Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Aleksander Čeferin za prilagoditev pravil pri igranju z roko

Predsednik UEFA pričakuje svobodnejšo sodniško presojo pri dosojanju enajstmetrovk in preprečitev nepravičnih kazni.
Aleksander Čeferin (levo zadaj) in Gianni Infantino (desno) bi morala najti skupni jezik za posodobitev nogometnih pravil. Maksim Šemetov/Reuters
Aleksander Čeferin (levo zadaj) in Gianni Infantino (desno) bi morala najti skupni jezik za posodobitev nogometnih pravil. Maksim Šemetov/Reuters
STA, B. E.
5. 11. 2020 | 18:45
5. 11. 2020 | 19:07
3:08
Nyon – Predsednik Evropske nogometne zveze (UEFA) Aleksander Čeferin je Mednarodno nogometno zvezo (FIFA) oziroma njenega prvega moža Giannija Infantina pisno pozval k prilagoditvi pravil pri igranju z roko v kazenskem prostoru. Čeferin pričakuje svobodnejšo sodniško presojo pri dosojanju enajstmetrovk in preprečitev nepravičnih kazni.

Čeferin je Infantina prosil, naj na novembrskih sestankih FIFA razmislijo, da bi sodnikom dovolili, da sami presodijo, ali je igralec igral z roko namerno ali ne, ne da se pri tem dosledno držijo pravil. Njegovo posredovanje je prišlo po množici enajstmetrovk, ki so jih sodniki dosodili v zadnjem času, čeprav so nogometaši igrali z roko nehote, potem ko jih je žoga zadela v iztegnjeno ali dvignjeno roko.
 

Sumljivi enajstmetrovki v Londonu in Leipzigu


»Poskus natančne analize primerov je povzročil številne nepravične odločitve. Pravila povzročajo frustracije in nelagodje,« naj bi v pismu zapisal Čeferin. UEFA kljub vodenju največjega klubskega tekmovanja na svetu, lige prvakov, in najbolj priljubljenih nacionalnih lig nima nobene besede pri odločanju o pravilnikih.

Dvomljivo enajstmetrovko so dosodili tudi v sredo na tekmi Chelsea – Rennes (3:0). FOTO: Neil Hall/Reuters
Dvomljivo enajstmetrovko so dosodili tudi v sredo na tekmi Chelsea – Rennes (3:0). FOTO: Neil Hall/Reuters


»Duh igre je treba ves čas ohranjati. Verjamem, da se lahko vrnemo k nekdanjemu pravilu, ki je sodnikom dovoljeval več svobode pri odločitvah,« je še zapisal Čeferin. Pismo je Infantinu poslal 27. oktobra, najbrž pa bi bil primeren tudi po sredinih tekmah lige prvakov. Dvomljivi enajstmetrovki, pri katerih igralec ni imel prav nobene namere igranja z roko, sta se zgodili na tekmah Chelsea – Rennes (3:0) in Leipzig – PSG (2:1).
 

Roka je del telesa


»Dokaj pogosto se zgodi, da žoga nenamerno udari igralca v roko, toda očitno je, da se sodniki držijo tega, kar so jim naročili, dvomljivi položaji pa kdaj tudi odločajo o končnem rezultatu,« meni Čeferin in dodaja: »Uporaba VAR na številnih tekmovanjih je preprosto povečala težavo ter prisilila sodnike in medije, da se strogo držijo nekaterih reči, ki naj bi bile sicer pravilne, a so lahko tudi krivične.«

Še posebej problematični se Čeferinu zdijo sodniki, ki ocenjujejo položaje delov telesa. »Roke so del telesa, potrebne so za ohranitev telesnega ravnotežja, uspeh posameznih akcij in izogibanje poškodbam. Obstaja veliko dokazov, da so branilci prisiljeni zavzeti nenaravne položaje, da bi se izognili tveganju igranja z roko,« je še zapisal prvi človek UEFA, ki meni, da bi lahko pravila hitro spremenili.

»Ni sramotno priznati, da včasih odločitve, ki so sprejete v dobro, ne dosežejo svojih ciljev in bi jih bilo treba vnovič proučiti,« je prepričan vplivni Slovenec.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine