Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Kje je letos vrelo med delavci

Letošnje leto je leto delavskih pritiskov s stavkami. Večinoma so bili uspešni.
Jeklarna Štore Steel je dobiček iz poslovanja lani več kot potrojila. Foto Blaž Samec
Jeklarna Štore Steel je dobiček iz poslovanja lani več kot potrojila. Foto Blaž Samec
9. 8. 2018 | 06:00
9:44
Štore, Ljubljana – Stavkovni odbor delavcev obrata Jeklarna v podjetju Štore Steel je za jutri ponovno napovedal osemurno stavko. Glavni direktor Ivan (Jani) Jurkošek je povedal, da so včeraj s stavkovnim odborom dosegli dogovor in da je zgodba o stavki v Štore Steelu končana. Toda Gvido Novak, predsednik konfederacije slovenskih sindikatov (KSS), pravi, da stavkovni odbor ni preklical stavke, ker včeraj dogovor še ni bil podpisan. Letošnje leto je sicer leto delavskih pritiskov s stavkami.

Čeprav so osnovne plače v podjetju že povišali za 7 odstotkov, za težavne delovne razmere pa povišali količnik za izračun dodatka, približno 100 izmed 150 delavcev v obratu Jeklarna vztraja pri 23-odstotnem povišanju.

Podjetniški sindikat KSS, ki je po številu članov za večjim sindikatom SKEI drugi sindikat v družbi, ni imenoval stavkovnega odbora. Postavili so ga delavci v Jeklarni, KSS jim le nudi strokovno pomoč.

Ne uprava ne KSS včeraj niso hoteli govoriti o vsebini sedanjega dogovora. A če Jurkovšek zagotavlja, da je nemir v obratu Jeklarna končan, so jeklarjem gotovo prisluhnili.

V Štore Steelu je SKEI lani in letos izpogajal ugodnosti in povišice plač ter izplačil za uspešnost, KSS pa k vsem aneksom k hišni kolektivni pogodbi ni pristopil.

Za petek napovedano stavko je stavkovni odbor Jeklarne napovedal 22. julija, ko ni bilo dogovora. »Ni ga bilo predvsem zato, ker sta se glavni direktor Jani Jurkošek in tehnični direktor Boris Kumer očitno pogajala brez pooblastil za pogajanja in z njima dosežen dogovor na naslednjih pogajanjih več ni veljal,« je takrat povedal Novak.

Del jeklarjev v obratu je opozorilno stavkal že 29. junija, a so stavko po poldrugi uri prekinili, ko so se z upravo dogovorili za nadaljevanje pogajanj. Pred tem so jeklarji v obratu delo opozorilno ustavili tudi 25. maja.


 

Dogovor v Periteksu


Tudi delodajalci in sindikati v podjetju Salesianer Miettex Periteks, ki se ukvarja z negovanjem in izposojo tekstila, bodo danes predvidoma podpisali dogovor, v katerem je podjetje sprejelo zahteve delavcev. Po podpisu sporazuma bodo stavko, napovedano za jutri, odpovedali, je dejala sindikalistka Ana Čermelj.

Po napovedi stavke za jutri je delodajalec poslal sindikatu dogovor, v katerem je sprejel njihov ultimat. Dosegli smo povišanje jubilejnih nagrad, regresa za letni dopust in božičnice, strošek za prevoz na delo bo povrnjen stoodstotno, povečuje se varstvo sindikalnih zaupnikov in drugo, je naštela generalna sekretarka sindikata obrti in podjetništva Ana Čermelj. V podjetju je zaposlenih okoli 200 delavcev, od tega je 130 članov tega sindikata.


 

Leto delavskih pritiskov s stavkami


Predsednica zveze svobodnih sindikatov Lidija Jerkič je pojasnila, da letos v veliko podjetjih v Sloveniji in Evropi, mnogo več kot v preteklosti, delavci s stavkovnimi pritiski zahtevajo višje pravice: »Pred nekaj leti so delavci stavkali zaradi neizplačil plač ali prispevkov, zdaj pa za višje plače.« V veliko podjetjih je delavcem z grožnjami s stavko ali z opozorilnimi stavkami uspelo doseči višje plače in druge ugodnosti. Kje vse je letos še vrelo med delavstvom?

V začetku leta so najprej stavkali in zahtevali višje plače javni uslužbenci, zaposleni v, denimo, finančni upravi, geodetski upravi, veterinski upravi. Po odpovedi kolektivne pogodbe je zavrelo v Gorenju. Delavci v velenjski družbi niso stavkali, saj sta se uprava in sindikat dogovorila o prenovi podjetniške kolektivne pogodbe in jo nato tudi podpisala, zato je sindikat opozorilno stavko preklical. Aprila so stavkali zaposleni v Premogovniku Velenje, vendar je sindikat delavcev rudarstva in energetike zaradi premajhne podpore zaposlenih na dan dveurne opozorilne stavke to preklical. Prav tako aprila sta sindikat poklicnega gasilstva Aerodrom Ljubljana in svobodni sindikat Aerodrom Ljubljana na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana pripravila protestni shod zaposlenih v Fraportu Slovenija in njihovih podpornikov. Na njem so opozorili na kršitve pravic delavcev, ki jih je vodstvo družbe zanikalo. Konec prejšnjega meseca sta sindikat in poslovodstvo Fraporta podpisala aneks h kolektivni pogodbi. Maja je napovedal peturno stavko sindikat v velenjskem Eurofins Ericu. To je nato zaradi dogovora z upravo družbe zamrznil.

Sindikat železničarjev, največji izmed desetih reprezentativnih sindikatov na Slovenskih železnicah, je napovedal vrsto opozorilnih stavk za junij in julij. Izvedli so eno, in sicer na ranžirni postaji Zalog. Kasneje so stavkovne aktivnosti zamrznili, saj so se s poslovodstvom družbe dogovorili o bistvenih razhajanjih glede stavkovnega sporazuma.

O stavki so pred poletjem razmišljali tudi zaposleni v trgovini. Anketa sindikata delavcev trgovine je pokazala, da bi 97 odstotkov zaposlenih podprlo stavko, katere namen bi bilo povišanje plač v dejavnosti trgovine. Vendar so prejšnji mesec trgovci podpisali novo kolektivno pogodbo, po kateri se bodo plače nekoliko povišale in izboljšale delovne razmere.
S stavko so zagrozili tudi v sindikatu delavcev gostinstva in turizma, kjer so v začetku tedna opozorili na mizerne plače in neprimerne delovne razmere sobaric, kuharjev, receptorjev, natakarjev in drugih ter da so v panogi že tri mesece brez kolektivne pogodbe. Včeraj so sindikat ter turistično-gostinska zbornica in združenje delodajalcev podpisali novo kolektivno pogodbo, ki bo po mnenju zbornice pripomogla k boljšim razmeram v teh panogah.
 

Pritiski tudi v prihodnje


Pritiske s stavkami na delodajalce je pričakovati tudi v nadaljevanju. Sindikat delavcev v energetiki se pogaja o dvigu oziroma usklajevanju plač z inflacijo in rastjo gospodarstva. »O stavki še ne govorimo, vendar če ne bo soglasja, je mogoče vse,« je dejal predsednik sindikata Branko Sevčnikar.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine