Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Bergamo McNultyju, Roglič pospešil le v zaključku

Tudi v 15. etapi, s katero se je končal drugi teden Gira, so kandidati za končno zmago taktizirali. Po prostem dnevu v Dolomite.
Primož Roglič in njegovi tekmeci so dočakali suh dan na 106. dirki po Italiji. FOTO: Luca Bettini/AFP
Primož Roglič in njegovi tekmeci so dočakali suh dan na 106. dirki po Italiji. FOTO: Luca Bettini/AFP
21. 5. 2023 | 05:00
21. 5. 2023 | 19:39
15:27

Spremljali smo v živo

17.18

Osmerica kolesarjev je ostala v skupini favoritov, po nekaj minutah razburjenja so se varno pripeljali v cilj. Armirail je izgubil nekaj časa, vendar je obdržal rožnato majico. Jutri je na Giru prost dan, v torek pa 16. etapa v Dolomitih.

17.15

Napada Almeida, Roglič odgovarja brez težav, Thomas je zraven. Anglež napada v spustu!

17.13

Na zadnji špici so se zbudili tudi v skupini favoritov, na čelu je Roglič.

17.10

Na ciljni ravnini je Frigo skorajda presenetil Healyja in McNultyja, ujel ju je in takoj začel šprintati. Vendar sta imela Irec in Američan dovolj moči, da sta ugnala, najmočnejši pa je bil McNulty. To je druga etapna zmaga za ekipo UAE na tem Giru.

17.07

Healy je napadel v klanec, Frigo je odpadel, McNulty je odgovoril. V zadnjih 3 km sta še dva v igri za zmago v Begamu.

17.05

Boj za etapno majico se je razplamtel že pred zadnjo špico na Colle Apero, najprej je skočil McNulty, v protinapad je nato šel Frigo, a je vodilna trojica 4 km pred ciljem še skupaj.

17.00

Dvoboj za etapno zmago postaja troboj, Frigo je na ravnini precej močnejši, kot je bil v klanec. Ujel je McNultyja in Healyja, do cilja je še 8,5 km. Skupina z rožnato majico zaostaja 7.25.

16.50

McNulty in Healy sta končala spust, pred njima je še razgibanih 17 km. Če bosta preveč taktizirala, se jima bo v ospredju pridružil Frigo, ki zaostaja 25 sekund. Skupina favoritov z Rogličem zaostaja sedem minut.

16.45

Pospešek v skupini favoritov je v težave spravil rožnatega Armiraila, ki je zdrsnil na rep glavnine, vendar je s pomočjo moštvenih kolegov do vrha vzpona obdržal stik z Rogličem, Thomasom in druščino. Vodilna Healy in McNulty sta 20 km od cilja.

16.40

McNulty je ujel Healyja, kot kaže, bomo v zadnjih 24 km videli ameriško-irski dvoboj za etapno zmago. V skupini favoritov, katere zaostanek se je že bližal osmim minutam, so tik pod vrhom vzpona na Roncolo Alto vendarle nekoliko pospešili. Bržkone predvsem v boju za pozicije pred spustom po ozki cesti.

16.35

Boj za etapno zmago bo v zadnjih 30 km še zanimiv, McNulty lovi Healyja. Rogličeva skupina je na nedeljski vožnji. Zaostanek se je povečal na sedem minut.

16.30

Očitno nič ne bo od bitke za vrh v skupnem seštevku, v skupini favoritov so močno upočasnili. Vsaj boj za etapno zmago je spektakularen.Do cilja je 32 km, Healy ima 16 sekund prednosti pred McNultyjem. Frigo mu ne more več slediti.

16.25

Ben Healy letos leti na kolesu. Napadel je dobrih 34 km pred ciljem, za njim se je odprla velika vrzel. V skupini favoritov so kolesarji razporejeni po vsej širini ceste. To pomeni, da tempo ni pretirano oster. Zaostaek Rogliča in druščine je še vedno 6 minut.

16.20

V osredju so trije kolesarji, Frigu in McNultyju se je pridružil zmagovalec 8. etape Ben Healy. V skupini favoritov pobudo prevzemajo kolesarji UAE in Bra Hansgrohe. Morda pripravljajo teren za napad Joãa Almeide (UAE) in Lennarda Kämne (Bora Hansgrohe).

16.15

Kolesarji Jumba Visme so na čelu skupine. Nazadnje so to storili pred Rogličevim napadom v 8. etapi. V ospredju je Bonifaziu v klanec povsem pobralo moči. Zasledovalci so ga ujeli in pustili za seboj. Marco Frigo (Israel-Premier Tech) in Brandon McNulty (UAE) sta zdaj na čelu dirke. Do cilja je 36 km.

16.10

Na zadnjem kategoriziranem vzponu ima Bonifazio poldrugo minuto prednosti pred zasledovalci. Ubežna skupina razpada med vožnjo v klanec.

16.05

Niccolo Bonifazio (Intermarché-Circus-Wanty) je zdaj sam v ospredju, ima 45 sekund prednosti pred preostalimi ubežniki, glavnina je 40 km do cilja šest minut in pol za njim. Na vrsti je zadnji kategoriziran vzpon dneva na Roncolo Alto (10 km, 6,7 %). Se bo tu kdo zganil v Rogličevi skupini favoritov?

15.55

Tudi glavnina se je prvič priepljala skozi cilj v Bergamu, kolesarji Groupame FDJ imajo svoj veliki dan na čelu karavane. Ob takšnem nadaljevanju bo Bruno Armirail brez težav ubranil rožnato majico. Do cilja imajo ubežniki še 47 km in prednost 6:30.

15.50

Ubežniki so se prvič peljali skozi cilj v Bergamu, množice gledalcev so nepregledne. To je pravi kolesarski praznik, na katerem v boju za etapno zmago vse bolje kaže ubežnikom. Do cilja je še 51 km, imajo še 6:24 prednosti.

15.45

Leta 2019 je bila mala dirka po Lombardiji na Giru precej bolj napeta, kot je doslej današnja etapa. Tudi leta 2019 je bila to 15.etapa, le da se je končala v Comu, drugem tradicionalnem cilju jesenske klasike. To preizkušnjo je zaznamovala okvara Rogličevega kolesa, v času katere so šli njegovi spremljevalci na malo potrebo. Ker ni pravočasno dobil svojega rezervnega kolesa, je nadaljeval na kolesu, ki mu ga je odstopil moštveni kolega. Na njem je med divjim lovom tekmecev na spustu v Como padel in sanj o prvem slovenskem zmagoslavju je bilo praktično konec. Letos pa se pravi boj za rožnato majico ni še niti začel.

15.40

Kolesarji so včeraj tožili zaradi dežja in mraza, danes se zaradi visokih temperatur polivajo sami. Do cilja je sicer še 60 km, prednost ubežnikov se spet bliša 6.30.

15.35

Pavel Sivakov se je v glavnino vrnil z obližen na levem komolcu. Kolesarji so na najdaljšem ravninskem delu današnje etape, do cilja je še 65 km, prednost ubežnikov pa znaša 6:18.

15.30

Pred etapo smo obiskali tabor Jumba Visme, Primož Roglič, ki se je ravno odpravljal na štart etape, je bil videti dobro.

Primož Roglič je nared za bitko v hribih okoli Bergama. FOTO: Miroslav Cvjetičanin
Primož Roglič je nared za bitko v hribih okoli Bergama. FOTO: Miroslav Cvjetičanin

Tako izgleda spremljevalni avto Jumba Visme, ko se odpravi na štart etape Gira. FOTO: Miroslav Cvjetičanin
Tako izgleda spremljevalni avto Jumba Visme, ko se odpravi na štart etape Gira. FOTO: Miroslav Cvjetičanin

Težka mehanizacija Jumba Visme. FOTO: Miroslav Cvjetičanin
Težka mehanizacija Jumba Visme. FOTO: Miroslav Cvjetičanin

Karbonsko tihožitje na strehi avtomobila Jumba Visme. FOTO: Miroslav Cvjetičanin
Karbonsko tihožitje na strehi avtomobila Jumba Visme. FOTO: Miroslav Cvjetičanin

15.25

Med spustom je padel Pavel Sivakov (Ineos), ki je bil skupaj z Rogličem in Thomasom vpleten že v padec v 11. etapi, zaradi katerega je moral odstopiti Tao Geoghegan Hart. Sivakov se je pobral, zamenjal kolo in lobi glavnino.

15.15

Glavnina na vzponu na Miragolo San Salvatore ni dvignila tempa, 77 km pred ciljem prednost ubežnikov še vedno znaša šest minut. Bomo kljub sončnemu vremenu in 4000 višinskim metrom spet videli dan za ubežnike, v katerem se bodo kandidati za končno zmago le peljali do cilja?

15.10

Ubežniki so na vrhu tretjega kategoriziranega vzpona dneva, na vseh treh dosedanjih gorskih ciljih je bil najhitrejši Irec Ben Healy (EF Education-EasyPost).

15.05

Glavnina se še ni pognala v lov za ubežniki, na čelu so postrojeni kolesarji Groupame FDJ, ki branijo rožnato majico Bruna Armiraila. Francoz ima 1:41 prednosti pred Thomasom in 1:43 pred Rogličem. Če se bo danes razvila prava bitka za vrh v skupnem seštevku, ga bosta bržkone slekla. 85 km pred ciljem imajo ubežniki šest minut prednosti.

15.00

V tem delu etape ni veliko predaha za kolesarje, po pratkem spustu sledi vzpon na Miragolo San Salvatore, je precej krajši, vendar tudi bolj strm kot prejšnji vzpon – 5,2 km, 7 %.

14.55

Tudi glavnina je že na vrhu vzpona 2. kategorije, na katerega se je danes iz Bergama povzpelo ogromno ljubiteljskih kolesarjev. Na njem smo srečali tudi nekaj Rogličevih navijačev.

Na vzponu na Selvino sta pesti za svojega zasavskega rojaka Primoža Rogliča stiskala Lili in Bodgan Ledinek. FOTO: Miha Hočevar
Na vzponu na Selvino sta pesti za svojega zasavskega rojaka Primoža Rogliča stiskala Lili in Bodgan Ledinek. FOTO: Miha Hočevar

To nedeljo je bila gneča pred cerkvijo v Nembru, kjer so se zbirali kolesarji, ki so se v velikih gručah vzpenjali na klance današnje etape. FOTO: Miha Hočevar
To nedeljo je bila gneča pred cerkvijo v Nembru, kjer so se zbirali kolesarji, ki so se v velikih gručah vzpenjali na klance današnje etape. FOTO: Miha Hočevar

14.52

Ubežniki so že prekolesarili drugi vzpon dneva na Selvino (11,1 km, 5,6 %). Malo pred vrhom se jih je nekaj zapletlo v padec, a so se vsi pobrali in nadaljevali dirko. Do cilja je še 90 km, prednost ubežnikov je 6 minut.

14.50

Kolesarji v pobegu so Marco Frigo, Sebastian Berwick (oba Israel-Premier Tech), Niccolò Bonifazio, Laurens Huys (oba Intermarché-Circus-Wanty), Vincenzo Albanese, Francesco Gavazzi (oba Eolo-Kometa), Davide Ballerini (Soudal-QuickStep), Andrea Pasqualon (Bahrain Victorious), José Joaquín Rojas, Einer Rubio (oba Movistar), Ben Healy (EF Education-EasyPost), Simone Velasco (Astana Qazaqstan), François Bidard (Cofidis), Alberto Dainese (Team DSM), Brandon McNulty (UAE Team Emirates) in Bauke Mollema (Trek-Segafredo). V skupnem seštevku je med njimi najvišje uvrščen Einer Rubio 11:04 za rožnato majico.

14.35

Na karavano Gira, ki jo malodane od štarta pred dvema tednoma pere dež, je končno posijalo sonce. Jutro je bilo v Bergamu in okolici še sveže, tudi nekaj kapelj dežja je padlo, zdaj je na cilju še skoraj poletna pripeka. Mala dirka po Lombardiji se je začela s pobegom 17 kolesarjev, ki imajo 100 km pred ciljem dobrih šest minut in pol prednosti pred slavnino z rožnato majico Brunom Armirailom (Groupama FDJ) ter prvima favoritoma za končno zmago Primožem Rogličem (Jumbo Visma) in Geraintom Thomasom (Ineos).

*******

Roglič na počasnem ognju kuha Ineos

Na letošnjem Giru smo videli že marsikaj, od odstopov zaradi covida, padcev, boja za preživetje v dežju in mrazu, do sindikalnega upora kolesarjev. Le pravega dirkanja za rožnato majico, ki jo kot darilo ekipe Ineos Gerainta Thomasa presenetljivo nosi včerajšnji ubežnik Bruno Armirail (Groupama FDJ), je bilo doslej bolj malo. Bo kaj drugače v 15. etapi, s katero se bo sklenil drugi teden 106. dirke po Italiji? Mala dirka po Lombardiji s ciljem v Bergamu, kjer se od včeraj zbirajo navijači Primoža Rogliča (Jumbo Visma), ponuja pravi teren, vendar je vprašanje, kdo je že pripravljen razkriti svoje karte v tej kolesarski partiji pokra.

Okoli 4000 višinskih metrov bo Rogliča in druščino čakalo na 195 km dolgi preizkušnji od Seregna do Bergama. Mogočnih alpskih vzponov ne bo na sporedu, vendar bo tudi ravnine bolj za vzorec. Štirje kategorizirani vzponi (eden prve kategorije in trije druge kategorije), posuti skozi celotno traso, bodo prava odskočna deska za ubežnike, ki se bodo bržčas borili za etapno zmago, vendar lahko tudi za »zasede« v boju za vrh v skupnem seštevku.

Profil 15. etape Gira. FOTO: Infografika Delo
Profil 15. etape Gira. FOTO: Infografika Delo

Ne nazadnje bi bila lahko za izničenje 2 sekund Rogličevega zaostanka za Thomasom dovolj zadnja nekategorizirana špica pred ciljem na Colle Aperto, kjer je Tadej Pogačar (UAE) leta 2021 tlakoval pot k svoji prvi zmagi na dirki po Lombardiji.

A etapa, ki bi bila lahko eksplozivna kot največje enodnevne dirke, bo toliko zanimiva, kot jo bodo naredili kolesarji in njihovi športni direktorji. Ti bodo preračunali, ali je preizkušnja pred drugim dnevom premora tista, na kateri velja iti na vse ali nič, ali bi bilo bolje obdržati status quo, prihraniti nekaj moči in se končnega obračuna lotiti v zadnjem tednu, ki prinaša še štiri zahtevne gorske preizkušnje, nazadnje sobotno vožnjo na čas s ciljem na Svetih Višarjah.

Kolesarska partija pokra

»Roglič na počasnem ognju kuha Ineos. Slovenec ta čas ne želi rožnate majice, ne ustreza mu, njegova ekipa pa raste. Forma Seppa Kussa se izboljšuje, zelo dobro gre Rohanu Dennisu. Roglič se pripravlja za obračun v zadnjem tednu, na vzponu na Tre Cime in na Svetih Višarjah ga čakajo klanci z nakloni do 20 odstotkov, na katerih je precej močnejši od Thomasa,« je nekdanji italijanski selektor Davide Cassani za Gazzetto dello Sport ocenil, da se Roglič še ne bo podal v napad, čeprav bo imel že zelo močno navijaško podporo. Na poti v Bergamo smo srečali tudi konvoj z njegovimi družinskimi člani.

Bo Geraint Thomas še dobil nazaj rožnato majico, ki jo je namenoma oddal v 14. etapi? FOTO: Luca Bettini/AFP
Bo Geraint Thomas še dobil nazaj rožnato majico, ki jo je namenoma oddal v 14. etapi? FOTO: Luca Bettini/AFP

Italijanski strokovnjak pa ne izključuje možnosti, da bo moral slovenski zvezdnik odgovoriti na napad Ineosa. »Izguba Taa Geoghegana Harta je Ineos močno oslabila v gorskih etapah, bil je edini, ki bi lahko sledil Rogliču v klanec. Thomas ima ob sebi sicer še vedno Thymena Arensmana in Laurensa de Plusa, ki sta dovolj visoko uvrščena v skupnem seštevku, da ju lahko uporabi kot ubežnika. Morda bo dejal, zakaj bi vlekli glavnino, če lahko napademo. Potem bomo videli, kaj bo storila Rogličeva Jumbo Visma. Tako bi ga lahko izvlekli iz zavetrja in mu dali več dela. Ta Giro se vsak dan spremeni v partijo pokra,« je različne taktične scenarije preigraval Cassani.

Ima v tej partiji pokra, v kateri ni pričakovati, da bo ta čas rožnati Armirail kljub prednosti 1:40 igral vidnejšo vlogo, še katera druga ekipa morda asa v rokavu? »João Almeida (UAE) ni prekolesaril še niti metra zunaj glavnine, tekmeci bodo morali biti pozorni nanj, četudi gotovo ne bo napadel prvi. Damiano Caruso (Bahrain Victorious)? Bolj se zaveda svoje moči kot leta 2021. Predvidevam, da tehta, ali se zadovoljiti z bojem za mesto na zmagovalnih stopničkah ali tvegati kaj več,« je še povedal Cassani.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine