Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

(VIDEO) Slaviša Stojanović: Rušil sem rekorde in dobival grozilna pisma

Kaj prinaša tokratni podkast VAR? Nekdanji selektor Slaviša Stojanović o SNL, reprezentanci, tujcih v slovenskem nogometu in delu v tujini.
Slaviša Stojanović se je v podkastu VAR izkazal za izjemno zanimivega sogovornika. FOTO: Marko Feist
Slaviša Stojanović se je v podkastu VAR izkazal za izjemno zanimivega sogovornika. FOTO: Marko Feist
9. 10. 2024 | 15:01
9. 10. 2024 | 15:04
6:06

V tokratni epizodi Delovega nogometnega podkasta VAR nas je obiskal Slaviša Stojanović. Dolgoletni nogometaš, pozneje zelo uspešni trener in selektor se je izkazal kot odličen sogovornik. Odprli smo več polemik o slovenskem nogometu, razkril nam je nekatere podrobnosti o delu v tujini, navsezadnje je deloval v šestih državah. Govorili smo o analizah igre in prekinitvah, v katere se je poglobil v zadnjem obdobju. Celotna debata je na voljo na platformah za podkast, Delo.si in kanalu YouTube.

V oči bode le zadnje mesto Domžal

Stojanović v zadnjem času veliko potuje, deluje zunaj igrišč, analizira podrobnosti v nogometni igri in pomaga več ekipam ter reprezentancam. »Veseli me, da sem tudi v igri Slovenije opazil več mojih kombinacij za prekinitve, lepo je, da se širijo zamisli. Tekmo je mogoče dobiti na različne načine,« je v pogovoru razkril Stojanović, ki ga je med prvimi s prekinitvami navdušil Marcello Lippi, pozneje tudi Maurizio Sarri. »Prekinitve vzamejo vsako tekmo med 28 in 32 minut igre, kdor jih zanemari, je na slabšem v primerjavi s tistim, ki jih izkoristi. Tudi na tekmi najvišje ravni, denimo Real – ManCity, so Angleži na to pozabili in si zaman priigrali približno 15 kotov.«

Prav igralci iz naše lige so pripeljali različne slovenske reprezentance na velika tekmovanja, je opozoril Stojanović (desno, levo Jernej Suhadolnik. FOTO: Marko Feist
Prav igralci iz naše lige so pripeljali različne slovenske reprezentance na velika tekmovanja, je opozoril Stojanović (desno, levo Jernej Suhadolnik. FOTO: Marko Feist

Ljubljančan je v podkastu VAR spregovoril o slovenskem prvenstvu. »Lestvica je zanimiva, ni pa ključna. Spomnite se, kje je bila lani na njej Rogaška, a je končala višje in postala celo pokalni prvak. Vrh deluje logično, v oči bode le zadnje mesto Domžal. To je dokaz, da v zadnjih letih tam niso izbrali prave politike uveljavljanja svoje filozofije,« je prepričan Stojanović, ki je pred dvema desetletjema prevzel Domžale v 2. ligi, nato z njimi dvakrat igral v kvalifikacijah za ligo prvakov: »Po sedanjem sistemu, ko mora prvak premagati le dve ekipi, bi si tedaj dvakrat zagotovili nastop v eni od Uefinih lig.«

Na klopi Crvene zvezde prekinil sedmletno sušo kluba

Izzvali smo ga z vprašanjem, da je igra Olimpije v novi sezoni nemara hitrejša, ko je prišlo do spremembe v zvezni vrsti. »Morda res drži, toda Timi Max Elšnik premore tudi druge odlike, kot so zadnje podaje za gol in pa goli. V Beogradu ne izvaja zaman vseh prekinitev. Doffo in Agba v teh prvinah še nista na tej ravni,« je ocenil 54-letni trener, ki pozorno spremlja učinek obeh slovenskih reprezentantov v majici Crvene zvezde, ob Elšniku namreč igra v rdeče-belem tudi Vanja Drkušić. Stojanović se dobro spominja uspešnega obdobja na Marakani oziroma na štadionu Rajko Mitić, prav z njim je namreč Crvena zvezda leta 2014 prekinila sedemletno sušo v Srbiji.

Slaviša Stojanović se je v podkastu VAR izkazal za izjemno zanimivega sogovornika. FOTO: Marko Feist
Slaviša Stojanović se je v podkastu VAR izkazal za izjemno zanimivega sogovornika. FOTO: Marko Feist

»Uf, to je bila turbulentna in 'nora' sezona. Ekipo sem prevzel sredi priprav, ker je predhodnik ocenil, da nima na voljo kadra za naslov prvaka. Hitro so mi dali vedeti, da ne bom imel časa za prilagajanje in da je cilj le naslov srbskega prvaka. Ko smo v začetnem slabšem obdobju preživeli razbijanje avtomobilov in slačenje celotne ekipe pred navijači, se je zgodil derbi s Partizanom, ki smo ga dobili in odtlej je šlo navzgor. Nanizali smo 15 zmag, to je bil evropski rekord, v Beograd so klicali novinarji najuglednejših medijev v Evropi. Toda nato smo izgubili naslednji derbi s Partizanom in kljub dobremu položaju na lestvici ni bilo prijetno ... Dobil sem grozilno pismo, ki ga hranim še danes. Lahko bi ga obravnavali kriminalisti. Podobno je bilo v Sofiji, ko sem vodil Levski,« je opisal Stojanović, ki ga veseli dobro ozračje okrog slovenske reprezentance.

»Štadion za naslednjo tekmo je razprodan, to energijo je treba izkoristiti,« je dodal. Govorila sva tudi o značilnostih dolgih potovanj, kakršno ima oktobra na urniku Slovenija. Ko je vodil Latvijo, je namreč gostoval v Izraelu, tam so gostitelji naredili vse za zmago, tudi premike gostov iz Beršebe proti morju in nazaj.

Štiri ali pet klubov obvladujejo tujci, trije spominjajo na 'družinska podjetja'

Slovenskega prvaka ne želi napovedati. »To je težko, za nami je šele približno tretjina tekem v tem prvenstvu. Gotovo bo napeto. Zanimiva pa je pot, na katero je stopila 1. SNL. Štiri ali pet klubov obvladujejo tujci, trije spominjajo na 'družinska podjetja', ostaneta Primorje in Bravo. Bomo videli, kako bo to vplivalo na razvoj slovenskega nogometa in koliko naših igralcev ter trenerjev bomo uveljavili v prihodnje. Nisem prepričan, da so tujci na ravni tujcev, ki so pri nas igrali na prehodu stoletja in pozneje. Prav igralci iz naše lige so pripeljali različne slovenske reprezentance na velika tekmovanja,« je opozoril Stojanović.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine