Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

EU dala zeleno luč za nadaljevanje trgovinskih pogajanj z ZDA

Evropska komisija želi skleniti dogovor o odpravi carin na industrijske izdelke, vključno z avtomobili, še do konca oktobra, kmetijski izdelki zaradi francoskega nasprotovanja ne bodo predmet pogajanj.
Predsednik evropske komisije Jean-Claude Juncker in ameriški predsednik Donald Trump imata le slabega pol leta časa za dokončanje trgovinskih pogajanj. FOTO Reuters
Predsednik evropske komisije Jean-Claude Juncker in ameriški predsednik Donald Trump imata le slabega pol leta časa za dokončanje trgovinskih pogajanj. FOTO Reuters
15. 4. 2019 | 15:10
15. 4. 2019 | 15:30
1:31
Evropska unija je danes kljub francoskemu nasprotovanju in belgijskemu vzdržanju odobrila nadaljevanje trgovinskih pogajanj z ZDA, ki naj bi vključevala odpravo carin na industrijske izdelke, vključno z avtomobili.

»Če se [z Američani] sporazumemo, da začnemo, gredo stvari lahko zelo hitro naprej,« je po zasedanju ministrov EU v Luksemburgu povedala evropska komisarka za trgovino Cecilia Malmström in dodala, da je evropska stran odločena, da pogajanja zaključi še v mandatu Juckerjeve komisije, ki se konča oktobra letos.

Trgovinska pogajanja med EU in ZDA ne bodo lahka, a na koncu bosta pridobili obe strani, cilj je izničiti carine na industrijsko blago in se dokončno izogniti trgovinskemu sporu, je bil z odločitvijo zadovoljen tudi nemški gospodarski minister Peter Altmaier.

Predvidena poganja bodo sicer vsebinsko precej ožja od propadlega sporazuma o čezatlantskem trgovinskem in naložbenem partnerstvu (TTIP), zaradi francoskih pomislekov tudi ne bodo vključevala kmetijskih izdelkov.

 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine