Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Fortenova se bo o prodaji Leda pogajala z Nomad Foods

Hvaška skupina Fortenova se je odločila za ekskluzivna pogajanja z britansko korporacijo Nomad Foods.
Ledo bi lahko pristal v lasti britanske korporacije Nomad Foods. FOTO: Dragan Matić/Cropix
Ledo bi lahko pristal v lasti britanske korporacije Nomad Foods. FOTO: Dragan Matić/Cropix
11. 1. 2021 | 13:55
11. 1. 2021 | 16:04
3:50
Zagreb – Fortenova se bo o prodaji dejavnosti zamrznjene hrane, ki ga predstavljajo Ledo plus, Ledo Čitluk, Frkikom in še nekaj manjših povezanih družb, ekskluzivno pogajala z družbo Nomad Foods, so sporočili iz zagrebške skupine. Ta tako nadaljuje s prodajo nepotrebnih dejavnosti, ohranja pa sektror trgovine, zaradi česar naj bi kmalu v svojo last prenesla tudi Mercator.

image_alt
Agencijo Kompas kupila skupina Springwater


»Postopka skrbnega pregleda za poslovno področje zamrznjene hrane, ki se ga je udeležilo več strank, je bil uspešno dokončan z našim sprejetjem sklepa o nadaljevanju ekskluzivnih pogovorov z družbo Nomad Foods, ki se je doslej izkazala kot izjemno močan potencialni partner za našo dejavnost zamrznjene hrane. Končni cilj Fortenova grupe, poleg maksimiziranja vrednosti, še naprej ostaja sklenitev transakcije s strateškim partnerjem, ki bo maksimalno prispeval k nadaljnjemu razvoju Poslovnega področja zamrznjene hrane in bo prepoznal polno vrednost in potencial te dejavnosti in zaposlenih v njej,« je dejal Fabris Peruško, glavni izvršni direktor Fortenova grupe,ki je nastala na pogorišču Agrokorja.
 

Zaključek posla do poletja



Fabris Peruško Foto Roman Šipić
Fabris Peruško Foto Roman Šipić

Dodal je, da je ta transakcija del procesa optimizacije kapitalske strukture, ki bo omogočil nadaljnji razvoj skupine Fortenova: »Pričakujem, da bo naslednja faza prodaje dejavnosti zamrznjene hrane dokončana ob koncu prvega četrtletja 2021 s podpisom kupoprodajne pogodbe. V tem primeru bi transakcija lahko bila zaključena takoj po pridobitvi regulatornih soglasij poleti 2021.«

Britanska korporacija Nomad Foods je vodilna družba z izdelki zamrznjene hrane v Evropi in ena večjih po svetu. Njen letni prihodek znaša 2,3 milijarde evrov, ima 14-odstotni tržni delež in 4800 zaposlenih. Prodajajo zamrznjene ribe, zelenjavo, gotove obroke, perutnino, pice in krompir.
 

Trije interesenti


Fortenova je v prodajnem postopku segmenta zamrznjene hrane in proizvodnje sladoleda izbrala tri ponudnike, ki so lahko opravili skrbni pregled hrvaškega podjetja Ledo. Po poročanju časnika Jutarnji list so bili vsi iz tujine, in sicer norveška živilska družba Orkla, Nomad Foods in češko-slovaški konzorcij Emma Capital in J&T Private Equity Group. Vrednost posla bi lahko znašala do 600 milijonov evrov, denar pa bodo v Fortenovi porabili za razdolžitev skupine.

Skupina Fortenova sicer odprodaja tudi druge poslovno nepotrebne dejavnosti. Tako je novembra lani z družbo Springwater Capital (SWC) podpisala pogodbo o prodaji in nakupu družbe Kompas Ljubljana in Kompas Poreč. Fortenova se osredotoča na trgovino, prehrano in poljedelstvo.
 

Kmalu prenos Mercatorja


Tako bi lahko po neuradnih informacijah vendarle v kratkem v svojo last prenesla okoli 70-odstotni delež Mercatorja, ki je zdaj v lasti nasedlega Agrokorja. Kot je znano, je za ta prenos že pridobila zeleno luč vseh varuhov konkurence razen srbskega, s prenosom pa morajo soglašati tudi vse Mercatorjeve banke upnice, kjer pa se menda naj ne bi več zatikalo. Okoli 450 milijonov evrov vredno posojilo zapade sredi tega leta, Mercator pa bi se pri refinanciranju lahko odločil tudi za izdajo obveznic. Prenos na Fortenovo bi moral biti izpeljan najkasneje julija letos, saj bi po tem obdobju Agrokor lahko šel v stečaj, Mercator pa bi končal v stečajni masi.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine