Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Deutsche Bank na pragu novega finančnega škandala?

ECB razmišlja, ali naj proti njej uvede preiskavo zaradi nepooblaščenega nakupovanja lastnih obveznic, poročajo nemški mediji.
Nekoč ugledna Deutsche Bank očitno postaja pravi vrelec nečednih finančnih poslov. Foto AP
Nekoč ugledna Deutsche Bank očitno postaja pravi vrelec nečednih finančnih poslov. Foto AP
18. 9. 2019 | 15:55
18. 9. 2019 | 16:41
2:41
Ljubljana – Deutsche Bank se lahko kmalu znajde v še dodatnih težavah, saj se naj bi se v Evropski centralni banki (ECB) prav zdaj odločali, ali naj proti njej začnejo uradno preiskavo zaradi nepooblaščenega kupovanja lastnih obveznic, poročajo nemški mediji.

V Deutsche Bank in ECB te informacije sicer ne komentirajo, dejstvo pa je, da bi morala banka plačati denarno kazen v primeru, če bi se sumi izkazali za upravičene. Po nemških virih, prvi je o tem poročal ugledni münchenski Süddeutsche Zeitung, gre za obveznice znane kot AT1 in AT2, ki so bile izdane v času finančne krize in so bile namenjene zaščiti davkoplačevalcev pred stroški bančne sanacije. Gre za t. i. hibridne finančne inštrumente z razmeroma visoko obrestno mero.

Za njihov odkup bi v sami banki morali obvezno zaprositi za dovoljenje ECB, ki pa je v letu 2014 to njihovo prošnjo zavrnila. V Deutsche Bank naj bi tedaj po besedah obveščenih virov obveznice vseeno nakupili, in sicer v vrednosti več sto milijonov evrov, z željo, da povečajo likvidnost trgovanja z njimi. Dovoljenje ECB za njihov nakup, ki seveda ni retroaktivno, pa so dobili šele tri leta kasneje.


Tri leta v prekršku?


Deutsche Bank naj bi tako kar tri leta nepooblaščeno trgovala s svojimi obveznicami, čeprav za njihov nakup ni imela odobritve ECB, ob tem pa naj bi si pridobila tudi tržno prednost. Vprašanje je tudi, kako je ilegalno pridobljene obveznice prikazovala v svojih poslovnih knjigah in kaj so, če sploh kaj, ob tem porekli pooblaščeni revizorji.

Na sedežu evropske denarne in bančne oblasti v Frankfurtu, ki jo do konca oktobra še vodi Mario Draghi, naj bi zato zdaj že kar dva meseca proučevali, ali je zadeva zrela za začetek uradne preiskave, ki bi brez dvoma še okrnila ugled največje nemške banke. Ta se že zdaj ukvarja za napornim prestrukturiranjem in krčenjem delovnih mest, ob tem pa jo že nekaj časa pretresajo še škandali v zvezi s pranjem denarja in izogibanjem plačila davkov.

Tudi njeni odnosi z evropsko denarno oblastjo so že zdaj precej hladni: njen glavni izvršni direktor Christian Sewing je nedavno poslal nekaj kritičnih puščic ECB zaradi njene politike obrestnih mer.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine