Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Mura prva v šampionsko bitko, a o prvaku odloča veliki derbi

V senci jutrišnjega osrednjega dvoboja 33. kola 1. SNL med Olimpijo in Mariborom se lahko Sobočani na vrhu lestvice pridružijo zeleno-belim Ljubljančanom.
Olimpija bi bila v velikem derbiju zadovoljna tudi z neodločenim izidom, saj ima z jesensko zanesljivo zmago pod taktirko trenerja Dina Skenderja v Stožicah boljši medsebojni izkupiček. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Olimpija bi bila v velikem derbiju zadovoljna tudi z neodločenim izidom, saj ima z jesensko zanesljivo zmago pod taktirko trenerja Dina Skenderja v Stožicah boljši medsebojni izkupiček. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
8. 5. 2021 | 07:00
8. 5. 2021 | 07:01
6:16
Olimpija ali Maribor? Ali Mura? Trije tekmeci, štiri tekme, še 360 minut in neznank o prvaku jubilejne 30. sezone v 1. SNL ne bo več. A bo po 33. kolu nekdo bliže šampionski zvezdici. Vrhunec tega konca tedna bo jutrišnji veliki derbi Olimpije in Maribora v Stožicah, a že danes lahko na vrh lestvice skoči Mura, ki bo v Fazaneriji gostila Bravo.

Kapetan Olimpije, Štajerec Timi Max Elšnik, ima v najpomembnejši tekmi sezone eno od najodgovornejših vlog. Ljubljančani v tej sezoni še niso izgubili proti Mariborčanom.<br />
FOTO: Jože Suhadolnik
Kapetan Olimpije, Štajerec Timi Max Elšnik, ima v najpomembnejši tekmi sezone eno od najodgovornejših vlog. Ljubljančani v tej sezoni še niso izgubili proti Mariborčanom.
FOTO: Jože Suhadolnik


Ljubljana: Olimpija – Maribor (sodnik Matej Jug): Kdor bo manj slab, ta bo zmagovalec. To je glavna in pomenljiva misel pred velikim, 48. derbijem Olimpije in Maribora, ki že dolgo ni bil tako nepredvidljiv in že dolgo ni tako medlo vznemiril navijačev. Ni le slab nogomet krivec za malodušje. Nesrečni covid-19 je načel velikana slovenskega klubskega nogometa, ki, če ne drugega, iz leta v leto ponuja srhljive končnice. Olimpija gre v tekmo sezone s popotnico ene same točke s treh tekem, prepričljivima porazoma proti tekmecema z vrha (Mura, Domžale), poškodb Matica Finka in Antonia Delamee Mlinarja, odsotnostjo kaznovanega, hitrega Radivoja Bosića, in boljšim izkupičkom v medsebojnih tekmah (2:0, 1:1, 1:1). Njena forma je po šestici proti Kopru strmo padla. Le oster zasuk navzgor lahko trenerju Goranu Stankoviću prepreči predsednikovo zaušnico. In »brco«. A ni krivec le trener, tu so tudi poškodbe igralcev. Glavna skrb je iskanje najboljših taktičnih različic, v kateri bo Đorđe Ivanović spet stari, dobri, igrivi in nesebični igralec, Andres Vombergar skočil višje in bil močnejših od drugih, kapetan Timi Max Elšnik v formi, kot je bil pred EP do 21 let, obramba stabilna in čvrsta ... Simon Rožman ima po vseh neposrečenih izvedbah neizmerno srečo. Celo na boljšem je kot Stanković, slab Maribor je namreč boljši Maribor. Tudi izhodišče, da vijoličnim šteje le zmaga, je le prednost. Morda je svoje dodala še napoved o čistki, nižjih pogodbah. Motivacijski naboj tistih, ki so na voljo, je velik. Najbrž zadnji derbi v tekmovalnem smislu je že odigral najboljši strelec SNL v zgodovini Marcos Tavares, ki ima ob drugem manjkajočem staroselcu Blažu Vrhovcu preveč rumenih kartonov. Če bo v moštvu tudi v naslednji sezoni, bo le za spodbujanje mlajših.
prva liga telekom in spored Foto Zx Igd
prva liga telekom in spored Foto Zx Igd


Sežana: CB24 Tabor – Celje (Roman Glažar): Sežančani se še bojijo, da bi jih Celjani prehiteli na lestvici in bi se lahko za obstanek potegovali v dodatnih kvalifikacijah. Brez skrbi, imajo 10 točk prednosti, ker so boljši v medsebojnih tekmah. Izgubiti bi morali s tremi goli razlike. Je pa v tednu dni novi celjski trener Agron Šalja občutil ligaško nepredvidljivost: od zmage nad Mariborom do prvega poraza proti Bravu. Dodatne kvalifikacije so realnost, vmes pa še bitka za Evropo preko pokalnega tekmovanja. Toliko tekmovalnih bitk Šalja ni imel v večletni vlogi selektorja mlajših reprezentanc.

Vijolični so v težkem procesu pomlajevanja in ostrega selekcioniranja, toda vseeno računajo na šampionsko zmago. FOTO: Jure Banfi/Sobotainfo
Vijolični so v težkem procesu pomlajevanja in ostrega selekcioniranja, toda vseeno računajo na šampionsko zmago. FOTO: Jure Banfi/Sobotainfo


Murska Sobota: Mura – Bravo (Alen Borošak): Sobočani zmagujejo, a tudi v zmagah je dobro videti več. V zadnji proti Kopru bi bil poraz bolj realen kot zmaga. Če bodo pretekli Ljubljančane in imeli posameznika, ki ga uboga žoga, bodo v Stožice poslali jasno sporočilo. A nekaj pravi, da jim bodo Šiškarji pokvarili načrte.

Nova Gorica: Gorica – Domžale (David Šmajc): Sproščeno in odprto. Nekdanja tekmeca za prvaka sta na različnih bregovih, gostitelji so že v 2. SNL, gostje potihem celo upajo, da bi v zadnjem kolu tudi oni bili v bitki za naslov. Nato pa senzacionalni razplet zabelili še s pokalno lovoriko. Zakaj ne verjeti v čudeže, spomladi so prepričljivo najboljši. Po soboškem Anteju Šimundži je domžalski Dejan Đuranović še en trener z višjo dodano vrednostjo iz prvega rodu vijoličnih serijskih prvakov. Pred tem je bil prvak tudi z Gorico, še prej z Olimpijo.
Zadnji derbi v vlogi predsednika NK Olimpija za Milan Mandarića? FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Zadnji derbi v vlogi predsednika NK Olimpija za Milan Mandarića? FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Koper: Koper – Aluminij (Dragoslav Perić): Jeza Koprčanov po nesrečnih sodniških odločitvah je dober znak: bolje je biti jezen kot brezvoljen. Koprčani so boljši, kot kažejo zadnje tekme, a njihova težava je ritem tekem na tri, štiri dni. V eni tekmi lahko premagajo vsakogar v ligi. Na to tudi računajo v pokalu, zato ima Aluminij kar lepo možnost, da naredi še en korak k obstanku brez dodatnih kvalifikacij.

Lestvico zagotavlja SofaScore LiveScore

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine