Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Nogometaši Olimpije so si zagotovili evropsko jesen

Ljubljančani so na povratni tekmi 2. kroga kvalifikacij za ligo prvakov premagali Ludogorec.
Veselje Olimpijinih nogometašev in navijačev je bilo neskončno. FOTO: Leon Vidic/DELO
Veselje Olimpijinih nogometašev in navijačev je bilo neskončno. FOTO: Leon Vidic/DELO
Š. R., STA
1. 8. 2023 | 21:32
19. 2. 2024 | 13:29
4:14

Nogometaši Olimpije so na povratni tekmi 2. kroga kvalifikacij za ligo prvakov v Stožicah premagali bolgarski Ludogorec z 2:1 (1:1). Ker se je prva tekma v Razgradu končala z 1:1, si je slovenski prvak priigral nastop v 3. krogu kvalifikacij lige prvakov, hkrati pa si zagotovil evropsko jesen.

Ljubljančane v 3. krogu kvalifikacij lige prvakov čaka zmagovalec dvoboja med Galatasarayem in Žalgirisom, prva tekma se je končala z 2:2. Z nastopom v 3. krogu kvalifikacij za ligo prvakov pa si je Olimpija že zagotovila najmanj skupinski del konferenčne lige.

Junaka tekme sta bila dva, Timi Max Elšnik z obema ljubljanskima goloma in vratar Matevž Vidovšek, ki je v zadnji sekundi sodniškega dodatka obranil enajstmetrovko Kirilu Despodovu.

Ekipi sta tokratno tekmo odprli tako, da sta si v uvodnih 10 minutah predajali pobudo, prave nevarnosti pred lepo polnimi stožiškimi tribunami pa ni bilo. Je bilo pa vroče v 13. minuti, ko domačim nikakor ni uspelo izbiti žoge, gostom pa ne sprožiti pravega zaključnega strela.

Že dotlej pa je glavni sodnik pokazal tri rumene kartone domačim, enega tudi Agustinu Doffu, ki je zakrivil prekršek 20 metrov od svojih vrat. Prosti strel je v 15. minuti natančno izvedel Despodov za vodstvo Bolgarov.

Izenačili že po treh minutah

Na veselje domačega občinstva pa je Olimpija izenačila v 18. minuti, ko je Jorge Silva natančno podal na drugo vratnico s prostega strela z desne strani, Elšnik pa je iz bližine zadel za 1:1. Takoj po golu je imela Olimpija še nekaj prekinitev, a brez uspeha, svoje minute pa je imel spet tudi bolgarski predstavnik, a tudi njemu ni uspelo resneje ogroziti Vidovška.

Timi Max Elšnik je dvakrat zatresel mrežo Ludogorca. FOTO: Leon Vidic/Delo
Timi Max Elšnik je dvakrat zatresel mrežo Ludogorca. FOTO: Leon Vidic/Delo

Je bilo pa spet nevarno v 33. minuti, ko je Svit Sešlar z roba kazenskega prostora oplazil stičišče prečke in vratnice, isti igralec pa je poskusil še v 37. minuti z desne strani kazenskega prostora, vendar je strel obranil Sergio Padt. Ta se je ob pritisku Olimpije izkazal tudi v 39. minuti po strelu Ruija Pedra. Tudi v sami končnici polčasa je bilo še enkrat nevarno za gostujoča vrata, a se izid ni spremenil.

Uvod drugega polčasa je spet pripadel Olimpiji, Ivan Posavec je v 54. minuti streljal z 20 metrov, a preveč po sredini, vse nevarnejši Bolgari pa so zadeli v 58. minuti prek Despodova, a je bil v prepovedanem položaju. Pred tem je dobro posredoval Vidovšek.

Infarktni finiš

V 78. minuti je moral znova posredovati Vidovšek po močnem strelu Jakuba Piotrowskega z razdalje. V 82. minuti pa so Bolgari ostali brez izključenega Sona po prekršku nad Ruijem Pedrom. Kljub temu je v 89. minuti Spas Delev po protinapadu zadel vratnico. Že v sodniškem dodatku je imela Olimpija v enem napadu tri zaporedne strele, a brez uspeha.

V 92. minuti pa eksplozija veselja ljubljanskih navijačev. Po uigrani akciji iz kota je namreč Elšnik še tretjič v dvoboju z Ludogorcem zadel za novo vodstvo.

Tik pred koncem je imel Ludogorec še eno izjemno priložnost, izkazal pa se je Vidovšek. Toda pozneje je po posredovanju Vara bolgarska zasedba prišla do najstrožje kazni zaradi prekrška Marcela Ratnika. Streljal je Despodov, ljubljanski vratar pa je še enkrat več pokazal svoje znanje in potrdil prvo evropsko jesen za zeleno-bele.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine