Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

S 17. mestom postavila nov karierni mejnik

Odličen nastop biatlonke Polone Klemenčič v zasledovanju, Lampičeva brez tekme.
Polona Klemenčič rezultatsko vse bolj napreduje. FOTO: Athit Perawongmetha/Reuters
Polona Klemenčič rezultatsko vse bolj napreduje. FOTO: Athit Perawongmetha/Reuters
Š. R., STA
10. 12. 2022 | 12:49
10. 12. 2022 | 16:16
6:12

Slovenska biatlonka Polona Klemenčič je na tekmi svetovnega pokala v avstrijskem Hochfilznu osvojila 17. mesto v zasledovanju in dosegla novo najboljšo uvrstitev v karieri. Anamarija Lampič v skladu z načrtom stroke na tekmi ni nastopila. Klemenčič je pokazala verjetno najboljšo predstavo v življenju. Tekmo je začela na 43. mestu in z dvema strelskima ničlama pridobila 16 mest ter se zavihtela na 27. mesto. Sledila sta dva kazenska kroga, na koncu pa še brezhiben zadnji del, s katerim se je tekmovalka kranjskega Triglava prebila celo na 17. mesto. Vprašanje je samo, kdaj bo sledila strelska ničla, ki bo pokazala realen domet mlade Gorenjke. Že zdaj so dovoljene sanje, od katerih je bila v preteklih sezonah močno oddaljena. Prihodnji teden na svetovnem pokalu v Franciji se ji ob solidnem nastopu obeta celo premiera na tekmi s skupinskim štartom, kjer nastopa najboljših 30 tekmovalk. Trenutno je v skupnem seštevku svetovnega pokala na 27. mestu.

»Z nastopom sem zelo zadovoljna. Mislim, da sem na progi opravila super. Imela sem tudi vrhunske smuči. Žal sem na tretjem postanku dvakrat zgrešila, a sem zelo vesela, da sem na zasledovalni tekmi tako napredovala,« je po nastopu povedala slovenska sobotna junakinja. Druga slovenska tekmovalka Živa Klemenčič je osvojila 46. mesto, v kazenski krog pa zavila trikrat. V nasprotju s pričakovanji pa na tekmi ni nastopila Anamarija Lampič, ki je na četrtkovem šprintu presenetljivo osvojila peto mesto. Trener Ricco Gross ima zanjo načrtovan proces pridruževanja eliti in se je kljub visoki uvrstitvi odločil, da Lampič tekmo izpusti, opravi kakovosten trening in se pripravi na nedeljsko štafeto.

»Anamarija danes ni tekmovala iz več razlogov. Imela je zelo naporen pretekli teden s štirimi tekmami. Pred dvema dnevoma je dosegla res izjemen rezultat, česar smo zelo veseli, a po dogovoru med trenerji in tekmovalko je bila skupna odločitev, da danes ne nastopi. Bolje je imeti en dan počitka več in dan za trening. Osredotočena je na jutrišnji nastop v štafeti,« je odločitev pojasnil Gross. Zmagala je Francozinja Julia Simon z eno strelsko napako in povečala naskok v skupnem seštevku svetovnega pokala. In tudi zmagovalni nastop Simon je potrditev dobre forme Klemenčič, saj je bila tekmovalka Triglava v zadnjem krogu v smučini hitrejša od francoske šampionke. Odločitev o zmagovalki je padla na zadnjem streljanju. Švedinja Linn Persson je morala kar dvakrat v kazenski krog in nazadovala na šesto mesto. Pot do druge zmage v sezoni je bila za 26-letno Francozinjo s tem odprta. Za drugo mesto pa sta se spopadli Ingrid Landmark Tandrevold iz Norveške in Čehinja Marketa Davidova. Na koncu sta zaostali 19,8 (1 kazenski krog) in 28,1 (2) sekunde, močnejša pa je bila Skandinavka, ki je bila po sprintu šele 13.

Jakov Fak je v štafeti zelo dobro nastopil. FOTO: Vesa Moilanen/AFP
Jakov Fak je v štafeti zelo dobro nastopil. FOTO: Vesa Moilanen/AFP

Moška štafeta 10.

Norveška pa je prepričljivo dobila moško štafetno preizkušnjo, Vikingi so za 20 sekund ugnali Švede in za 28,6 Nemce. Slovenska četverica Miha Dovžan, Lovro Planko, Jakov Fak in Rok Tršan je zasedla 10. mesto. Za Slovenijo je tekmo zelo dobro odprl Dovžan, zgrešil pa znameniti 10. strel. Napako je hitro popravil in predal kot deseti. Trenerjem je nato dodobra živce načel mladi Planko, ki je na obeh streljanjih porabil vse tri rezervne naboje, vseeno pa se mu je uspelo zbrati do te mere, da se je izognil kazenskemu krogu. Fak je šel na pot kot 13., si leže privoščil eno popravljanje, drugo streljanje pa opravil brezhibno. Hiter je bil tudi v smučini in Tršanu predal kot osmi. Tršan je leže popravljan enkrat, stoje dvakrat in končal na 10. mestu. Tudi s štafetnim nastopom so Slovenci potrdili osmo mesto v pokalu narodov.

»Teh 25 sekund zaostanka je zame sprejemljivo. Malce je škoda zadnjega strela, ko sem resnično mislil, da bo strel padel in sem puško skoraj že dal na rame. V celoti pa je bil nastop dober,« je tekmo ocenil Dovžan. »Ne vem, kaj se je zgodilo leže. Zgrešil sem dva strela in porabil tri poprave. Nato sem malce hotel nadomestiti zaostanek s tekom, kar se je poznalo pri streljanju stoje. Hitro sem oddal pet strelov in zgrešil enkrat, nato pa za eno tarčo porabil vse tri poprave. Ne morem biti najbolj zadovoljen. Ekipe so bile danes zelo blizu in če si naredil napako, se je to še toliko bolj poznalo,« je tekmo ocenil Planko. »Nekaj mest sem se premaknil naprej, kar je vedno pozitivno. Proga je bila po sredini dokaj hitra, le malce levo ali desno pa se takoj močno upočasni. Če si želel koga prehiteti, si porabil res veliko energije, a zato imamo radi ta šport,« je navrgel Fak. »Želeli smo si več, saj smo bili nazadnje sedmi. A še bodo priložnosti in naslednjič ponovno napadamo sedmo mesto,« pa je dejal Tršan, ki ni bil popolnoma zadovoljen s prikazanim.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine