Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
EU novice

So evropske volitve uspeh ali neuspeh za listo SDS in SLS?

Zaradi izrednega dogodka – evropskih volitev – smo od srede do srede objavili v ponedeljek.
Ali Žerdin in Janez Markeš sta se strinjala, da so bili rezultati evropskih volitev pričakovani. FOTO: Delo
Ali Žerdin in Janez Markeš sta se strinjala, da so bili rezultati evropskih volitev pričakovani. FOTO: Delo
Ali Žerdin, Janez Markeš, video: V. V.
27. 5. 2019 | 16:49
5. 5. 2021 | 11:42
1:59
Zaradi izrednega dogodka – evropskih volitev – od srede do srede tokrat objavljamo v ponedeljek. Oba komentatorja, Ali Žerdin in Janez Markeš, sta se strinjala, da so bili rezultati evropskih volitev pričakovani.



»Leta 2014 je blok, ki sodi v EPP, v Sloveniji pobral pet mandatov, letos je dobil štiri. Je to uspeh ali neuspeh za listo SDS in SLS?« je vprašal Žerdin. »EPP je poraženka tudi na evropski ravni, v Sloveniji pa je relativna zmagovalka volitev SD, ki je prejela občutno več glasov kot pred štirimi leti,« mu je odvrnil Markeš.  

»Čeprav je LMŠ za nosilko liste postavila izrazito novinko (Ireno Jovevo), je dobila dva mandata; dosegla je soliden rezultat,« je sklenil Žerdin, na drugi strani pa je Markeš LMŠ označil kot poraženko tokratnih volitev oziroma stranko »neizkoriščenih priložnosti«.

»Če bi LMŠ imela resnično dobre kandidate z dodelanimi koncepti, temelječimi na politični filozofiji Evrope, potem bi bilo smiselno, da bi kandidirala samostojno. Vendar tega ni storila, zato bi bilo zanjo bolje, da bi se povezal v širšo koalicijo. S tem so »ubili« glasove Angelike Mlinar (SAB) in Igorja Šoltesa (Desus) pa tudi Levice.«

Na evropski ravni se zdaj predvideva, da socialisti in EPP ne bosta mogli sami sestaviti koalicije, temveč bosta morala sodelovati z ostalimi skupinami. »Ne glede na vse se mi zdi, da so ljudje sporočili, da želijo ostati del Evropske unije, so pa nezadovoljni nad njenim nepreglednim delovanjem,« je še izpostavil Markeš.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine