Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

HSE z rekordno mesečno proizvodnjo elektrike

Z 995 GWh proizvedene električne energije so oktobra zabeležili največjo mesečno proizvodnjo v zgodovini obstoja skupine HSE.
HSE tudi s projekti za energetsko tranzicijo. FOTO: Leon Vidic/delo
HSE tudi s projekti za energetsko tranzicijo. FOTO: Leon Vidic/delo
2. 11. 2020 | 16:18
2. 11. 2020 | 16:23
2:32
Ljubljana - Hidroelektrarne skupine HSE, ki delujejo pod okriljem Dravskih elektrarn Maribor in Soških elektrarn Nova Gorica, in Termoelektrarna Šoštanj, ki za proizvodnjo električne in toplotne energije uporablja premog iz Premogovnika Velenje, so oktobra z 995 GWh proizvedene električne energije dosegle mesečni rekord. To je namreč največja mesečna proizvodnja v zgodovini obstoja skupine HSE, največjega slovenskega proizvajalca in trgovca z električno energijo v Slovenji.

Proizvodnja električne energije v mesecu oktobru predstavlja skoraj 50 odstotkov večjo realizacijo glede na plan in 13 odstotkov letne realizacije v skupini HSE. Kot navajajo v sporočilu za javnost HSE, so rekordni proizvodnji botrovale ugodne hidrološke razmere, visoko razpoložljiva proizvodna infrastruktura ter ugodne tržne razmere.
 

Novi projekti


Za skupino HSE je bil kljub zaostrenim razmeram zaradi epidemije koronavirusa oktober zelo aktiven in zelo uspešen. oktbra so namreč elektrarne v skupini HSE zabeležile tudi največjo dnevno količino proizvedene električne energije v zgodovini obstoja HSE (36,7 GWh), podpisana pa je bila tudi koncesijska pogodba za izkoriščanje vodnega potenciala na srednji Savi. Obenem je bila oddana vloga za sofinanciranje projekta postavitve Sončne elektrarne Prapretno.

Na evropski Sklad za inovacije so konec oktobra štiri slovenska podjetja  - Plinovodi, ELES, Holding Slovenske elektrarne in Hidroelektrarne na spodnji Savi -, ki so združila svoje znanje, izkušnje in pogled na prihajajoči energetski prehod, oddala skupno prijavo projekta SLOP2G. »Našteti projekti predstavljajo konkretne korake v energetsko tranzicijo, s poudarkom na brezogljični družbi. Skupina HSE, ki je že danes največji proizvajalec električne energije iz obnovljivih virov, tako ostaja usmerjena v trajnostni razvoj in z njim povezano okoljsko sprejemljivost,« dodaja Stojan Nikolić, generalni direktor HSE.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine