkarna Celje, Zavarovalnica Triglav, Zavarovalna skupina Sava in NLB. To pa bi, kljub krepkemu poslabšanju epidemioloških razmer na severni polobli v letošnjem četrtem kvartalu morala biti dobra popotnica za ugoden zaključek leta na domačem trgu vrednostnih papirjev Ljubljanske borze.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine