Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

V Sežani veter, sneg in osem golov zeleno-belih, uspešni tudi vijolični

Nogometaši Olimpije so nadaljevanju 20. kola 1. SNL do vrha napolnili mrežo tekmecev. Zmagali tudi Mariborčani.
Olimpijini nogometaši so se odločno lotili tekme v Sežani. FOTO: Leon Vidic/delo
Olimpijini nogometaši so se odločno lotili tekme v Sežani. FOTO: Leon Vidic/delo
Š. R., STA
10. 12. 2022 | 15:32
11. 12. 2022 | 20:17
8:03

V nadaljevanju 20. kola Prve lige Telemach so si nogometaši Olimpije pošteno dali duška in zmagali v Sežani kar z 8:0 (2:0). Dvoboj med zadnjo- in prvouvrščeno ekipo, ki sta zaradi zdravstvenih težav in kazni (zaradi kartonov je pri Olimpiji manjkal Svit Sešlar) igrali v dokaj spremenjenih postavah, sta pospremila sneženje in veter.

V zahtevnih razmerah so se precej bolje znašli Ljubljančani, ki so po dveh remijih z 0:0 tokrat hitro prišli do zanesljivega vodstva. V drugem polčasu so prednost še oplemenitili, tudi po zaslugi dveh avtogolov domačih in dveh zadetkov Timija Maxa Elšnika, in tako še osmo tekmo zapovrstjo končali neporaženi. Na drugi strani je CB24 Tabor jesen končal z nizom petih tekem brez zmage.

Olimpija je tako dosegla najvišjo zmago sezone, ni pa rekordna, ljubljanska zasedba je namreč v prvi sezoni slovenske lige 1991/92 z 12:0 porazila Jadran iz Dekanov.

Vipotnik dvakrat v polno

Mariborčani so po zaslugi razpoloženega Žana Vipotnika, ki je dosegel nova dva gola (na zadnjih treh tekmah jih je dosegel sedem), vpisali peto zmago zapovrstjo, potem ko so z 2:1 (1:1) strli odpor Goričanov. Vijolični so jesen končali s 15 točkami zaostanka za vodilno Olimpijo, Gorica pa se skupaj z Radomljami in Taborom bori za obstanek.

Mariborčani so hitro prevzeli pobudo. Vipotnik je najprej v 23. minuti iz bližine s strelom z glavo zadel prečko, dve minuti pozneje pa je po podaji Marka Tolića v kazenskem prostoru matiral Uroša Likarja in dosegel že osmi zadetek na zadnjih šestih tekmah, skupno pa devetega.

Primorci so odgovorili že dve minuti pozneje, ko je po prostem strelu z desne strani žogo v lastno mrežo spravil Marko Božić. Tolić se je v 35. minuti odločil za strel od daleč in za malo zgrešil goriška vrata, na drugi strani pa je Ažbe Jug v 42. minuti ustavil poskus Darka Hrke. Mariborski vratar je bil na mestu tudi po prostem strelu Zvonimirja Petrovića ob koncu polčasa.

Gostitelji so drugi polčas začeli dokaj neprepričljivo, nakar je Damir Krznar v igro poslal tudi Josipa Iličića, ki je kmalu po vstopu slabo zadel žogo v kazenskem prostoru gostov, ko je poskusil z volejem, na drugi strani pa je obetavno akcijo slabo končal Alessandro Ahmetaj.

V 78. minuti so se Mariborčani že veselili drugega gola Vipotnika, vendar je bil v prepovedanem položaju, tako da je ostalo pri 1:1. V 80. minuti je Žan le dosegel svoj deseti zadetek v sezoni, ko je silovito sprožil z dobrih 20 metrov za 2:1. Ranaldo Biggs bi na drugi strani lahko izenačil v 91. minuti, vendar je žogo v kazenskem prostoru poslal malo mimo vrat.

Zanesljiva zmaga Celjanov

Radomljani so želeli po razhodu z Nerminom Bašićem, ekipo sta vodila Amir Botonjić in Rok Hanžič, prekiniti niz 16 tekem brez zmage. Nastopili pa so oslabljeni, tudi brez kaznovanih Madžida Šošića in Esterja Soklerja, tako kot na drugi strani Celjani, pri katerih je med drugim spet manjkal njihov najboljši strelec Charles Ikwuemesi, kaznovan pa je bil Denis Popović.

Radomeljske želje se v predprazničnem času niso uresničile, Celjani, pri katerih je bil trener Roman Pilipčuk zaradi kartonov na tribuni, pa so po treh krogih le vpisali novo zmago in se prebili na tretje mesto.

Gostje so malce boljšo igro kronali z zadetkom v 42. minuti, ki ga je po podaji Gregorja Bajdeta iz bližine dosegel Aljoša Matko. V 53. minuti so imeli Radomljani priložnost za izenačenje, vendar je Rok Jazbec tri metre od vrat z glavo zgrešil celo žogo. Celjani so v svoji prvi nevarni akciji v drugem polčasu spet zadeli v polno, v 55. minuti je ob neodločnih branilcih domače zasedbe z desetih metrov zadel Bizjak. Spet je bil podajalec Bajde.

V 65. minuti je bil zmagovalec dokončno odločen, iz bližine je bil z nogo uspešen David Zec po podaji Vrbanca za 3:0. Pozneje so gostje zgolj še nadzorovali tekmo in jo mirno pripeljali do zmage.

Andrej Kotnik je odločil v Stožicah, dosegel svoj deveti gol sezone in je zdaj sam na drugem mestu lestvice strelcev. FOTO: facebook
Andrej Kotnik je odločil v Stožicah, dosegel svoj deveti gol sezone in je zdaj sam na drugem mestu lestvice strelcev. FOTO: facebook

Koper uspešen v nadomestnih Stožicah

Nogometaši Kopra so na gostovanju ugnali Bravo z 1:0. Tekmeca sta se srečala na nadomestnem prizorišču, potem ko so morali obračun zaradi slabih vremenskih razmer in posledično neprimernega igrišča s štadiona ŽAK preseliti v Stožice. Tudi podlaga v Stožicah je bila precej načeta, tako kot tudi obe zasedbi, ki sta pogrešali številne poškodovane in kaznovane igralce. varovanci domačega trenerja Dejana Grabića so 12. tekmo v sezoni končali brez doseženega zadetka, čeprav so imeli na voljo tudi najstrožjo kazen. Na koncu so vpisali deseti poraz, na drugi strani pa je Koper prišel do desete zmage in do naslova jesenskega podprvaka.

Ekipi sta imeli že v prvem polčasu težave z nadzorom žoge na precej razmočeni in razriti zelenici štadiona v Stožicah, kjer so izpeljali tekmo namesto na poplavljenem Žaku v Šiški. Kljub temu sta si obe ekipi priigrali nekaj obetavnih strelov, predvsem domači nogometaš Tamar Svetlin v 19. ter Omar Correia v 28. in Anis Jašaragić v 39. minuti so bili nevarni, vendar sta prva dva za malo zgrešila, Jašaragiću pa je strel iz bližine obranil Gal Lubej Fink. Je pa Bravov vratar v 43. minuti preslabo boksal žogo izpred svojih vrat po podaji z leve strani, saj jo je poslal točno na nogo Andreja Kotnika, ki je streljal iz prve in dosegel svoj deveti gol sezone, prvega po 14. kolu. Zdaj je sam na drugem mestu lestvice strelcev. V 50. minuti je Bravo prišel do najstrožje kazni, ko je Svetlin padel ob Nikoli Krajinoviću v kazenskem prostoru. Z bele točke je v odsotnosti kaznovanega Martina Kramariča streljal Mitja Križan, izkazal pa se je Adnan Golubović z obrambo.

Ljubljanska zasedba je imela v teh trenutkih pobudo, a le stežka prihajala do strelov, enega je vendarle v 73. minuti sprožil Ivan Šaranić, ki pa je bil nenatančen. Natančnejši je bil na drugi strani Bede Osuji v 82. minuti s prostega strela, vendar se je Bravo z nekaj težavami vendarle obranil. Koprčani so ob koncu ponudili priložnost za igro Reneju Hrvatinu, ki je debitiral v članski prvi ligi pri 16 letih in dveh dneh, po drugi strani pa je Aleksandar Rajčević, 36-letni nekdanji član tudi Maribora in reprezentance, odigral zadnjo tekmo za ekipo z Obale, mogoče celo svojo zadnjo v karieri.

20. kolo 1. SNL:

sobota:

Bravo : Koper 0:1 (Kotnik 43.)

nedelja:

CB24 Tabor Sežana : Olimpija 0:8 (Kvesić 4., Aldair 16., Rui Pedro 53., Elšnik 67., 85., Jurca 70./avt, Vatovec 74/avt, Gavrić 90.)

Maribor : Gorica 2:1 (Vipotnik 25., 80.; Božić 27. ag.)

Kalcer Radomlje : Celje 0:3 (Matko 42., Bizjak 55., Zec 65.)

ponedeljek:

17.30 Mura – Domžale

Lestvico zagotavlja SofaScore LiveScore

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine