Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Slovenski up do naslova mladinskega svetovnega prvaka

Tom Teršek je na atletskem mladinskem SP v Limi zablestel z zlato lovoriko v metu kopja. Slovenska atletika je na takšen uspeh čakala 30 let.
Tom Teršek je novi mladinski svetovni prvak v metu kopja. FOTO: OKS-ZŠZ
Tom Teršek je novi mladinski svetovni prvak v metu kopja. FOTO: OKS-ZŠZ
M. Š., STA
30. 8. 2024 | 10:12
30. 8. 2024 | 10:21
2:16

Slovenski atlet Tom Teršek je na mladinskem svetovnem prvenstvu v Limi potrdil svojo veliko nadarjenost v metu kopja. Prav z zadnjim poskusom je upravičil vlogo prvega favorita in osvojil zlato kolajno. Za lovoriko je 17-letni Kranjčan vrgel 76,81 metra daleč in se s tretjega mesta zavihtel na vrh.

Slovenska atletika je na takšen uspeh čakala dolgih 30 let. Pred Terškom je doslej edini naslov mladinskega svetovnega prvaka davnega leta 1994 v Lizboni osvojil Celjan Gregor Cankar v skoku v daljino (takrat 804 cm).

Teršek je bil veliki favorit mladinskega SP v glavnem mestu Peruja, saj je edini med mladinci letos vrgel kopje prek 80 metrov. To mu je uspelo junija v Celju, ko je orodje zalučal 80,87 metra daleč. V kvalifikacijah je zanesljivo izpolnil normo 72,50 m za finale, kjer pa se mu je sprva zatikalo.

V prvih treh serijah je kopje vrgel 69,47, 66,00 in 70,85 metra daleč in bil na četrtem mestu. V velikem finalu osmerice je kot četrtouvrščeni po polovici tekmovanja nadaljeval z 68,39 metra, nakar se je v peti seriji izboljšal do 73,41 metra in se povzpel v območje kolajn. Šele z zadnjim metom se je nato slovenski up prebil s tretjega mesta na prvo in na ta način predčasno poskrbel tudi za rojstnodnevno darilo – polnoletnost bo praznoval čez teden dni.

Andraž Rajher je v metu kladiva pristal na osmem mestu.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine