Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

IMF nas spet opozarja na tveganja in poziva k reformam

Mednarodni denarni sklad nam za letos napovedujejo 3,4-odstotno gospodarsko rast, ob tem svari, naj ukrepamo ob neugodnih demografskih izgledih in dobre čase izkoristimo za reforme.
Mednarodni denarni sklad FOTO Reuters
Mednarodni denarni sklad FOTO Reuters
18. 2. 2019 | 15:10
18. 2. 2019 | 15:15
2:31
Ljubljana - Slovenija po zaslugi ustreznih politik nadaljuje postkrizno okrevanje, z gospodarsko rastjo precej nad povprečjem evrskega območja. Rast bo ostala robustna tudi na krajši rok, srednjeročno pa jo omejujejo neugodni demografski izgledi. Zato bi morala vlada v prihodnje izkoristiti ugoden gospodarski cikel za za poglabljanje strukturnih reform, dograditev fiskalnih varovalk in povečanje rasti produktivnosti, nam priporoča izvršni odbor Mednarodnega denarnega sklada (IMF) ob obravnavi poročila o Sloveniji.  

V IMF ocenjujejo, da smo lani dosegli 4,5-odstotno gospodarsko rast. Za letos ob zmanjšanju izvoznega povpraševanja, napovedujejo, da bo znašala 3,4 odstotka, prihodnje leto pa 2,8 odstotka.

Ob napovedanem zvišanju proračunske porabe se bo domače povpraševanje letos povečalo. S tem pa se bo zaradi plačnih pritiskov in še vedno močne gospodarske rasti zvišala tudi stopnja inflacije, in sicer na 2,2 odstotka. V organizaciji s sedežem v Washingtonu izpostavljajo, da se je po sanaciji bank finančna stabilnost pri nas izboljšala, opozarjajo pa na tveganja, ki izhajajo iz pregretega stanovanjskega trga. 

V IMF nam kot običajno priporočajo nadaljevanje strukturnih reform, s katerimi naj bi dosegli dolgoročno blaginjo in povečali odpornost na zunanje šoke. Med drugim menijo, da je še prostor za povečanje fleksibilnosti trga delovne sile in zmanjšanje regulatornih in administrativnih bremen, s pospešeno privatizacijo pa bi lahko dobili kapital in tehnološko znanje za širši razvoj gospodarstva.   

Poseben poudarek namenjajo tudi reformi davčnega sistema: IMF meni, da bi z njo lahko ustvarjali stalne prihranke, ublažili učinke neugodnih demografskih gibanj in hkrati posodobili delovanje vlade. Priporočajo nam, da se z njo osredotočimo na področja pokojnin, zdravstva, izobraževanja in plač, davčne prioritete pa preusmerimo s prispevkov za socialno varnost na nepremičninske davke in racionalizacijo davčnih izdatkov.   



 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine