Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Rokomet

Seznam za oblizniti prste že diši po kolajni

Selektor Ljubomir Vranješ: Slovenija ima vse, čvrsto obrambo in kreativen napad. Prihaja Matej Gaber, Blaž Janc tudi zunanji igralec. Za ogrevanje z Nizozemci.
Ljubomir Vranješ je s Slovenijo debitiral s četrtim mestom na EP v svoji domovini, v Egiptu želi poseči še višje. FOTO: Bjorn Larsson Rosvall/AFP
Ljubomir Vranješ je s Slovenijo debitiral s četrtim mestom na EP v svoji domovini, v Egiptu želi poseči še višje. FOTO: Bjorn Larsson Rosvall/AFP
15. 12. 2020 | 17:00
15. 12. 2020 | 17:23
6:05
»Kot trenerju mi godi, ker sem imel sladke skrbi pri izbiri rokometašev, na katere bom računal na svetovnem prvenstvu. Imamo mešanico rokometašev, ki lahko posežejo tudi po kolajni, čeprav je ne morem obljubiti,« je bil ob predstavitvi seznama igralcev več kot optimističen selektor Ljubomir Vranješ, ki želi januarja v Egiptu nadgraditi četrto mesto z eura na Švedskem.

image_alt
Vranješev seznam z Zormanovim pečatom


Če je njegov jesenski seznam za akcijo, ki se je končala brez tekme v kvalifikacijah za EP 2022, prinesel nekaj večjih presenečenj, je bil tokratni njegova nadgradnja. Spet sta na njem povratnika Dragan Gajić in Staš Skube, pomembna novost pa je Matej Gaber, ki bo ob Borutu Mačkovšku in Blažu Blagotinšku še ojačal obrambni blok, v katerem bo namesto Igorja Žabića portugalski legionar Matic Suholežnik.

Matej Gaber že dolgo ni igral za reprezentanco. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Matej Gaber že dolgo ni igral za reprezentanco. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


»Opažam, da je v Dunkerqueu in Benfici napredoval in zasluži si vabilo,« je pojasnil Vranješ, ki je med krožnimi napadalci Žabića, Kristjana Horžena in Domna Sikoška Pelka uvrstil na širši seznam 35 igralcev. Na njem je najbolj presenetljivo ime Gorazd Škof, 43-letni vratar, ki še vedno uspešno igra v nemški bundesligi za Ludwigshafen.



»Gre za vratarja, ki ima dovolj izkušenj, da lahko v vsakem trenutku stopi med vratnici, če bi bilo potrebno, dobro ga je imeti na za vsak primer. Čudni so časi in nikdar ne veš, kaj čaka za vogalom,« je v jeziku svojih staršev iz Srbije po zoomu povedal Šved, ki je oktobra dopolnil 47 let.


 

Neuravnoteženost? Kje pa


Pogled na igralna mesta je zanimiv in na prvi pogled precej neuravnotežen. Na levem in desnem zunanjem položaju sta po dva igralca, v sredini pa precejšnja gneča. Poleg Deana Bombača in Mihe Zarabca ter Roka Ovnička sta zraven Skube in mladi biser Barcelone Domen Makuc.

Blaž Janc lahko igra tudi kot zunanji igralec. FOTO: Mavric Pivk/Delo
Blaž Janc lahko igra tudi kot zunanji igralec. FOTO: Mavric Pivk/Delo


Si ne bodo napoti drug drugemu? »Ne skrbi me, lahko igramo tudi z dvema srednjima, Makuc se je že izkazal v Barceloni, Bombač je lahko na levi strani, Zarabec in Skube sta bila skupaj že v Trimu,« ima veliko taktičnih opcij Ljubo, ki ima v rezervi še Sebastiana Skubeta, Marka Bezjaka in Jako Malusa.

Zaveda se, da je Slovenija najtanjša na desnem beku, a tudi tukaj ima alternativo. »Res ne bi rad, da se Juretu Dolencu ali Nejcu Cehtetu kaj zgodi, ampak s krila se lahko nazaj pomakne tudi Blaž Janc, ki bo imel dve vlogi. Imamo rešitve,« se ni pustil zmesti nekdanji svetovni prvak, ki je med 35 uvrstil celjska igralca Žigo Mlakarja in Matica Grošlja, pa tudi dolgoletnega kapetana Vida Kavtičnika: »Vid trenutno ni pripravljen, bomo videli, kako bo šla njegova rehabilitacija.«


 

Na polno šele z novim letom


Na priprave, ki se bodo začele 28. decembra in ne bodo v tradicionalni bazi v Zrečah, temveč v mehurčku v Laškem (hotel Thermana in dvorana Tri lilije), je povabil 21 igralcev, v Egipt, kjer se bo SP začelo 13. januarja, naj bi jih vzel 18 ali 19. Mnogi bodo prišli v domovino izčrpani, šest jih bo nastopilo na F4 lige prvakov v Kölnu (29. in 30. t. m.), v Nemčiji bodo tekme še 30. t. m., tudi Vranješ ima takrat tekmo s Kristianstadom, zato bodo priprave v dveh delih, ob koncu leta bo treninge vodil Uroš Zorman v sodelovanju s kondicijskim trenerjem Primožem Porijem, s 1. januarjem se bodo posvetili taktiki.

Matic Suholežnik je nastopil na EP pred dvema letoma na Hrvaškem. FOTO: Roman Šipić
Matic Suholežnik je nastopil na EP pred dvema letoma na Hrvaškem. FOTO: Roman Šipić


Slovenija bo še pred SP odigrala kvalifikacijski tekmi za EP 2022 proti Nizozemski (Almere 6. 1., Celje 10. 1.), kar bo dobra priprava za mundial in zadnje sito pred čarterskim poletom v Kairo (v letalu bodo Slovenci skupaj s hrvaškimi kolegi).

Vranješa in fante v letu 2021 čaka zares obilo izzivov, po SP bodo marca v Berlinu kvalifikacije za OI v Tokiu, na katerih bi bila Slovenija spet med kandidati za najvišja mesta. »Sem optimist, lahko sestavimo čvrsto obrambo in imamo kreativen napad, več bo rotacije kot na Švedskem, da bomo ohranjali svežino. Obeti so dobri, samo da ostanemo zdravi,« dodaja Ljubo.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine