Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Košarka

Dončić dohitel Udriha, pred obema je zgolj Dragić

Slovenskega zvezdnika po njegovi rekordni predstavi primerjajo z LeBronom Jamesom, a tudi v Dallasu menijo, da prezgodaj.
Luka Dončić je v New Orleansu zbral 34 točk, 2 skoka in 3 asistence, Anthony Davis (23) pa 48 točk, 17 skokov in 4 asistence. FOTO: AP
Luka Dončić je v New Orleansu zbral 34 točk, 2 skoka in 3 asistence, Anthony Davis (23) pa 48 točk, 17 skokov in 4 asistence. FOTO: AP
30. 12. 2018 | 21:04
4:24
Čeprav ima za seboj šele 40 odstotkov krstne sezone v ligi NBA, je Luka Dončić očitno prerasel vzporednice z Draženom Petrovićem in Tonijem Kukočem. Potem ko je začel redno dosegati več kot 20 točk na tekmo in je ob zadnjem porazu v New Orleansu (112:114) popravil osebni rekord na 34 točk ob metu za tri točke 7:10, ga Američani vse pogosteje primerjajo z najboljšimi v elitni ligi. Začelo se je z Jamesom Hardnom in nadaljevalo z LeBronom Jamesom.

Mladi Ljubljančan se je že v 33. nastopu pod ameriškimi obroči povzpel na tretje mesto slovenskih strelskih dosežkov v ligi NBA. Na večni lestvici vodi Goran Dragić, ki je 28. februarja 2014 (na Dončićev 15. rojstni dan) natresel New Orleansu 40 točk. Tudi na drugem mestu je Dragić s 35 točkami proti Houstonu le dve tekmi pozneje, še trikrat (proti Golden Statu februarja 2014, Indiani decembra 2014 in Washingtonu decembra 2016) pa je dosegel po 34 točk, kolikor sta jih zmogla tudi Beno Udrih 21. decembra 2010 na tekmi Sacramento – Golden State in Dončić v petek. Strelski rekordi drugih slovenskih košarkarjev v ligi NBA so: Boštjan Nachbar 29, Primož Brezec 27, Aleksander Vujačič 25, Rašo Nesterović 24, Zoran Dragić 22, Uroš Slokar 18 in Marko Milič 13 točk.

Dončić seveda ni le najučinkovitejši igralec Dallasa v tej sezoni, s povprečjem 19,5 točke in 6,6 skoka in 5 asistenc je najbolj raznovrsten novinec v celotni ligi. Toda njegovo moštvo ni tako uspešno, kot bi si želel. Medtem ko je Miami brez operiranega Dragića v zadnjih osmih tekmah okusil le en poraz, je izkupiček Teličkov ravno obraten: v osmih dvobojih so iztržili eno zmago, na 17 gostovanjih v sezoni pa so doslej le dvakrat okusili uspeh, s čimer so zadnji med 30 moštvi. In ne pozabimo: Dončićeve možnosti za nastop na tekmi All-Star in za dokončen preboj med največje bodo v dobršni meri odvisni od dosega njegovega moštva. V prejšnji sezoni je Dallas zasedel 12. mesto v zahodni konferenci, potem ko je dobil odličnega centra DeAndreja Jordana in najboljšega mladega košarkarja na svetu pa je le mesto višje in čaka ga težko delo v boju za uvrstitev v končnico.
 

Točke gor, natančnost dol


Radijski novinar Chuck Cooperstein že dolgo spremlja tekme Teličkov po službeni dolžnosti. Zdaj se je tudi on lotil udarne teme: ali lahko Dončića že primerjamo z njegovim vzornikom LeBronom Jamesom, ki je Ljubljančana nedavno uvrstil v krog košarkarjev, s katerimi bi si želel igrati v istem moštvu? »Primerjava je korektna le, če Luko primerjamo z LeBronom, ko je bil tudi on star 19 let. Če ga poskušamo primerjati z zdajšnjim LeBronom, ki je pri 34 letih še vedno na vrhuncu moči, pa je vse skupaj prenagljeno in absurdno,« je prepričan Copperstein, ki sicer zelo ceni Dončića. Kot pravi, ima podoben smisel za podaje kot Magic Johnson, po raznovrstnosti spominja na LeBrona Jamesa, po sposobnosti izsiljevanja osebnih napak pa je na ravni Jamesa Hardna. Kljub visokim številkam mu manjka stanovitnosti pri metih, njegov izkoristek je celo vse slabši iz meseca v mesec.

»Decembra ni bil ravno natančen. Do tekme z New Orleansom je izkoristil 40,5 odstotka vseh metov iz igre, trojke pa je metal 30,4-odstotno. Zato pa je bistveno izboljšal razmerje med asistencami in izgubljenimi žogami, ki jih je bilo sprva preveč. Za prave ocene bo moral odpraviti še nesorazmerje, da gre njegov strelski učinek navzdol, natančnost pa navzdol,« meni izkušeni reporter.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine