Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Gradbinci: Zgradimo lahko pet od osmih predorov na drugem tiru

Zbornica gradbeništva meni, da jih 2TDK obravnava podcenjujoče. 2 TDK napoveduje enake pogoje za vse.
FOTO: Jure Eržen/Delo
FOTO: Jure Eržen/Delo
7. 9. 2020 | 12:23
7. 9. 2020 | 15:44
2:15
Slovenska gradbena podjetja so se odzvala na izjavo Dušana Zorka, predsednika uprave 2TDK, investitorja v Drugi tir. Na nedavni predstavitvi študije vpliva na gradbeništvo in logistiko je dejal, da je slovensko gradbeništvo pregreto, pa si želi še več, in da naši gradbeniki niso sposobni sami zgraditi projekta Drugi tir Divača–Koper.

Nobenega dvoma ni, da je projekt Drugi tir Divača-Koper strateškega pomena za Slovenijo, zato je njegovo dokončanje v roku nujno, je na današnji novinarski konferenci izpostavila generalna direktorica Gospodarske zbornice Slovenija (GZS) Sonja Šmuc. Kot je dodala, zamujamo približno že dve desetletji, pri čemer so se nekateri transportni tokovi že preoblikovali.


Dušan Zorko (levo), Igor Masten (desno). FOTO: Jure Eržen/Delo
Dušan Zorko (levo), Igor Masten (desno). FOTO: Jure Eržen/Delo


Preberite tudi: Veliki igralci ostajajo na kraški fronti

Kristjan Mugerli, direktor CPG, se je odzval, da imajo slovenska gradbena podjetja reference za vsa dela in objekte, razen najdaljših predorov. Dodal je, da se mu zdi podcenjujoče, da 2TDK po tem, ko je sposobnost graditi priznal štirim vodilnim ponudnikom, eden od teh je slovenski, sporoča, da gradbinci niso sposobni graditi oziroma da bi tak način gradnje trajal bistveno dlje.

Kot smo poročali, se gradbinci zavzemajo za razdrobitev projekta na več manjših podprojektov.


2TDK pri drugem tiru napoveduje enake pogoje za vse ponudnike


V drugi fazi razpisa za glavna dela na Drugem tiru Divača-Koper, v kateri bo odločala cena, bodo postavljeni dodatni pogoji, ki bodo zagotavljali enake pogoje za vse ponudnike, so v odzivu na današnji poziv domačih gradbincev zapisali v 2TDK. Ob tem so zatrdili, da kot investitor projekta ravnajo s skrbnostjo vestnega in poštenega gospodarstvenika.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine