Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
SP Planica 2023

Nika, Ema, Timi in Anže prinesli prvo kolajno Sloveniji v Planici

Na mešani ekipni tekmi v smučarskih skokih je Slovenija z Niko Križnar, Emo Klinec, Timijem Zajcem in Anžetom Laniškom osvojila bron. Zmaga Nemčiji.
Slavje ekipe Slovenije v izteku. FOTO: Matej Družnik/Delo
Slavje ekipe Slovenije v izteku. FOTO: Matej Družnik/Delo
Š. R., STA
26. 2. 2023 | 16:50
26. 2. 2023 | 21:43
6:19

Slovenija je osvojila sploh prvo kolajno na mešanih ekipnih tekmah na svetovnih prvenstvih. Na prejšnjih petih je namreč vselej ostala brez odličja. Skupaj pa je to 11. kolajna v skakalnem delu SP v nordijskem smučanju, šesta bronasta. Svetovni prvaki so doslej postali Franci Petek (Val di Fiemme 1991), Rok Benkovič (Oberstdorf 2005) in Ema Klinec (Oberstdorf 2021), zlato pa je v nedeljo v Planici osvojila ekipa Nemčije (Selina Freitag, Katharina AlthausKarl Geiger, Andreas Wellinger), srebro je pripadlo Norveški (Anna Odine Strøm, Thea Minyan Bjørseth, Johann Andre Forfang, Halvor Egner Granerud).

»Svoje sem oddelal, kot je treba. Skoki so bili vrhunski. Dokazali smo, kam dejansko spadamo. Želeli smo si to medaljo, ni bilo lahko, a zato smo še toliko bolj veseli,« je za TV Slovenija dejal Lanišek in spet malce okrcal žirijo. »Pred svojim skokom sem prosil za predskakalca, videli smo, kako sneži in snežinke se hitro lepijo. Pred Granerudom je nato šel predskakalec, toda tako je,« je še dodal 26-letni Domžalčan.

Prav tako vesela je bila še pred dnevi obolela Nika Križnar: »Ne, res se ne morem znebiti nasmeha. Imamo prvo kolajno na mešani ekipni tekmi na SP. Ekipa je res delovala kot eno. Škoda za Emin zadnji skok, videti je bilo res grozno. Toda na srečo je obstala na smučeh in se odpeljala do konca. Vesela sem, medaljo imamo, zdaj gremo le še naprej.«

Po prvi seriji na vrhu Norveška

Organizatorjem so precejšnje težave povzročale spremenljive vetrovne razmere, a se je tekma začela v skladu z napovedmi. Po več krajših prekinitvah nastopov tekmovalk iz prve skupine v prvi seriji je Slovenija po zaslugi Nike Križnar (101 m/121,7 točke) zavzela drugo mesto za Norveško (129,0 točke) in pred Japonsko (116,7). Skok Križnarjeve je skupaj s tistim, ki ga je v prvi seriji uprizoril novopečeni svetovni prvak Poljak Piotr Žyla, dolgo časa veljal za daljavo dneva.

Nika Križnar. FOTO: Jure Makovec/AFP
Nika Križnar. FOTO: Jure Makovec/AFP

Kot drugi je za Slovenijo nastopil Timi Zajc in pristal pri 96,5 metra, s čimer je svojo ekipo že povsem približal vodilni Norveški, ki je po precej slabšem nastopu Forfanga (92,5 m) po polovici prve serije vodila le še za 1,3 točke. Slovenija (255,4 točke) je občutno pobegnila tudi Nemčiji na 3. mestu (242,1), 4. je bila Japonska (233,8), 5. pa Avstrija (229,4).

Ema Klinec je nato z rahlo ponesrečenim skokom (88 m) ponudila priložnost tekmicam, najbolj sta jo izkoristili Nemka Althausova, saj je pristala pri 94,5 metra in zbrala skoraj 17 točk več od Slovenke, še bolj pa Avstrijka Eva Pinkelnig, ki je svojo ekipo vrnila v boj za odličja z 98 metrov dolgim skokom, ki je bil »vreden« še 0,8 točke več kot skok Althausove. Slovenija je padla na 3. mesto z 8,7 točke zaostanka za Norveško in 5,4 točke zaostanka za Nemčijo.

V zadnji skupini skakalcev pa je zablestel Lanišek, ki je pristal pri točno 100 metrih in vrgel rokavico tekmecem. Točno 100 m je poletel tudi Nemec Wellinger in ohranil zgolj 0,1 točke prednosti pred Slovenijo, Norvežan Granerud je bil meter krajši od obeh, toda Norveška je po prvi seriji vodila s skupno 506,1 točke pred Nemčijo (501,7) in Slovenijo (501,6). Stefan Kraft je zmogel 95 metrov in Avstrijo (484,6) popeljal na četrto mesto.

Sanjski začetek druge serije dovolj za bron

Začetek druge serije je bil za Slovenijo sanjski, saj je Križnarjeva še enkrat pristala pri 101 metru in pridelala 5,7 točke prednosti pred Nemčijo, ki jo je v prvem paketu skakalk zastopala Selina Freitag (95 m). Močno je nato zaostala še Anna Odine Strøm (91 m) in Slovenija je prevzela vodstvo z 0,9 točke prednosti!

Timi Zajc je na izziv Nemca Geigerja in Norvežana Forfanga, oba sta pristala pri 98 metrih, odgovoril z najdaljšim skokom večera (103 m) in utrdil vodstvo Slovenije (762,1 točke). Na 2. mestu je bila po polovici finalne serije Norveška (751,5), na 3. pa Nemčija (748,4).

Skakalke s št. 3 so se nato izkazale z nekaj izjemnimi skoki, Althausova in Pinkelnigova sta obe pristali pri 102 metrih, Norvežanka Thea Minyan Bjørseth pa je zmogla 99,5 metra za pritisk na Emo Klinec, ki se v prvi seriji ni najbolj izkazala. Spet je Klinčeva precej zaostala in s skokom, dolgim 91 metrov, prepustila vodstvo Nemčiji (884,3), pred Slovenijo (872,2) pa je švignila tudi Norveška (877,0).

Vse oči so bile nato uprte v Laniška, Wellingerja in Graneruda, ki so odločali o barvi odličja, čeprav je Kraft z 98,5 metra vsaj malce pritisnil na vodilni trio. Lanišek je pristal pri 98 metrih in Slovenija (1000,4 točke) si je s tem že zagotovila najmanj bronasto odličje pred nastopoma Graneruda in Wellingerja. Prvi je bil na potezi Norvežan, ki je moral dolgo čakati na zeleno luč za svoj zadnji nastop v nedeljskem večeru. Storil je dovolj in s 97,5 metra dolgim skokom vrnil Norvežane (1004,5) na vrh pred skokom Wellingerja. Tudi Nemec ni grešil in pristal pri 98 metrih ter svoji državi prinesel zlato odličje (1017,2), Slovenija pa se na domačem mundialu veseli svoje sploh prve v kateri koli disciplini.

Skakalci in skakalke se bodo naslednji teden prestavili na veliko skakalnico, kjer bodo še preostale tri končne odločitve, moška in ženska posamična tekma ter moška ekipna.

Rezultati:

Timi Zajc in Nika Križnar proslavljata v izteku. FOTO: Borut Živulović/Reuters
Timi Zajc in Nika Križnar proslavljata v izteku. FOTO: Borut Živulović/Reuters
Nika Križnar je kot prva slovenska tekmovalka v obeh serijah nastopila odlično. FOTO: Borut Živulović/Reuters
Nika Križnar je kot prva slovenska tekmovalka v obeh serijah nastopila odlično. FOTO: Borut Živulović/Reuters
Andreas Wellinger slavi z rojakinjama in rojakom po zmagi. FOTO: Jure Makovec/AFP
Andreas Wellinger slavi z rojakinjama in rojakom po zmagi. FOTO: Jure Makovec/AFP
Ema Klinec, Nika Križnar, Anže Lanišek in Timi Zajc (z leve). FOTO: Jure Makovec/AFP
Ema Klinec, Nika Križnar, Anže Lanišek in Timi Zajc (z leve). FOTO: Jure Makovec/AFP
Zmagovita nemška ekipa. FOTO: Jure Makovec/AFP
Zmagovita nemška ekipa. FOTO: Jure Makovec/AFP
FOTO: Jure Makovec/AFP
FOTO: Jure Makovec/AFP
FOTO: Borut Živulović/Reuters
FOTO: Borut Živulović/Reuters
Nika Križnar in Ema Klinec. FOTO: Jure Makovec/AFP
Nika Križnar in Ema Klinec. FOTO: Jure Makovec/AFP
Slavje Anžeta Laniška. FOTO: Borut Živulović/Reuters
Slavje Anžeta Laniška. FOTO: Borut Živulović/Reuters

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine