Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Mikaela Shiffrin skoraj vsak teden do novega mejnika

Američanka na večni lestvici prehitela legendarno Vreni Schneider. Hrovatova odhaja na svoje prvo svetovno prvenstvo.
Meta Hrovat bo po 8. in 11 mestu v Mariboru na SP prva slovenska adutinja v tehničnih disciplinah. FOTO: Tomi Lombar
Meta Hrovat bo po 8. in 11 mestu v Mariboru na SP prva slovenska adutinja v tehničnih disciplinah. FOTO: Tomi Lombar
3. 2. 2019 | 22:00
5:09
Letošnjo Zlato lisico so zaznamovali vrnitev tekem za svetovni pokal iz Kranjske Gore v pohorski brlog, uspeh prirediteljev, ki so vendarle prelisičili naravo in izpeljali začrtano, ter izjemna Mikaela Shiffrin. Od Pohorja se je poslovila z dvojno zmago, vknjižila je trinajsto v sezoni – v tej statistiki jo loči le ena od rekorderke Vreni Schneider. Legendarno Švicarko pa je po številu zmag (56) prehitela na večni lestvici.

Shiffrinova v tej sezoni dosega mejnike iz tekme v tekmo. Občudujejo jo tudi največja imena tega športa in se sprašujejo, kako daleč bo še posegla v prihodnosti, saj ima šele 23 let. Pri vseh teh premikanjih meja mlada smučarka ohranja mirnost.



»V tej sezoni se veliko pogovarjamo o statistiki, številkah, rekordih. Na vsaki tekmi se pojavi neki novi mejnik. Po eni strani je to čudovito in postaja nekaj običajnega, po drugi pa se mi zdi, da ti rekordi razčlovečijo to, kar počnemo. Enega dneva ne moreš stlačiti v številko,« je razmišljala Američanka in dodala, da je hvaležna za vse dosežke.

Mnogi so jo podrezali, češ dolgočasno je gledati tekme, če zmaguje samo ena smučarka. »Nam, ki tekmujemo, je zanimivo. Vsaka zmaga pomeni boj z nekom ali nečim, tokrat sem se v Mariboru borila z razmerami, v katerih je bilo težko najti pravi občutek. Podlaga je bila mehka, vreme toplo,« je pripovedovala Shiffrinova, ki je četrtič prejela nagrado za najboljšo lisičko. Na Zlati lisici je vknjižila šest zmag, več jih imata le Anja Pärson (7) in Schneiderjeva (8).
 

Veseli se Åreja, čeprav bo naporno


Po sobotnem slalomu se je z Ilko Štuhec, Federico Brignone in Wendy Holdener iz Maribora z letalom odpravila v Åre na vrhunec sezone, svetovno prvenstvo. Njen prvi nastop bo torkov superveleslalom. »Urnik je tesen in včasih je težko vse uskladiti. SP je umeščeno sredi sezone, zato je treba pametno razporediti energijo, ni se lahko povsem regenerirati, vendar pa smo zgoščenega urnika vajene. Veselim se Åreja,« se je ozrla k dogajanju v prihodnjih dveh tednih na Švedskem, kjer se bo poslovila njena rojakinja Lindsey Vonn.

Mikaela Shiffrin je na Zlati lisici slavila že šest zmag. FOTO: Tomi Lombar
Mikaela Shiffrin je na Zlati lisici slavila že šest zmag. FOTO: Tomi Lombar


»Na družbenih omrežjih je sporočila, naj vsi vemo, da njena odločitev o koncu kariere ne pomeni, da se je predala. Jasno nam je, da se ni. Morda je čas za slovo, vendar ostala bo največja,« je povedala o starejši tekmici in spoštljivo dodala, da nikoli ne bo obula njenih čevljev. Tudi zato, ker ima svojo pot.
 

Slalomski rezultat kariere za Hrovatovo


Po svoji pa lepo stopa Meta Hrovat, z 8. mestom na veleslalomu in 11. v slalomu (rezultat kariere v tej disciplini) letos najboljša slovenska lisička. Že pred sobotno tekmo (točke je za 24. mesto osvojila tudi Ana Bucik) je napovedala, da se na slalomskih smučeh ta čas počuti odločno in suvereno, kar je potrdila tudi s tem, ko je v finalu napredovala za osem mest.

»V tej sezoni v slalomih nastopam sproščeno in si ne nalagam bremen, tudi na Pohorju je bilo tako. Pred finalom sem vse do vrha slišala napovedovalca. Malce me je stisnilo, ampak premagala sem to. Ocenjujem, da sem opravila izpit iz sproščenosti,« je 20-letna Gorenjka pripovedovala, kako pridobiva izkušnje. Napaka v finišu ji je vzela še precej višjo uvrstitev. »Jezna sem bila,« se dobro zaveda, da je njen rezultatski doseg še višji.
 

Debi na svetovnem prvenstvu


Zdaj jo čaka nov izziv, SP na Švedskem, tekmovanje, na katerem bo debitirala. Čeprav so članska SP velik korak naprej, ima dobro popotnico z mladinskih svetovnih prvenstev, s katerih hrani tri kolajne, ena je zlata – tista, ki jo je najmanj pričakovala (v slalomu). Največji dogodek pa je tudi že izkusila lani na svojih premiernih olimpijskih igrah.

»SP je samo ena tekma, na njej pa bomo skušali staviti vse in presenetiti. Meta je tista, ki ima največ možnosti v tehničnih disciplinah. Sicer pa bi bil vsak rezultat med deseterico za nas uspeh,« je pričakovanja razgrnil glavni trener slovenske reprezentance Denis Šteharnik. Na zadnjem SP v St. Moritzu je to uspelo trem njegovim tekmovalkam – Bucikovi v slalomu, Ani Drev v veleslalomu in Maruši Ferk v kombinaciji.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine