Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Banka Slovenije dovoli izplačila dividend le izjemoma

Ukrep omejitve razdejevanja dobičkov bo veljal do konca septembra letos.
&raquo;Namen našega ukrepa v teh razmerah je ohranitev kapitala v bančnem sistemu, s katerim bo ta lažje prenesel posledice krize in še naprej zagotavljal preskrbo gospodarstva in državljanov s krediti,&laquo; poudarjajo v Banki Slovenije. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo<br />
&nbsp;
&raquo;Namen našega ukrepa v teh razmerah je ohranitev kapitala v bančnem sistemu, s katerim bo ta lažje prenesel posledice krize in še naprej zagotavljal preskrbo gospodarstva in državljanov s krediti,&laquo; poudarjajo v Banki Slovenije. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo<br /> &nbsp;
12. 2. 2021 | 15:06
12. 2. 2021 | 15:19
2:02
Banka Slovenije je izdala ukrep, s katerim do konca letošnjega septembra bankam dovoljujejo izplačila dividend le pod določenimi pogoji.

Banka Slovenije je podaljšala in prilagodila makrobonitetni ukrep, s katerim bankam in hranilnicam v zaostrenih razmerah epidemije koronavirusa začasno omejujejo razdelitev dobičkov. Ukrep bo veljal do konca septembra letos, so sporočili iz centralne banke.

image_alt
Omejitve pri izplačilih dividend grozijo tudi letos


Banka Slovenije ohranja prepoved izplačila dividend, odkupa lastnih delnic ali uporabe dobička za druge namene. A po zgledu evropske direktive dopušča izjemo, da bo banka lahko izplačala dividende, če bo kumulativni dobiček banke v prvem četrtletju letos pozitiven. Pri tem izplačilo dobičkov ne bo smelo preseči nižjega od naslednjih kriterijev: 15 odstotkov kumulativnega dobička banke na posamični podlagi iz poslovnih let 2019 in 2020 ali 0,2 odstotka količnika navadnega lastniškega temeljnega kapitala banke na posamični podlagi po stanju konec leta 2020.

Del, ki se nanaša na omejevanje izplačila variabilnih prejemkov opredeljenim zaposlenim, pa je centralna banka spremenila v priporočilo, pri čemer mora banka o nameravanem izplačilu predhodno obvestiti Banko Slovenije.

»Namen našega ukrepa v teh razmerah je ohranitev kapitala v bančnem sistemu, s katerim bo ta lažje prenesel posledice krize in še naprej zagotavljal oskrbo gospodarstva in državljanov s krediti,« poudarjajo v Banki Slovenije.

Agencija za trg vrednostnih papirjev pa je danes izdala mnenje glede izplačila dividend za borznoposredniške družbe, v katerem tem do 30. septembra svetuje posebno previdnost pri izplačilu dividend.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine