Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Fakova zapravljena priložnost za skok proti vrhu

Norvežan Johannes Thingnes Bø decembra razred zase. Slovenski as hiter v smučini, a ne dovolj natančen na strelišču.
FOTO AP
FOTO AP
24. 12. 2018 | 06:00
4:24
Nove Mesto – Čez uvodno tretjino biatlonske sezone je padel zastor, vodilni slovenski adut in pravzaprav edini med našimi biatlonci, ki se sploh lahko spusti v konkurenčen boj z najboljšimi na svetu, Jakov Fak, se je od koledarskega leta poslovil z 11. mestom v prestižnem skupinskem štartu. Vnovič si je prislužil solidno oceno, ostal pa je okus zapravljene priložnosti.

Nove zmage se je veselil Norvežan Johannes Thingnes Bø, v vseh treh nastopih v spet izjemno obiskanem središču češkega biatlona je bil nepremagljiv. Lepima predstavama iz šprinta in zasledovanja je dodal še zanesljivo zmago v skupinskem štartu, prvem v sezoni. Naslednji bo na drugi januarski postaji v Ruhpoldingu.

In takrat bo spet napadal tudi Fak, ki je zadnje dni razgrnil vzpenjajočo se formo v smučini, na strelišču pa v tem prvem mesecu sezone ni več tako zanesljiv kot pred enim letom. »Glede na vse videno v zadnjih dneh je to 11. mesto zanj zdaj realna uvrstitev, res pa je, da je drago plačal zadnjo zgrešeno tarčo stoje. Če bi se tam le malo bolj zbral, bi bil tokrat že precej bližje vrhu,« je ocenil trener Uroš Velepec po tekmi in prikimal namigu o dobri telesni pripravljenosti tretjeuvrščenega v zadnjem izboru športnika leta pri nas: »Njegova tekaška forma je zares spodbudna za nadaljevanje sezone. Osrednji cilj ostaja svetovno prvenstvo, ki bo sredi marca, a vsekakor bo moral biti že prej bolj sproščen na strelišču in spet uživati v tekmah.«


Le enkrat brez napake


Jasno, da se tega zaveda tudi biatlonec, ki je prvo priložnost za skok med najboljše včeraj zapravil že v uvodnem strelskem postanku z eno napako, nato ji je dodal leže še drugo, le pri tretjem streljanju, takrat prvič stoje, je bil brezhiben. Ob tem se je Velepec ozrl zlasti k psihološkem dejavniku uspeha. »Ko je zgrešil zadnjič, ni storil tehnične napake, a polomil ga je, ker se preprosto ni ustrezno zbral za sklepni poskus. Včasih preveč razmišlja, kako bi zadel prav v središče tarče in zapravlja čas. Pomembno je pač zadeti, lahko tudi od središča proti robu, pri strelskem delu biatlonske tekme zares ne gre za umetniški vtis, pomembna je le tista osnovna natančnost,« je še dejal trener o tekmovalcu, ki je v smučini med najboljšimi, v družbi teh zares izstopa le bliskovito hitri J. T. Bø. »V prihodnjih dneh mi bosta dobro dela premor in trening na Pokljuki. Vedno, ko dosežki niso na želeni ravni, je 'resetiranje' koristno,« se zaveda Fak.

Slovenska reprezentanca se bo sicer po dveh prostih dneh jutri zbrala v svoji bazi na gorenjski planoti, ob koncu tedna bo tam državno prvenstvo, nato pa še zadnji del priprav za nadaljevanje zime v svetovnem pokalu, 10. januarja v Oberhofu. Tudi tam gre že po tradiciji pričakovati podoben praznik biatlona kot v teh zadnjih dneh v moravskem delu Češke republike, kjer je bilo zaradi Bøjevih zmag seveda posebej veselo v norveškem taboru, a včeraj nato tudi med številnimi obiskovalci iz sosednje Slovaške, saj je 1. mesto v ženskem skupinskem štartu osvojila Anastasia Kuzmina (v petek so jo razglasili za športnico leta na Slovaškem), tik za njo je bila na drugi stopnički Paulina Fialkova. Ob uspehu omenjenih dveh tekmovalk je bil, razumljivo, vesel tudi Tomaš Kos, dolgoletni trener pri slovenski reprezentanci, zdaj pri slovaški izbrani vrsti zadolžen za strelski del.
Pri naši izbrani vrsti tako realno le Fak ostaja v konkurenčnem boju z elito, vsi drugi so daleč od te. Nove Mesto je prineslo novo razočaranje Klemnu Bauerju, Miha Dovžan se še privaja na izziv svetovnega pokala, ženska izbrana vrsta je po dopinškem prekršku Teje Gregorin in zato njenem umiku iz vrhunskega športa še komaj prepoznavna. Pred Velepcem pa je tako po vrnitvi k slovenski zasedbi, potem ko je tri leta vodil Ukrajinke, ogromno dela: na domačem SP, februarja 2021, bo treba pokazati več kot v teh dneh ...

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine