Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Kaj morate vedeti, če imate na Hrvaškem rezerviran dopust

Deset vprašanj in odgovorov o prehodu (južne) meje.
korona sosednje države
korona sosednje države
6. 7. 2020 | 21:00
6. 7. 2020 | 21:13
5:21
Ljubljana – Prvi konec tedna s spremenjenim karantenskim režimom je minil, vročenih je več kot 1200 karantenskih odločb. Oditi ali ne oditi na dopust na Hrvaško je še vedno med najpomembnejšimi vprašanji. Pomagamo z odgovori.
 

Kakšno je epidemiološko stanje na Hrvaškem?


Na Hrvaškem so od včeraj potrdili še 69 okužb z novim koronavirusom, je sporočil hrvaški štab civilne zaščite. Največ na novo okuženih je na območju Zagreba in osiješko-baranjske županije. Na Hrvaškem imajo 897 obolelih s covidom-19. Med njimi je 90 ljudi na zdravljenju v bolnišnicah, pet oseb je priključenih na ventilatorje. Do zdaj je umrlo 113 ljudi, navaja štab civilne zaščite. Dodajajo, da so do zdaj na Hrvaškem potrdili 3220 okužb, 2210 oseb pa je okrevalo. Opravili so skoraj 86.000 testiranj, 587 v preteklih 24 urah. Hrvaški epidemiologi so napovedali, da bodo okrepili pogovore s slovenskimi kolegi o merilih za prehajanje državne meje, poroča STA.

Preberite tudi: Kacin: Znova zelo skrbijo okužbe v domovih za starejše
 

Ali se morate vrniti, če dopustujete na Hrvaškem?


FOTO: Foto Zrnec Primož 
FOTO: Foto Zrnec Primož 


Ne. Se pa je prejšnji teden nekaj dopustnikov kljub vsemu odločilo, da se vrnejo, je poročal Jutarnji list. Šlo je za nekaj slovenskih turistov, ki so se odločili za letovanje v hrvaški Istri.



Ali morate odpovedati dopust na Hrvaškem?


Ne. Glavna žarišča izbruha virusa na Hrvaškem so v Slavoniji in Zagrebu, epidemiološka slika na obali od Istre do Dubrovnika je solidna. Okužbe se ne širijo. Je pa to odločitev vsakega posameznika in odpovedi odhodov kljub vsemu so. V mestu Hvar, denimo, je v teh dneh okoli tisoč turistov, to je deset ali 15 odstotkov za ta čas običajnega obiska. Agencije dopustov niso odpovedale.
 

Kaj se bo zgodilo, ko se boste vračali? Ali greste v karanteno?


Iz Hrvaške, ki je od sobote premeščena s tako imenovanega zelenega na rumeni seznam, se Slovenci domov lahko vrnejo brez težav, če dokažejo, da so tam res bili. Zadostuje, denimo, račun namestitve ali dokazilo o lastništvu nepremičnine ali plovila.


Ali Hrvaški državljani lahko pridejo v Slovenijo?


Da, vendar morajo načelno v 14-dnevno karanteno. Izjema so tisti, ki so imeli počitnice rezervirane pred spremembo odloka, vendar morajo predložiti negativni izid testa na koronavirus. Test mora biti opravljen v eni od držav Evropske unije.


Preberite tudiStrah, da projekti za črpanje evropskih sredstev ne bodo pripravljeni


Zakaj je hrvaška na rumenem seznamu?


FOTO: Zrnec Primož 
FOTO: Zrnec Primož 


To je izraz za države, ki niso v kategoriji varnih (zelenih) držav, niti niso uvrščene na rdeči seznam držav s poslabšano epidemiološko sliko. Gre za države, ki imajo od 10 do 40 aktivnih okužb na sto tisoč prebivalcev. Hrvaška ima trenutno 21 aktivnih okužb na sto tisoč prebivalcev. Države sezname pripravljajo različno, upoštevajo, na primer, tudi epidemiološke trende.


Katere države sodijo na tako imenovani zeleni seznam držav?


Na spletni strani NIJZ je objavljen seznam držav za prestopanje državne meje brez omejitev. Na njem so Avstrija, Belgija, Ciper, Danska, Estonija, Finska, Grčija, Irska, Islandija, Italija, Latvija, Liechtenstein, Litva, Madžarska, Malta, Nemčija, Nizozemska, Norveška, Slovaška, Španija, Švica, Francija, Češka (brez moravsko-šlezijske administrativne enote).
 

Ali državljan rumene države lahko potuje skozi Slovenijo?


Da, tranzit je dovoljen, če državo zapusti v 12 urah po vstopu, to velja celo za potnike iz držav z rdečega seznama.


Koliko karantenskih odločb je bilo izdanih?


Prejšnji konec tedna so pristojni sicer začeli vročati karantenske odločbe na šestih mejnih prehodih s Hrvaško in Madžarsko ter na brniškem letališču. Vročili so jih 1260, so po novinarski konferenci zapisali na spletni strani vlade.


Večino zaradi dopustov zanima stanje na Hrvaškem. Kako pa je v Avstriji?


V Avstriji imajo prvič po 19. maju več kot tisoč aktivno okuženih z novim koronavirusom. Po včeraj objavljenih podatkih avstrijskega notranjega ministrstva je v naši severni sosedi z virusom sars-cov-2 okuženih 1012 oseb. Skupaj so do zdaj v Avstriji potrdili 18.365 okužb z novim koronavirusom, zaradi covida-19 je umrlo 706 bolnikov. Avstrija ima 10,9 aktivne okužbe na sto tisoč prebivalcev.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine