Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Revolveraš je prestar, da bi še vztrajal do svetovnega prvenstva

Urugvajec Luis Suarez bo šel v reprezentančni pokoj, zadnjo reprezentančno tekmo bo igral v petek v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2026 proti Paragvaju.
Luis Suarez je z 69 goli na 142 tekmah rekorder urugvajske reprezentance. FOTO: Mariana Greif/Reuters
Luis Suarez je z 69 goli na 142 tekmah rekorder urugvajske reprezentance. FOTO: Mariana Greif/Reuters
Š. R., STA
3. 9. 2024 | 09:10
3. 9. 2024 | 09:11
3:22

Urugvajec Luis Suarez velja za enega najboljših nogometnih napadalcev svojega rodu. Zdaj je 37-letnik javno napovedal reprezentančno upokojitev. Zadnjo reprezentančno tekmo bo igral v petek v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2026 proti Paragvaju na stadionu Centenario, je veteran povedal na novinarski konferenci v Montevideu.

»V petek bo moja zadnja tekma z izbrano vrsto moje države. Odločitev ni bila lahka, a sprejel sem jo popolnoma mirno,« je na novinarski konferenci napovedal nogometaš z vzdevkom pistolero, ki velja za enega najboljših napadalcev 21. stoletja.

Govorice o njegovi prihodnosti so se hitro razširile, odkar je urugvajska nogometna zveza (AUF) sklicala novinarsko konferenco z naslovom, ki ni puščal dvoma: »Luis Suarez vam želi nekaj sporočiti«.

»Vse sem dal za reprezentanco,« je z objokanim glasom zbranim medijem dodal Suarez: »Ampak star sem 37 let in naslednje svetovno prvenstvo je še zelo daleč.«

Grizel je tekmece

Suarez je z 69 goli na 142 tekmah rekorder urugvajske reprezentance in velja za enega najboljših strelcev svoje generacije. Vendar pa je bil med kariero večkrat v ospredju nogometne javnosti tudi zaradi nešportnega obnašanja, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Prizor med svetovnim prvenstvom leta 2014 v Braziliji je hitro postal viralen po vsem svetu, ko je ob ob zmagi nad azzurri ugriznil italijanskega branilca Giorgia Chiellinija v ramo. Suarez si je za ta incident prislužil prepoved igranja na devetih tekmah.

Pred afero Chiellini, zaradi katere je dobil večmesečni suspenz, je ugriznil že dva tekmeca: v nizozemski ligi Otmana Bakkala iz PSV leta 2010, ko je igral za amsterdamski Ajax, in Branislava Ivanovića iz Chelseaja leta 2013 v angleški ligi.

Na športni ravni je Suarez v dresu Urugvaja najbolj ponosen na zmago na južnoameriškem prvenstvu, ki jo je osvojil v Argentini leta 2011. Ta pokal zavzema posebno mesto v njegovem srcu.

»Naslova Cope Americe ne bi zamenjal za nič na svetu,« je dejal Suarez: »To je bil najboljši trenutek v moji karieri.«

Suarez je na stari celini igral za Groningen, Ajax, Liverpool, Barcelono in Atletico Madrid.

Trenutno ima pogodbo z Interjem iz Miamija. V ZDA igra skupaj z argentinskim superzvezdnikom Lionelom Messijem, s katerim sta tudi tesna osebna prijatelja.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo za samo 9,99€ mesečno.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine