Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Ovečkin ob petardi v Calgaryju na večni lestvici ujel Jagra

Le še dva hokejista sta zdaj v ligi NHL dosegla več golov kot Rus Aleksander Ovečkin, ki je z »dvojčkom« pomagal Washingtonu do zmage v Calgaryju (5:4).
Aleksander Ovečkin (tretji z leve) proslavlja s soigralci po golu v Calgaryju. FOTO: Derek Leung/AFP
Aleksander Ovečkin (tretji z leve) proslavlja s soigralci po golu v Calgaryju. FOTO: Derek Leung/AFP
Š. R., STA
9. 3. 2022 | 06:50
9. 3. 2022 | 09:17
5:00

Gola št. 765 in 766 sta Aleksandra Ovečkina na tretjem mestu večne lestvice strelcev izenačila s češkim asom Jaromirjem Jagrom, ki je v bogati karieri nekaj let nosil tudi dres Washington Capitals. Ti so sinoči slavili na težkem gostovanju pri Calgary Flames (5:4), drugi najboljši ekipi zahoda, kjer so Los Angeles Kings Anžeta Kopitarja z 71 točkami v boju za končnico na četrtem mestu.

36-letni Ovečkin pa je prvi gol dosegel v drugi tretjini, ko je najprej v dvoboju ob ograti priboril plošček svoji ekipi, nato pa ukanil Dana Vladarja. Za konec je izkušeni Moskovčan potrdil zmago s strelom v prazno mrežo v zadnji tretjini, zdaj je- četrti strelec aktualne sezone lige NHL zbral že 36 golov, skupno pa 766 v karieri.

Obsodba ruske invazije in podpora Rusom na delu v tujini

Jagr je za ta dosežek potreboval 1733 tekem, to pa je bila šele 1253 tekma Ovečkina, pred katerim sta le še Gordie Howe in Wayne Gretzky. Howe je v karieri zadel 801-krat, Gretzky pa kar 894-krat. Vodstvo ekipe Capitals je sicer ravno v torek v uradni izjavi za javnost obsodilo rusko invazijo v Ukrajino, dodali pa so, da podpirajo tudi svoje ruske člane in njihove družine, ki da so se ravno tako »znašli v težkem položaju«. Liga NHL je že prekinila sodelovanje s poslovnimi partnerji v Rusiji, medtem ko mirujejo tudi družabna in ostala omrežja v ruščini, ki so posvečena dogajanju v najmočnejšem hokejskem tekmovanju na svetu.

Za Washington sicer poleg Ovečkina igrajo še rojaki Jevgenij Kuznjecov, Ilja Samsonov in Dimitrij Orlov. Ovečkin je februarja dejal, da nasprotuje vojaškim spopadom in si želi čim hitrejše rešitve po mirni poti. Leta 2017 je na instagramu sicer oznanil, da zbira podporo za Vladimirja Putina, dodal je tudi skupno fotografijo s predsednikom države, čigar telegram so denimo tudi prebrali na poroki Ovečkina z Anastasio Šubskajo.

S presenečenjem, kamor lahko uvrstimo tudi zmago Washingtona v olimpijskem mestu, se je sicer torkov večer v ligi NHL že začel, saj je vodilna ekipa lige Colorado Avalanche izgubila v New Jerseyju s 3:5. Vragi so sprva proti gostom zaostajali z 0:3, nato pa so mladi hokejisti s petimi zaporednimi zadetki navdušili več kot 12.000 gledalcev v Newarku in slavili s 5:3. Po dveh tretjinah je bilo sicer 3:3, nato pa je najprej Nathan Bastian slabih sedem minut pred koncem dosegel gol za prednost gostiteljev z igralcem več, Jegor Šarangovič pa je zapečatil končni izid z zadetkom v prazna vrata.

Tatar do 400. točke v NHL

»Ko pogledaš, mislim, da smo igrali že veliko takšnih tekem, na katerih zaostajaš in se boriš, a ti ne uspe priti nazaj in zmagati. Danes sem verjel, da nam bo uspelo,« je dejal kanadski trener na klopi vragov Lindy Ruff. Za gostitelje so zadeli še Tomaš Tatar, Ty Smith in Damon Severson, vratar Nico Daws je zbral 23 obramb, Jesper Bratt je k zmagi dodal tri asistence, Jack Hughes pa dve.

»To je jasno velika zmaga. Znotraj ekipe skušamo ustvariti zmagovito miselnost, da se nikoli ne smeš predati. In točno takšne tekme ti pomagajo spremeniti ekipni duh. Res smo si zaslužili današnjo zmago,« je dejal Tatar, ki je z golom na tekmi vpisal 400. točko v ligi NHL.

Philadelphia Flyers so z 2:1 premagali Vegas Golden Knights, druga najboljša ekipa vzhoda Florida Panthers pa je s 4:3 zmagala na gostovanju pri Pittsburgh Penguins. Toronto Maple Leafs so bili s 6:4 boljši od Seattle Kraken, visok poraz pa so doživeli Detroit Red Wings, ki so v domači dvorani z 2:9 klonili proti najslabši ekipi zahodne konference, Arizona Coyotes. Nick Schmaltz je k zmagi prispeval po dva gola in podaji, Jakob Chychrun in Nick Ritchie pa oba po en gol in dve podaji.

St. Louis Blues, ki so na lestvici zahodne konference z enakim točkovnim izkupičkom kot kralji mesto pred njimi, so doma z 1:4 izgubili proti Ottawa Senators. Nashville Predators so z 2:1 ugnali Dallas Stars, Winnipeg Jets so bili s 7:4 boljši od Tampa Bay Lightning, Chicago Blackhawks pa z 8:3 od Anaheim Ducks. Domačo zmago so vpisali tudi hokejisti Minnesote Wild, ki so bili s 5:2 boljši od New York Rangers.









Lestvico zagotavlja SofaScore LiveScore

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine