Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Novice

Digitalni evro bi verjetno dobili leta 2025, v zraku še več vprašanj

ECB je prejšnji mesec začela raziskovalno fazo, o svojih digitalnih valutah pa razmišlja vse več držav, izziv pa bo najti pravi model za e-evro.
Kot kaže, bi bil e-evro lahko še posebej privlačen za mlade, ki so bolj naklonjeni novim, elektronskim oblikam plačevanja. Foto Yann Schreiber/AFP
Kot kaže, bi bil e-evro lahko še posebej privlačen za mlade, ki so bolj naklonjeni novim, elektronskim oblikam plačevanja. Foto Yann Schreiber/AFP
13. 8. 2021 | 06:00
13. 8. 2021 | 16:58
5:56
V članku preberite:

Hitre tehnološke spremembe in želje držav, da gredo vštric z njimi pri svojem denarju, imajo za posledico, da zdaj uvedbo lastne digitalne valute pripravlja že 81 držav, ki predstavljajo kar 90 odstotkov svetovnega gospodarstva, kažejo podatki s spletne strani CBDC tracker. Prvo povsem delujočo digitalno centralnobančno valuto (sand dolar) so lani uvedli Bahami, sledila je Vzhodnokaribska denarna unija.

Drugače pa je pri uvedbi elektronskega denarja zdaj najdlje Kitajska, ki prototip digitalnega juana že pridno testira v praksi v nekaterih mestih in regijah. Njen cilj je, da ga polno uveljavi na zimskih olimpijskih igrah, ki jih bo Peking gostil februarja 2022, torej že čez manj kot pol leta.

Kako daleč pa je zdaj pri uvajanju digitalnega evra ECB in katere orehe bo še treba streti, preden bi, predvidoma v letu 2025, z digitalno valuto plačevali tudi pri nas?
 

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine