Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Slovenski orli skočili na zmagovalni oder v Visli

Na moštveni tekmi v Visli so se zmage veselili Avstrijci, naši smučarski skakalci so osvojili tretje mesto.
Timi Zajc je zelo dobro opravil svojo nalogo. FOTO: Grzegorz Celejewski/Reuters
Timi Zajc je zelo dobro opravil svojo nalogo. FOTO: Grzegorz Celejewski/Reuters
4. 12. 2021 | 17:36
4. 12. 2021 | 19:45
4:32

Slovenski smučarski skakalci (v postavi Cene in Peter Prevc ter Timi Zajc in Anže Lanišek) so se na moštveni tekmi za pokal narodov v Visli zavihteli na zmagovalni oder. V zahtevni preizkušnji, ki je na trenutke spominjala na pravo loterijo, so osvojili tretje mesto. Zmago so slavili Avstrijci.

Za naše severne sosede so skakali Manuel Fettner, Jan Hörl, Daniel Huber in Stefan Kraft, ki so imeli na koncu vsega 0,3 točke naskoka pred drugouvrščenimi Nemci Piusom Paschkejem, Stephanom Leyhejem, Markusom Eisenbichlerjem in Karlom Geigerjem. Izbranci glavnega trenerja Roberta Hrgote, ki so bili celo v igri za zmago, so za drugim mestom zaostali za 8,3 točke.

Od Slovencev je največ točk prispeval Cene Prevc (123,5 m in 135 m), ki je bil celo drugi najboljši posameznik za Avstrijcem Stefanom Kraftom (122 m in 126 m). »V preteklosti nisem bil pogosto član ekipe. Tokrat smo se najprej sprehodili dol, ker je poskusna serija odpadla, v prvi seriji mi je uspel lep skok, finalni je bil nadgradnja. V vetrovni loteriji sem imel kar srečo. Ko se pokrijeta skok in veter, gre v 'poden',« je pojasnil 25-letni član kranjskega Triglava.

Cene Prevc je bil med vsemi drugi najboljši skakalec moštvene tekme v Visli. FOTO: Vesa Moilanen/AFP
Cene Prevc je bil med vsemi drugi najboljši skakalec moštvene tekme v Visli. FOTO: Vesa Moilanen/AFP

Lanišek je imel obakrat smolo z vetrom

Zelo dobro se je odrezal tudi Timi Zajc (126 m in 122,5 m). »Naredil sem kar velik napredek in prikazal dva super skoka. Nekako sem upravičil zaupanje trenerja, da me je glede na kvalifikacije uvrstil v ekipo. Smola Žabe, dvakrat je imel težke razmere, sicer bi se zmage veselili mi,« je ocenil 21-letnik iz Hramš v občini Žalec.

Naš točkovno tretji mož je bil Peter Prevc (118,5 m in 121 m). »Rezultat je zelo lep. Škoda je Anžetove smole v obeh serijah. Ni bilo veliko takšnih, ki bi imeli dvakrat smolo. Rezultat je super, vsake stopničke so zelo dobre za nadaljevanje sezone. Jaz sem napredoval od včeraj, kar je dobro. Upam, da bo šlo jutri še naprej,« si je zaželel 29-letnik iz Dolenje vasi v Selški dolini.

Anže Lanišek (104,5 m in 111,5 m), veliki junak prejšnjega konca tedna v Ruki, tokrat ni imel svojega najboljšega dneva niti sreče z vetrom. »Na koncu ni bilo preprosto. Zagotovo bi lahko kakšno stvar izboljšal, a težko govorim, kaj je bilo narobe. Pričakujem neprespano noč, da dobro premislim, kaj bi lahko šlo bolje in kaj ne, da res razčistim sam pri sebi. Še enkrat se opravičujem celotni ekipi, da je tole ušlo. Prvi skok morda sploh ni bil tako slab, a vsi vemo, da vedno pričakujemo skoke vsaj čez kalkulacijsko točko. Lahko bi bilo precej bolje,« je dejal 25-letni Domžalčan.

Na tretjem mestu že po uvodni seriji

Slovenski reprezentanti so bili že po uvodni seriji v zelo dobrem izhodišču. Po prvem »polčasu« so namreč prav tako med vsega devetimi ekipami držali tretje mesto za vodilnimi Avstrijci in takrat še drugouvrščenimi Poljaki.

Na tem položaju je bila naša vrsta vse od prvega skoka Ceneta Prevca (123,5 m). Za njim je Peter Prevc pristal pri 118,5 metra, Timija Zajca pa je odneslo do 126 metrov. Kot zadnji je od slovenskih asov nastopil Anže Lanišek, ki je v težkih razmerah izvlekel 104,5 metra.

Naša četverica je uvodni seriji zbrala 388,8 točke, 19,9 manj kot drugouvrščena Poljska, ki je za vodilno Avstrijo zaostajala za 3,4 točke. Nemčijo je na četrtem mestu od tretjeuvrščene Slovenije ločilo 7,7 točke.

Jutri bo v Visli na sporedu še posamična tekma, ki se bo začela ob 16. uri. Ob Cenetu in Petru Prevcu ter Anžetu Lanišku in Timiju Zajcu bosta na njej od naših nastopila še Lovro Kos in Domen Prevc.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine