Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Kaj morate vedeti o združevanju NKBM in Abanke

Nova KBM je danes državi plačala kupnino in postala lastnica Abanke.
Šefa NKBM in Abanke, John Denhof (desno) in Jože Lenič FOTO: Voranc Vogel/Delo
Šefa NKBM in Abanke, John Denhof (desno) in Jože Lenič FOTO: Voranc Vogel/Delo
5. 2. 2020 | 01:43
5. 2. 2020 | 15:55
3:23
Ljubljana – Nova KBM je danes državi plačala celotno kupnino za Abanko v višini 444 milijonov evrov, s čimer je bil prodajni postopek uspešno končan. V Novi KBM napovedujejo, da nameravajo banki še letos združiti v eno pravno osebo in oblikovati banko, ki bo prisotna po vsej državi. Glede imena menda še niso sprejeli odločitve, je povedal predsednik uprave NKBM John Denhof.


 

Kakšna bo velikost nove banke?

Bilančna vsota združene banke bo po združitvi znašala 8,5 milijarde evrov in bo imela skoraj 21-odstotni tržni delež, s čimer se bo močno približala NLB. Skupna banka bo imela na področju posojil približno petinski tržni delež in okoli 800.000 strank. Na podlagi strateškega partnerstva s Pošto Slovenije bo imela več kot tisoč bančnih točk in okoli 500 bankomatov.


Ali se bo sedež banke selil iz Maribora v Ljubljano?

Že od NKBM nakupa Abanke se pojavljajo ugibanja, kje bo sedež skupne banke in ali se bo ta selil iz Maribora v Ljubljano. Denhof odgovarja, da bo tudi združena banka delovala na obeh dosedanjih lokacijah. Hkrati priznava, da bodo zaposlene prosili, »da bodo bolj mobilni«.


Bodo združitvi bank sledila odpuščanja?

Banki imata skupaj več kot 2100 zaposlenih, zato se postavlja vprašanje o morebitnih presežkih ob združevanju služb. Konkretnih odgovorov na novinarski konferenci danes nismo dobili. Predsednik uprave Abanke Jože Lenič je dejal, da sta banki v zadnjem obdobju zaposlili več sto ljudi. Dodal je, da pa spremembe nedvomno bodo, saj je stroškovna učinkovitost banke pomembna.

FOTO: Jure Eržen/Delo
FOTO: Jure Eržen/Delo


Kaj se bo spremenilo za stranke bank?

Kot je razumeti Denhofa, se za stranke obeh bank ne bo nič spremenilo, do konca leta 2022 pa nameravajo izpeljati celotno integracijo, kar pomeni, da bodo procese in produkte združene banke spravili na enotno platformo.


Kdaj bo Apollo prodal združeno banko?

Na vprašanje, kdaj bi lahko ameriški sklad Apollo, ki je lastnik NKBM, izstopil iz združene banke, je Denhof odvrnil: »Trenutno nismo pod pritiskom lastniškega izstopa, ampak smo usmerjeni v združevanje.«

 

Kdo bo vodil združeno banko?

Vodstvo obeh bank za zdaj ostaja nespremenjeno. Upravo NKBM zdaj poleg Denhofa sestavljajo Jon Locke, Sabina Župec Kranjc, Matej Falatov in Aytac Aydin. V združeni banki naj bi član uprave postal Jože Lenič, dosedanja člana uprave Abanke Matej Golob Matzele in Nada Mertik pa naj bi bila svetovalca uprave. Novi nadzorniki Abanke so danes postali John Denhof, Jon Locke, Sabina Župec Kranjc, Andrea Moneta, Michele Raba, Andrej Fatur, Miha Košak in Marko Garbajs.


Ali NKBM zanima nakup še kakšne banke po državi?

»Na trgu bomo spremljali vse priložnosti, ki se ponujajo,« pravi Denhof.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine