Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

ECB marca končuje pandemične nakupe, obresti nespremenjene

Predsednica ECB Christine Lagarde pričakuje, da bo inflacija še nekaj časa ostala povišana, nato pa naj bi se znižala do konca letošnjega leta.
Prva dama ECB Christine Lagarde napoveduje znižanje inflacije do konca letošnjega leta.Foto Michael Probst Afp
Prva dama ECB Christine Lagarde napoveduje znižanje inflacije do konca letošnjega leta.Foto Michael Probst Afp
3. 2. 2022 | 16:37
1:41

Svet Evropske centralne banke je na današnjem zasedanju pričakovano potrdil decembrsko odločitev o dokončanju pandemičnega programa nakupov vrednostnih papirjev s koncem letošnjega marca. Obenem je pustil odprta vrata za ponovno izvajanje omenjenih nakupov, če bi to bilo potrebno za nevtralizacijo negativnih šokov, povezanih s pandemijo.

Predsednica ECB Christine Lagarde je ob zadnjem podatku, da se je inflacija v evrskem območju januarja zvišala na 5,1 odstotka, priznala, da bo inflacija ostala zvišana dlje od prejšnjih pričakovanj, predvsem na kratek rok, vendar pa naj bi se znižala do konca letošnjega leta. Po njenih besedah je gospodarstvo evrskega območja v zadnjem četrtletju lani sicer doseglo raven izpred krize, vendar pa bi bila letošnja rast lahko upočasnjena zaradi rastočih cen energije in motenj v dobavnih verigah, torej istih dejavnikov, ki poganjajo tudi inflacijo. 

Svet ECB, v katerem sodeluje tudi guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle, je vse tri ključne obrestne mere pričakovano pustil nespremenjene. Ob tem pa ni ostalo neopaženo dejstvo, da Lagardova tokrat na novinarski konferenci ni ponovila pretekle decembrske izjave, da je kakršnokoli zvišanje obrestnih v 2022 zelo malo verjetno. 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine