Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Košarka

Tudi evroliga predčasno končala sezono

Klubi so podprli predlog predsednika elitnega košarkarskega tekmovanja Jordija Bertomeuja.
Premeteni Jordi Bertomeu je zaman iskal izhod iz kriznih razmer. FOTO: Euroleague
Premeteni Jordi Bertomeu je zaman iskal izhod iz kriznih razmer. FOTO: Euroleague
25. 5. 2020 | 14:07
25. 5. 2020 | 16:14
2:48
Barcelona – Prvi mož košarkarske evrolige Jordi Bertomeu je na današnjem sestanku z 11 klubi z dolgoročno licenco v elitnem evropskem tekmovanju (Anadolu Efes, Armani Milano, Barcelona, Baskonia, CSKA,  Fenerbahče, Maccabi, Olympiakos, Panathinaikos, Real in Žalgiris), predlagal, da se sezona zaradi koronavirusne pandemije predčasno konča. Že nekaj minut pozneje pa je bilo jasno, da je večina dokončno vrgla žoge v koruzo in da je prvenstva tudi uradno konec tako v evroligi kot v evropskem pokalu.

Ker se sezona evrolige in evropskega pokala ne bo končala na igriščih, zmagovalcev ne bodo razglasili. Vseh 18 klubov, ki so v tej sezoni igrali v evroligi, bo imelo pravico nastopa tudi v prihodnji sezoni. V evropskem pokalu ima mesto rezerviranih osem udeležencev letošnje končnice (Monaco, Partizan Beograd, Promitheas, Reyer Venezia, Tofaš, Virtus Bologna, Unicaja Malaga in Unics Kazan), o preostalih 16 zasedbah pa bo odločila uvrstitev v nacionalnih in regionalnih prvenstvih.

Pričakovati je bilo, da bo Bertomeujev predlog dobil odločno podporo, saj se je pred dvema dnevoma večina košarkarjev izrekla za konec sezone. Nadaljevanje tekmovanja bi močno ovirale tudi zaprte meje in različne zaščitne omejitve po posameznih državah, moštva pa so se za nameček znašla v zelo neenakovrednih položajih pri možnostih za vadbo. Moštva bi morala sicer odigrati še šest kol rednega dela evrolige, dvoboje četrtfinala končnice in tekme na finalnem turnirju najboljše četverice.
 

Ponekod še upajo


»Brez dvoma je to moja najtežja odločitev v 20 letih. Zaradi razlogov, ki so nad nami, smo prisiljeni prekiniti najuspešnejšo in najzanimivejšo sezono v evropski košarkarski zgodovini. Vendar to ni konec, le nov začetek,« je potrdil predsednik evrolige Jordi Bertomeu in dodal, da so preučili vse možnosti, a po dveh mesecih in pol morali končati tekmovanje.

V Španiji in Nemčiji medtem še vedno upajo, da bodo lahko dokončali državno prvenstvo, med njimi Zoran Dragić pri Baskonii in Žan Mark Šiško pri Bayernu, zato košarkarji niso izgubili motiva in stika z vadbo. Marsikje drugje pa so naznanili konec sezone že ob izbruhu pandemije. Po odločitvi vodstva evrolige je zdaj na potezi liga ABA, vendar nihče ne pričakuje revolucionarnih novosti, ki bi omogočile dokončanje sezone.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine