Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Prepričljiva igra in dva Šeškova gola za veliko slovensko zmago

Slovenska nogometna reprezentanca je na ključni tekmi v Stožicah premagala Finsko s kar 3:0. Dvakrat je zadel Beni Šeško, piko na i je postavil Erik Janža.
Foto Jože Suhadolnik
Foto Jože Suhadolnik
14. 10. 2023 | 17:00
14. 10. 2023 | 22:40
7:32

Nogometni večer v Stožicah bi se težko razpletel bolje. Slovenija je prikazala eno najboljših predstav v zadnjih letih in prepričljivo, s kar 3:0 premagala Finsko. Junak ob zmagi je bil znova Benjamin Šeško, ki je dvakrat premagal Lukasa Hradeckega, tokrat je dobro delovala tudi slovenska obramba. Slovenija ostaja na vrhu skupine H, ima 16 točk in uvrstitev na euro 2024 je precej bližje, kot je bila še včeraj. Slovence potrditev opravljenega čaka v torek na gostovanju v Belfastu. 

Slovenci so uresničili napovedi in se od začetka tekme postavili odločno na zelenico. Prevzeli so pobudo, po prekršku finske obrambe nad Andražem Šporarjem pa je v 16. minuti Beni Šeško z bele točke prvič premagal vratarja Hradeckega. Tudi po golu se razmerje na igrišču ni bistveno spremenilo, Slovenija je bila boljša, nepazljivost Fincev na sredini igrišča je v 29. minuti izkoristil Šporar in ukradel žogo, lepo poslal Šeška v prazen prostor, ta pa je po 40 metrih šprinta s strelom v desni spodnji kot povišal na 2:0.

Šeško je dobil tudi močan udarec v glavo, zaradi česar ni bil pravi, a je vseeno še po udarcu drugič zadel. V 60. minuti ni mogel več in Matjaž Kek ga je poklical na klop, v igro je vstopil Vipotnik. V drugem polčasu se je Slovenija pomaknila nazaj, Finska je pritiskala, a si je ustvarila le eno resno priložnost, strel Daniela Hakansa je z odlično obrambo v kot odbil Jan Oblak

Foto Voranc Vogel
Foto Voranc Vogel

Finci so jalovo pritiskali, še tretjič pa so zadeli Slovenci. V 92. minuti je piko na i lepi zmagi postavil še Erik Janža. Slovenija je opravila nalogo z odliko, za razliko od tekme s Severno Irsko so bile tokrat strnjene vrste tudi v obrambi in na sredini igrišča, v napadu pa je do izraza prišla presežna kvaliteta Šeška in Šporarja. 

Časa za slavje ne bo veliko, Slovenci bodo v ponedeljek popoldne odpotovali v Belfast, kjer jih v torek zvečer (20.45) čaka nov pomemben obračun s severnimi Irci. V večerni tekmi je Danska prepričljivo s 3:1 premagal Kazahstan. 

Foto Voranc Vogel
Foto Voranc Vogel

2. POLČAS:

92 minuta: Pika na i slovenski zmagi! Erik Janža je po slabem izbijanju finskih branilcev žogo z roba kazenskega prostora s strelom po tleh pospravil za hrbet Hradeckega in postavil končni izid 3:0. 

90 min: Štiri minute dodatka. V Stožicah je 15.823 gledalcev.

86 min: Pritisk gostov je nekoliko popustil, spet napadajo tudi Slovenci, ki so na pragu velike zmage. 

80 min: Iz igre odhaja Šporar, menja ga Benjamin Verbič. Tekmo je končal tudi Jan Mlakar, namesto njega je na sredino igrišča prišel Jasmin Kurtić

77 min: Pri Finski je v igro vstopil še Markus Forss, Kek pa še ne menja. 

75 min: Jan Oblak! Izvrstna obramba slovenskega vratarja, ki je preprečil zadetek Danielu Hakansu. Slovenci so močno padli v igri, Finska vse bolj pritiska.

70. min: Žan Vipotnik je dosegel tretji slovenski gol, ampak je bil za las v prepovedanem položaju, tako da je Orsato gol razveljavil. Pred tem je lepo priložnost na drugi strani zapravil Pukki.

66. min: Finska je zabeležila prvi strel na slovenska vrata po zmedi v kazenskem prostoru, a Oblak ni imel veliko dela.

59. min: Šeško ne more nadaljevati s tekmo in odhaja iz igre, vanjo pa prihaja Žan Vipotnik

57. min: V drugem polčasu je Finska pritisnila Slovence na svojo polovico in narekuje tempo igre na sredini, a vsaj zaenkrat slovenska obramba še ni popustila.

52. min: Finska si je ustvarila prvo nevarnejšo akcijo v drugem delu, Jaka Bijol je za trenutek izpadel iz igre, a takoj popravil napako in zaključnega strela Fincev ni bilo.

46. min: V slovenski izbrani vrsti ni bilo menjav, pri Finski sta v igro vstopila Pohjanpalo in Hakans.

1. POLČAS:

Polčas: Ob odhodu z zelenice Šeško ni izgledal najbolje, lahko se zgodi, da bo med odmorom ostal v slačilnici, udarec v glavo je bil očitno zelo hud. 

45. min: Priložnost je imel pred koncem prvega polčasa še Stojanović, ki je v kazenskem prostoru prišel do težke žoge, a ob oviranju finskih branilcev ni uspel premagati Hradeckega. 3 minute sodniškega dodatka.

37. min: Šeško je še enkrat pokazal svojo hitrost, Adam Gnezda Čerin pa odlično tehniko, ki je navdušila gledalce. Tempo se je vendarle nekoliko umiril.

29. min: Benjamin Šeško - 2:0! Andraž Šporar je na sredini ukradel žogo neprevidni finski obrambi in takoj v prostor poslal Šeška, ta je z žogo prešprintal finsko obrambo in nato še z roba kazenskega prostora matiral nemočnega Hradeckega, tokrat je žogo poslal v desni spodnji kot. Neubranljivo. 

27. min: Finska je vzpostavila ravnotežje in počasi prevzema pobudo na sredini igrišča, a zaenkrat Jan Oblak še ni imel dela. 

21. min: Hud udarec v glavo je dobil Šeško, ki je zaradi krvavitve dobil tudi prevezo, zamenjati je moral okrvavljen dres, a se je vrnil v igro.

16. min: Zadetek Benjamina Šeška z 11-m! Šeško je meril v levi spodnji kot vrat Hradeckega, ta je šel v pravo smer in je žogo tudi odbil, a je bil strel premočan in končala je v mreži. Slovenija zasluženo vodi v Stožicah, prve četrt ure igre je bilo povsem v znamenju domačinov. 

15. min: Enajstmetrovka za Slovenijo! Prekršek je bil storjen nad Andražem Šporarjem.

8. min: V osmi minuti je Slovenija prvič resno zapretila, z roba kazenskega prostora je s polvolejem poizkusil Petar Stojanović, žoga pa je zletela malo prek vrat Hradeckega. 

Slovenija: Finska 3:0 (2:0)
Šeško 16, 29, Janža 92.

Slovenija: Oblak; Karničnik, Blažič, Bijol, Janža; Stojanović, Elšnik, Čerin, Mlakar; Šeško, Šporar.

Finska: Hradecky; Hoskonen, Ivanov, Valsanen; Alho, Kairinen, Schuller, Uronen; Kallman, Pukki, Kamara. 

Sodnik: Daniele Orsato (Ita)

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine