Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Skok v kranjski bazen za hitro plavanje proti Koreji

Od jutri do nedelje DP v Kranju – za zdaj so na seznamu selektorja Gorazda Podržavnika za julijsko SP le štirje.
Anja Klinar je na zadnjem SP pred dvema letoma z 9. mestom dosegla najvišjo slovensko uvrstitev, nastopa na letošnjem prvenstvu pa si še ni zagotovila. FOTOTomi Lombar/Delo
Anja Klinar je na zadnjem SP pred dvema letoma z 9. mestom dosegla najvišjo slovensko uvrstitev, nastopa na letošnjem prvenstvu pa si še ni zagotovila. FOTOTomi Lombar/Delo
13. 6. 2019 | 11:00
13. 6. 2019 | 11:40
4:00
Tradicija se nadaljuje, osrednja junijska plavalna tekma pri nas bo vnovič v kranjskem bazenu. Triglavov miting se je že dolgo tega zapisal na seznam najpomembnejših tekmovanj v domači sezoni, zdaj bo še daljši kot ponavadi, saj bo tridnevno dogajanje, od petka do nedelje, štelo za državno prvenstvo. Obenem gre tudi za zadnjo priložnost lova za normami svetovnega prvenstva v bledi podobi slovenske reprezentance.

O tem, da se bo naše tekmovalno plavanje potapljalo pod valove tekmovalne krize, je bilo v zadnjem desetletju že večkrat jasno. Leta odmevnih nastopov palete reprezentantov v finalnih preizkušnjah svetovnih prvenstev (Barcelona 2003, Montreal 2005) se oddaljujejo, nazadnje pred dvema letoma med elito v Budimpešti nikogar od naših plavalcev ni bilo v finalu. Prvenstvo pred tem je v Kazanu čast reševal Damir Dugonjić, a zanj je bilo tisto 5. mesto na 50 m prsno kot poraz, saj se je odkrito spogledoval s kolajno. Ta bi bila zagotovo vidno podčrtana tudi v pričakovanju letošnjega svetovnega prvenstva, zadnjega velikega preizkusa najboljših pred olimpijsko sezono, toda sedanja podoba izbrane vrste razkriva, da bi bil že finale hvale vreden podvig. Zanj pa je realno – a le v primeru najvišje ravni dnevne pripravljenosti – iz sedanjega zornega kota edini kandidat Peter John Stevens. »Kadarkoli sem z njim govoril v zadnjih tednih, mi je deloval zelo optimistično, toda dokler ga ne vidim, torej na tem prvenstvu v Kranju, realno ne morem ocenjevati njegove forme,« nam je ob slovesu z dolgimi višinskimi pripravami v Franciji dejal reprezentančni selektor Gorazd Podržavnik.


V Rim le Stevens


V tradicionalnem baznem taboru naših plavalcev blizu meje Francije s Španijo so bile tokrat le Janja Šegel, Katja Fain, Tjaša Oder in maratonska plavalka Špela Perše, zgolj slednji med to četverico sta dosegli normo za nastop na svetovnem prvenstvu. To bo v zadnjem julijskem tednu v Južni Koreji, priložnosti za tekmovalni vizum pa ni več veliko. Pravzaprav bo to kranjsko tekmovanje za večino sklepna priložnost, morda bodo nekateri poskusili še na Fužinarjevem mitingu na Ravnah, 21. in 22. t. m. Prav takrat pa bo v Rimu prestižno tekmovanje Sette colli – zaradi tradicije in visokega nagradnega sklada je to že zelo blizu ravni evropskega prvenstva –, med Slovenci bo navzoč le Stevens, a on podobno kot Odrova ni vprašljiv glede nastopa v bazenu na svetovnem prvenstvu. Zaenkrat pa je na Podržavnikovem seznamu poleg njiju le še obetavna Ljubljančanka Neža Klančar.

»Verjamem pa, da ne bomo ostali le pri treh udeležencih bazenskega dela prvenstva ter naši uspešni maratonski plavalki Peršetovi. Sijajno bi bilo, ko bi si vizum zdaj v Kranju priplavale še Anja Klinar, Fainova in Šeglova, potem bi skupaj s Klančarjevo lahko sestavile zelo konkurenčno štafeto 4x200 m prosto. In če pomislimo, da bo prav v Koreji že šlo tudi za olimpijske vizume, torej za Tokio 2020, bi se bilo dejansko pomembno predstaviti v dobri luči,« se zaveda Podržavnik, ki na svojem prvem SP poletne sezone v vlogi selektorja, v omenjeni Budimpešti pred slabima dvema letoma, ni dočakal slovenskega finala. Pomanjkanje vrhunskih plavalcev v domačih bazenih za povrh ne obeta prav svetle prihodnosti.

Kakšno je trenutno stanje med slovenskimi klubi, bodo razkrili trije kranjski dnevi, ko bodo domačo konkurenco razširili plavalci iz Madžarske, Srbije, Nemčije, Hrvaške, Italije in še nekaterih dežel. Kot ponavadi bo predtekmovalni del v dopoldanskem času, finale pa ob 17. uri.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine