Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Kako bi klub podjetnikov v Sloveniji zadržal mlade

Klub slovenskih podjetnikov SBC je predstavil sedem ukrepov za lepšo prihodnost mladih.
FOTO: P. K.
FOTO: P. K.
J. T.
9. 7. 2019 | 12:00
9. 7. 2019 | 13:50
3:39
Iz Slovenije se izseljujejo prebivalci, posebej mladi. SBC oziroma klub slovenskih podjetnikov – vodi ga Marjan Batagelj – je zaradi pasivnosti države pripravil svoje predloge. Večina ukrepov je na področju davkov in davčne politike, pa tudi štipendije, in na drugih področjih.
 

1. Nagradimo in motivirajmo zaposlene

Predlagamo izplačilo 13. plače oziroma nagrade za uspešnost brez plačila prispevkov in dohodnine v višini do 200 odstotkov povprečne mesečne plače zaposlenega v zadnjem letu. Oziroma do višine vsaj 150 odstotkov povprečne plače naj bo nagrada oproščena vsaj plačila dohodnine že z letom 2020.
 

2. Stopnja davka od prihodka podjetij naj ostane enaka; to je edina davčna vaba za investitorje

Strinjamo se, da se določi najnižja stopnja davka na dobiček pri sedmih odstotkih, kar smo tudi sami predlagali. S tem dvigamo tudi efektivno stopnjo tega davka. Prav je, da je obvezno takšno minimalno plačilo davčnih obveznosti za pravne osebe in da se te ne znižujejo z olajšavami vse do ničelne stopnje. Pri tem še vedno podpiramo in zagovarjamo stoodstotno olajšavo za raziskave in razvoj kot tudi olajšave na področju investiranja.
 

3. Ni smiselno, da podjetnike obdavčimo najbolj v regiji

V SBC – Klubu slovenskih podjetnikov pozdravljamo predlog, po katerem so se želje po velikem povečanju stopnje davka na kapitalske dobičke (DKD) umirile in da se je predlagana stopnja DKD znižala za 27,5 odstotka. A obenem je povsem jasno, da je tako zgolj zaradi trenutnih političnih razlogov.
 

4. Neodvisnost kadrovskih štipendij od socialnih pomoči in olajšave za podjetja

Kadrovske štipendije naj se kot spodbuda marljivim dijakom in študentom izvzamejo iz skupnega dohodka gospodinjstva in tako ne vplivajo na druge ugodnosti, do katerih je družina upravičena iz programa socialnih pomoči.
 

5. Davčne spodbude podjetjem za gradnjo kadrovskih stanovanj

 
Ta predlog je že dobil podporo Državnega sveta RS. Pobuda je odziv na aktualne in dolgoročne družbeno-ekonomske potrebe v Sloveniji po večjem številu najemniških stanovanj in potrebe gospodarskih družb po kadrovskih stanovanjih, ki jih lahko namenijo tako mladim kot strokovnim kadrom iz tujine.
 

6. Ukrepi za vračanje in zadržanje slovenskih talentov

 
Uvedba posebne davčne olajšave po zgledu Italije, Avstrije in drugih držav, ki ponujajo znižanje osnove za plačilo davkov za tri- do petletno obdobje, če se mladi talenti iz tujine vrnejo v Slovenijo in nadaljujejo svojo raziskovalno pot v javnem ali zasebnem sektorju v Sloveniji.
 
Nagrajevanje zaposlenih z delniškimi opcijami (pravica do kasnejšega nakupa po vnaprej določeni ceni) so eden od načinov vključevanja zaposlenih, zlasti mladih talentov med lastnike.
 

7. Proaktivno javno objavljanje podatkov o zaposljivosti diplomantov po programih in fakultetah

 
Predlagamo, da se v zakonu o visokem šolstvu zagotovi podlaga za anonimno povezovanje administrativnih podatkov izobraževalnih institucij z osebnimi podatki diplomantov (podatki o vključitvi v socialna zavarovanja in davčni podatki posameznika) ob upoštevanju vseh kavtel varstva osebnih podatkov.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine