Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Gospodarsko razpoloženje slabše, zagon pa v gradbeništvu

Maja poslabšanje zaupanja v gospodarstvu na letni in mesečni ravni, najbolj nad dolgoletnim povprečjem pa sta gradbeništvo in trgovina na drobno.
Gradbeništvo je ta čas najbolj dinamična gospodarska panoga. FOTO: Jure Eržen/Delo
Gradbeništvo je ta čas najbolj dinamična gospodarska panoga. FOTO: Jure Eržen/Delo
M. J.
25. 5. 2022 | 11:02
25. 5. 2022 | 11:19
1:32

Razpoloženje v gospodarstvu se je maja poslabšalo na obeh ravneh: na mesečni za 1,4 odstotne točke in na letni ravni za 2,8 odstotne točke, ugotavljajo na državnem statističnem uradu (Surs). Na mesečno spremembo sta negativno vplivala kazalnika zaupanja v predelovalnih dejavnostih (za 0,9 odstotne točke) in med potrošniki (za 0,7 odstotne točke). Na drugi strani je bil pozitiven premik pri kazalnikih zaupanja v storitvenih dejavnostih in gradbeništvu (vsak je prispeval 0,2 odstotne točke). 

Očitno je gradbeništvo ta čas najbolj optimističen sektor gospodarstva, saj je kazalnik zaupanja v tej panogi za kar 36 odstotnih točk nad dolgoletnim povprečjem. Visok zagon je tudi v trgovini na drobno, kjer je kazalnik od dolgoletnega povprečja višji za 16 odstotnih točk.

Na drugi strani se zaupanje v predelovalnih dejavnostih niža in je kazalnik od dolgoletnega povprečja višji za le še dve odstotni točki. Najbližje dolgoletnemu povprečju je sicer ta čas kazalnik zaupanja v storitvenih dejavnostih, še ugotavljajo na Sursu. 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine