Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Covid-19 vzel legendo argentinskega nogometa

Leopoldo Jacinto Luque je prispeval štiri gole k zmagoslavju na SP 1978, čeprav mu je sredi tekmovanja umrl brat, dve tekmi pa je izpustil zaradi poškodbe.
Leopoldo Luque (desno) in Diego Maradona pred enim od derbijev v argetinski ligi. FOTO: AFA
Leopoldo Luque (desno) in Diego Maradona pred enim od derbijev v argetinski ligi. FOTO: AFA
16. 2. 2021 | 17:00
1:59
Le 82 dni po Diegu Maradoni je umrl še en velikan argentinskega nogometa. V 72. letu starosti se je za posledicami covida-19 poslovil Leopoldo Jacinto Luque, poleg Maria Kempesa udarni napadalec reprezentance, ki je leta 1978 na domačih tleh osvojila naslov svetovnega prvaka pod vodstvom selektorja Luisa Cesarja Menottija.

Na petih tekmah mundiala je dosegel štiri gole, čeprav je zaradi poškodbe komolca izpustil dva dvoboja, na dan soočenja z Italijo pa je izvedel, da mu je v prometni nesreči umrl brat. Pravočasno se je vrnil za tri odločilne nastope, tudi za finale z Nizozemsko (3:1).

Leopoldo Luque med finalom svetovnega prvenstva 1978 z Nizozemsko. FOTO: AFP
Leopoldo Luque med finalom svetovnega prvenstva 1978 z Nizozemsko. FOTO: AFP

 

Življenje šampiona


Med vrhuncem kariere je igral za River Plate in 22. februarja 1976 zabil vseh pet golov v ligaškem derbiju s San Lorenzom (5:1), končal pa jo je leta 1986 in se preizkusil v vlogi trenerja. Leta 2019 so prvič predvajali dokumentarec Lepoldo Jacinto, življenje šampiona, v katerem so ga soigralci predstavili kot simpatičnega brkača, ki je na igrišču vedno dal vse od sebe.

»Zbogom, dragi prijatelj. Odšel je neverjeten soborec, izjemen nogometaš in velika oseba. V moštvu iz leta 1978 si nam bil vsem za zgled. Hvala za vse, kar si dal argentinskemu nogometu,« je prek družbenih omrežij sporočil Ubaldo Fillol, dolgoletni prvi vratar izbrane vrste in eden od junakov svetovnega prvenstva pred 43 leti.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine