Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Golob zadovoljen z odločitvijo o proizvodnji novega twinga v Revozu

Lani so v Revozu imeli 822,5 milijona evrov prihodkov od prodaje, medtem ko jih je bilo predlanskim za 933,3 milijona evrov
FOTO: Samuel Corum/AFP
FOTO: Samuel Corum/AFP
STA
22. 7. 2024 | 14:53
22. 7. 2024 | 15:13
3:04

Premier Robert Golob je danes potrdil, da je bil novomeški Revoz uspešen pri kandidaturi za izdelavo prenovljene različice Renaultovega električnega twinga. »Za ta projekt smo si prizadevali veliko časa,« je dejal v izjavi v Ljubljani. Podpis memoranduma o soglasju, ki bo podlaga za zagon proizvodnje, bo v sredo v Novem mestu.

V Revozu so do pred kratkim sestavljali Renaultove modele clio, twingo in električni twingo, vendar so izdelovanje starega modela twinga in električnega twinga letos končali. Prihodnje poslovanje tovarne, v kateri so lani skupaj izdelali 60.881 vozil, je tako večinoma odvisno od odločitve Renaulta glede izdelave novega modela električnega twinga.

Da naj bi bili uspešni s kandidaturo za proizvodnjo prenovljene različice cenovno bolj dostopnega električnega twinga, v Revozu še niso potrdili. Je pa to danes ob robu delovnega sestanka z vodstvom ministrstva za obrambo potrdil Golob, ki opravlja tudi funkcijo ministra za obrambo.

Projekt se je pripravljal skoraj leto dni, je povedal premier. »Rad bi se zahvalil tudi politiki v Franciji za njihovo generalno usmeritev, da bodo tovarne električnih avtomobilov locirali v Evropi, in ne zunaj,« je dodal.

To je namreč Revozovi lokaciji v Novem mestu po njegovih besedah na široko odprlo vrata, da je lahko kandidirala za projekt. »Sem lahko samo zadovoljen in ponosen, da je Slovenija premagala vse druge evropske lokacije,« je dejal.

V Renaultu so koncept novega modela električnega twinga predstavili konec lanskega leta, in kot je pred časom poročal Reuters, naj bi proizvodnja stekla leta 2026. Naložbo naj bi podprla tudi slovenska država, pri čemer pa ni znano, s kolikšnimi sredstvi in pod kakšnimi pogoji, pa je konec prejšnjega tedna poročal Forbes Slovenija. Prav tako še niso znani vrednost naložbe in druge podrobnosti projekta.

Lani so v Revozu imeli 822,5 milijona evrov prihodkov od prodaje, medtem ko jih je bilo predlanskim 933,3 milijona evrov. Čisti dobiček se je pri tem podvojil s 4,7 milijona evrov na 9,4 milijona evrov. Odkar so junija končali proizvodnjo starega modela twinga in električnega twinga, v novomeški tovarni sestavljajo le še clio 5.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine