Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Dvignili obrestno mero na najvišjo raven v zadnjih 22 letih

Enajsto zvišanje v 16 mesecih je bilo pričakovano.
Fedu vnovično zvišanje obrestne mere omogoča vztrajanje zelo dobrih razmer na trgu dela. FOTO: Jason Reed/Reuters
Fedu vnovično zvišanje obrestne mere omogoča vztrajanje zelo dobrih razmer na trgu dela. FOTO: Jason Reed/Reuters
STA
26. 7. 2023 | 20:31
26. 7. 2023 | 20:32
2:02

Odbor za odprti trg ameriške centralne banke Federal Reserve (FOMC) je danes v skladu s pričakovanji dvignil osrednjo obrestno mero za 0,25 odstotne točke na raven med 5,25 in 5,50 odstotka. To je najvišja raven v zadnjih 22 letih, poročajo tuje tiskovne agencije.

Fedu vnovično zvišanje obrestne mere omogoča vztrajanje zelo dobrih razmer na trgu dela. Ob tem se osnovna inflacija, ki ne upošteva cen hrane in energije, počasi znižuje, a še vedno vztraja visoko nad ciljno vrednostjo pri dveh odstotkih.

Enajsto zvišanje v 16 mesecih je bilo pričakovano. A po poročanju medijev se mnenja članov odbora ameriške centralne banke Federal Reserve razlikujejo. Nekateri se zavzemajo za nadaljevanje zviševanja obrestnih mer, drugi pa želijo dvige ustaviti in s tem zaščititi trg dela.

V Fedu so navedli, da bodo nadaljnje odločitve sprejemali v odvisnosti od razvoja dogodkov v gospodarstvu in njihovih posledicah na denarno politiko. Po navedbah poznavalcev kaže, da oblikovalci politike razmišljajo o premoru na naslednjem zasedanju septembra, a nakazujejo, da se zaostrovanje denarne politike še ni zaključilo.

FOMC si je na junijskem zasedanju po 10 zaporednih dvigih obrestne mere v 15 mesecih vzel premor. Analitiki tako po današnjem vnovičnem dvigu namigujejo, da bo centralna banka zaradi umirjanja inflacije letos svojo glavno obrestno mero najverjetneje dvignila le še enkrat.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine