Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Kostić kljub soglasju BS še ne more prevzeti Gorenjske banke

Banka Slvenije je AIK banki prižgala zeleno luč za več kot polovični delež Gorenjeke banke.
Poslovalnica Gorenjske banke v Ljubljani 19.10.2017 Ljubljana Slovenija [Gorenjska banka,poslovalnice,Ljubljana,Slovenija] Foto Jože Suhadolnik
Poslovalnica Gorenjske banke v Ljubljani 19.10.2017 Ljubljana Slovenija [Gorenjska banka,poslovalnice,Ljubljana,Slovenija] Foto Jože Suhadolnik
Janez Tmažič, Maja Grgič
6. 11. 2018 | 14:45
6. 11. 2018 | 16:44
1:55
AIK banka, ki jo prek MK Grupe obvladuje srbski poslovnež Miodrag Kostić, je doslej imela dovoljenje Banke Slovenije za do tretjinski delež v Gorenjski banki, 29. oktobra pa je od nje pridobila dovoljenje, da lahko ta delež poveča nad 50 odstotkov, je razvidno iz spletne strani Banke Slovenije.

Srbaska banka je že pred tem dobila soglasje srbskega regulatorja in varuhov konkurence, a Gorenjske banke kljub temu do prihodnjega leta še ne bo smela prevzeti. AIK banka sicer že ima skoraj tretjino delnic Gorenjske banke, ker pa po objavi prevzemne namere ni objavila tudi prevzemne ponudbe, do januarja prihodnje leto banke ne more prevzeti. Pri tem stališču vztraja tudi Agencija za trg vrednostnih papirjev.


Dogovor o Savinem deležu že sklenjen

 
AIK banka je že poleti s Savo sklenila dogovor o odkupu dodatnega 37-odstotnega deleža v Gorenjski banki, po 15. februarju prihodnje leto. Za delnico naj bi Kostić plačal 298 evrov oziroma za skupaj 43 milijonov evrov. Kostić je denar za to in izbrisne pobotnice ločitvenih upnikov že deponiral pri KDD, plačilo pa naj bi bilo izvršeno najkasneje do 30. junija 2019.

Kostić sicer v resnici že obvladuje Gorenjsko banko, saj ima AIK banka v nadzornem svetu kar štiri od sedmih nadzornikov. Ti so septembra imenovali tudi novega predsednika uprave Gorenjske banke, in sicer Maria Henjaka, nekdanjega šefa hrvaške Sberbanke, ki je financirala Agrokor.
 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine