Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Daniel Zhang

Profil: ekonomist, ki bo na čelu spletnega velikana Alibaba nasledil učitelja
Daniel Zhang je predlagal, da bi začeli v spletni trgovini ponujati izdelke uveljavljenih blagovnih znamk. Foto Reuters
Daniel Zhang je predlagal, da bi začeli v spletni trgovini ponujati izdelke uveljavljenih blagovnih znamk. Foto Reuters
Andrej Kotar
15. 9. 2018 | 12:00
2:51
Vodja izjemno uspešne kitajske poslovne skupine Alibaba Jack Ma je dokončno potrdil, da se bo prihodnje leto upokojil, nasledil ga bo Daniel Zhang, ki že dolga leta zaseda najvišje položaje v družbi.

Kitajski poslovnež Daniel Zhang je ekonomsko izobrazbo pridobil na ekonomski univerzi v Šanghaju in po študiju postal finančni svetovalec v šanghajski podružnici britanske računovodske družbe PricewaterhouseCoopers, nato je bil nekaj let finančni direktor kitajskega ponudnika spletnih iger Shanda Interactive. Leta 2007 je postal finančni direktor podjetja Taobao, ponudnika storitev spletnega nakupovanja v lasti Alibabe, kitajske poslovne skupine, ki jo je pred skoraj dvajsetimi leti soustanovil nekdanji učitelj angleščine Jack Ma. Pod Majevim vodstvom se je Alibaba razvila v eno največjih in najuspešnejših družb v Aziji, Ma pa je postal eden najprepoznavnejših kitajskih poslovnežev.

Zhang je prvi v podjetju Taobao predlagal, da bi začeli v spletni trgovini ponujati tudi izdelke uveljavljenih blagovnih znamk, kar se je pokazalo za zelo dobro poslovno odločitev. Ma se je leta 2013 odpovedal položaju izvršnega direktorja in ga nato prepustil Danielu Zhangu, sam pa je začel opravljati naloge izvršnega predsednika. Zhang je na položaju izvršnega direktorja Alibabe pomagal Maju usmerjati širitev družbe in pridobivati nove vlagatelje, svoje delo je opravljal zelo uspešno in zato že nekaj časa veljal za najverjetnejšega naslednika Jacka Maja. Odkar je Zhang pred nekaj leti postal izvršni direktor Alibabe, se je vrednost delnic družbe povečala za 87 odstotkov, tržna vrednost družbe zdaj znaša 420 milijard dolarjev.

Jack Ma je na začetku septembra letos medijem povedal, da razmišlja o svoji upokojitvi, in nato prejšnji ponedeljek dokončno potrdil, da se namerava prihodnje leto res upokojiti, svoj položaj izvršnega predsednika pa prepustiti svojemu nasledniku Danielu Zhangu. Ma se bo uradno upokojil 10. septembra prihodnje leto, ko bo praznoval svoj 55. rojstni dan, v upravnem odboru bo ostal do leta 2020.

Izjemno uspešna družba Alibaba, katere letni prihodki znašajo skoraj 40 milijard dolarjev, se vse bolj uveljavlja v tujini, med drugim je vse bolj navzoča v državah jugovzhodne Azije in Rusiji, 46-letni Zhang pa bo predvidoma sledil vsem glavnim Majevim zamislim tudi v prihodnje, zato se večina analitikov ne boji za prihodnost Alibabe pod novim voditeljem.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine