Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Črpanje plina odneslo direktorja Arsa

Britanski Ascent Resources se je znašel v težavah, notranji nadzor pa je ugotovil nepravilnosti.
»Brez nadaljnjega dela na vrtinah bodo prihodki v prvi polovici prihodnjega leta usahnili,« so v Ascent Resources pred dnevi zapisali v pismu delničarjev. Foto Jože Pojbič
»Brez nadaljnjega dela na vrtinah bodo prihodki v prvi polovici prihodnjega leta usahnili,« so v Ascent Resources pred dnevi zapisali v pismu delničarjev. Foto Jože Pojbič
Nejc Gole
12. 11. 2018 | 18:56
5:33
Ljubljana – Britanski Ascent Resources se je znašel v težavah; od slovenskih oblasti ne dobi zelene luči za povečanje črpanja plina na Petišovskem polju, že zdaj načrpajo vse manj plina, za zdaj so bili neuspešni pri iskanju strateškega partnerja. Poleg tega je notranji nadzor na ministrstvu za okolje ugotovil nepravilnosti zaradi pritiskov na zaposlene, tako da je direktor Agencije za okolje Joško Knez odstopil.

Minister za okolje in prostor Jure Leben je konec oktobra odredil notranji nadzor nad postopkoma Agencije za okolje (Arso) glede projekta Ascent Resources na Petišovskem polju, in sicer glede odobritve okoljevarstvenega dovoljenja za postavitev naprave za čiščenje plina ter zahteve za povečanje dveh obstoječih vrtin za črpanje zemeljskega plina. Preveriti je želel zakonitost, strokovnost in nepristranskost vodenja postopka ter ali so bili zaposleni izpostavljeni nedovoljenemu pritisku. Notranji nadzor je končan, Lebnovi sumi pa so bili utemeljeni, so danes pojasnili na ministrstvu za okolje.

Komisija je ugotovila, da sta bila pri obeh postopkih kršena načela samostojnosti in neodvisnosti organa ter dela uradnih oseb. Komisija je izpostavila, da se tujcem pritiski do slovenskih uradnikov ne zdijo nedopustni in nesporni ter so jih pripravljeni ponoviti.

Komisija predlaga analizo ustreznosti ureditve uporabe najboljše možne tehnologije pri izdaji okoljevarstvenega dovoljenja. Prav tako predlaga analizo usposobljenosti oseb, ki izdelujejo dokumentacijo za upravljavce naprav ter postopka izdaje dovoljenj.

Direktor Arsa Joško Knez je ministru že ponudil svoj odstop, ki ga je ta sprejel, so pojasnili na ministrstvu. Knez je sicer letos začel svoj drugi petletni mandat na čelu agencije.

»Ugotovitve komisije bodo posredovane pristojnim organom. Tudi vsi pritiski, ki so bili tekom poteka notranjega nadzora storjeni napram vodstvu MOP ali zaposlenim, so bili naznanjeni pristojnim organom,« so še sporočili z ministrstva.
 

Šok za Britance, e-pošte za Slovence


Zaradi neizdaje okoljskega dovoljenja so vznemirjeni vlagatelji Ascent Resources, ki kotira na Londonski borzi.



Ti so v zadnjih mesecih – poleg objav na družbenih omrežjih – poslali več elektronskih sporočil ministrstvu za okolje in Arsu, kjer so spraševali glede izdaje dovoljenj, notranjega nadzora, je potrdil glavni izvršni direktor britanske družbe Colin Hutchinson: »Veliko ljudi se je neposredno obrnilo na slovenske uradnike. Tudi sam dobim veliko elektronskih pošt. Nekatere so precej zmerljive. Ljudje so izgubili denar, so prestrašeni, vendar takšna komunikacija ni primerna. Večkrat sem jih že pozval, naj se je vzdržijo.«
Na ministrstvu za okolje in prostor ter na Arsu zaradi notranjega nadzora niso želeli odgovoriti na vprašanja, kdo so bili pošiljatelji in prejemniki pisem ter kakšna je bila vsebina.

Colin Hutchinson Foto Matej Družnik
Colin Hutchinson Foto Matej Družnik


»Notranji nadzor je bil za nas velik šok,« je dejal Hutchinson, ki pričakuje srečanje in pojasnila ministrstva za okolje in prostor. Hutchinson je zagrozil tudi s tožbo proti Sloveniji na sodišču EU. »To je zadnja možnost, ki se ji nihče ne želi. Dobili smo že dovoljenje agencije za okolje in ministrstva za okolje, vendar je nato sodišče leta 2016 odločilo, da je bil zakon uporabljen nepravilno, kar nas je ponovno vrnilo na začetek postopka.«
 

Vse manj načrpanega plina


Vlagatelje lahko skrbi tudi vse manjša proizvodnja iz obstoječih vrtin Pg-10 in Pg-11A. Od januarja do junija letos je proizvodnja bila vsak mesec nižja, in sicer je januarja znašala 2,3 milijona kubičnih metrov, junija le še dober milijon. Septembra je plinsko polje bilo tri tedne zaprto, oktobra pa je bila proizvodnja 679.191 kubičnih metrov. Prihodki se postopoma zmanjšujejo, saj je proizvodnja iz vrtine Pg-10 pričakovano upadla, proizvodnja iz Pg-11 pa je bila zaradi tehničnih težav nižja od pričakovane. »Brez nadaljnjega dela na teh vrtinah bodo prihodki v prvi polovici prihodnjega leta usahnili,« so v Ascent Resources pred dnevi zapisali v pismu delničarjev.

Ascent Resources je po besedah Hutchinsona v projekt na Petišovskem polju vložil 50 milijonov evrov, s strateškim pregledom pa so iskali partnerja, ki bo vložil še 50 milijonov evrov za drugo fazo. Na vprašanje o njegovem poteku, je sogovornik odgovoril, da je bil uspeh strateškega pregleda odvisen od pridobitve dovoljenja: »Nihče ne želi vlagati v Slovenijo, če ne dobimo dovoljenja.« Spomnimo, Hutchinson je junija dejal, da je kar nekaj zanimanja potencialnih investitorjev z vega sveta za vlaganje v projekt.

Prihodnji teden pa bodo delničarji Ascent Resources na skupščini odločali o predlogu uprave, da ji podelijo soglasje za povečanje kapitala. Kapital bomo potrebovali za nadaljevanje projekta, če dobimo dovoljenje, ali za odvetnike, če bomo vložili tožbo, je odgovoril Hutchinson. Na vprašanje, koliko denarja nameravajo zbrati, je odgovoril: »Ne prav veliko; 1,5 do 2 milijona funtov, gre samo za kratkoročno financiranje.«

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine