Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Vezonik na balvanih v finalu, Kruder za las prekratek

Gregor Vezonik, zmagovalec tekme na Bavarskem, se je uvrstil v finale na balvanih, skupni zmagovalec svetovnega pokala Jernej Kruder žal ne. 
Jerneju Kruderju se tokrat ni izšlo za finale. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Jerneju Kruderju se tokrat ni izšlo za finale. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
N. Gr., STA
15. 9. 2018 | 15:53
15. 9. 2018 | 17:00
3:39
 Po velikem slovenskem zmagoslavju v ženskem balvanskem plezanju na SP v športnem plezanju so se na balvane podali še moški. Slovenija je imela v polfinalnih smereh zmagovalca zadnje tekme v Münchnu Gregorja Vezonika in aktualnega skupnega zmagovalca balvanskega svetovnega pokala Jerneja Kruderja. Vezonik je napredoval, Kruder je ostal brez finala.

Za izjemno polfinalno predstavo je na svojem drugem članskem svetovnem prvenstvu poskrbel 23-letni Ravenčan. Ta je bil med šesterico, ki so vse štiri balvane splezali do vrha, dva od teh celo v prvem poskusu. Po kvalifikacijah je bil 11. Vezonik je v svoj prvi veliki finale napredoval s tretjim dosežkom. Pred njega sta se uvrstila Japonec Kokoro Fujii in Jongwon Chon iz Južne Koreje. V finalu, ki se bo začel ob 19. uri, pa bodo nastopili še Japonca Kai Harada in Keita Watabe ter Britanec Nathan Phillips.
Presenetljiva skupina. Polfinalni balvanski problemi v dvorani OlympiaWorld so bili zelo selektivni do nekdanjih šampionov in nosilcev kolajn s svetovnih prvenstev.

Pod robom finala na sedmem in osmem mestu sta ostala branilec naslova Japonec Tomoa Narasaki ter prvi slovenski favorit Jernej Kruder, ki je letos kot prvi Slovenec osvojil skupni seštevek svetovnega pokala v balvanih, kar je bil tudi njegov prvenstveni cilj. V Innsbrucku pa se ni izšlo še za kaj več. Brez je ostal tudi nekdanji prvak Čeh Adam Ondra.

Narasaki je v prvem poskusu osvojil tri vrhove ter cono v tretjem, ki pa je ostal nepreplezan. Tudi Kruder ni mogel skriti razočaranja, potem ko mu je zmanjkalo za vrh v zadnjem balvanu. Za finale je bilo treba splezati vse vrhove.
 

Le dvakrat brez finala


Kruder je leta 2014 kot prvi Slovenec osvojil kolajno na svetovnem prvenstvu v balvanskem plezanju, in sicer srebrnega leska. Štiri leta so bila potrebna, da je njegov dosežek nadgradila Janja Garnbret, ki je v soboto pometla z žensko konkurenco za prvo slovensko balvansko zlato. Že v finalu se lahko med nosilci kolajn Kruderju in Garnbretovi pridruži še tretji Slovenec Vezonik.
"S plezanjem sem bil zadovoljen, ampak tako je balvansko plezanje. Po pravici povedano me nikoli ne preseneti, če pride kdo nov v finale, ker vem, kako so fantje pripravljeni. Tokrat nas je par dobrih izpadlo in mislim, da si nimamo česa očitati, ker tudi tisti, ki so prišli naprej, zelo verjetno niso slabi plezalci," je dejal Kruder, ki je letos na balvanskih tekmah, na katerih je nastopil, šele drugič ostal brez finala.

Edini slovenski finalist bo tako Vezonik: "Je bila lažja runda kot v kvalifikacijah, kar pa še ne pomeni, da so bili lahki balvani. Sem zadovoljen s tem, da sem splezal štiri. Konkurenca je že nekaj let res močna, vsi fantje so dobro pripravljeni. Bomo videli, v finalu se lahko zgodi karkoli."

Edina slovenska predstavnica v nedeljski olimpijski kombinaciji, zadnji preizkušnji letošnjega prvenstva, finalu najboljše šesterice na svetu, bo Janja Garnbret, ki prepričljivo vodi. Današnji neuspeh Kruderja tudi pomeni, da je izpadel iz postave za jutrišnji moški finale kombinacije, saj je trenutno na 12. mestu.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine