Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Sedem dirkačev v manj kot sekundi, zmaga Rinsu, skupno vodstvo Bagnaii

Francoski branilec naslova svetovnega prvaka Fabio Quartararo je s padcem na veliki nagradi Avstralije zapravil prvo mesto v seštevku razreda motoGP.
Razburljivo dirko na Phillip Islandu je dobil Alex Rins. FOTO: Glenn Nicholls/AFP
Razburljivo dirko na Phillip Islandu je dobil Alex Rins. FOTO: Glenn Nicholls/AFP
16. 10. 2022 | 07:00
16. 10. 2022 | 11:52
3:24

Velika nagrada Avstralije, 18. letošnja dirka za svetovno prvenstvo v razredu motoGP, je postregla z izjemno razburljivo predstavo najboljših cestno-hitrostnih motoristov. Vodilnih sedem dirkačev je namreč po 27 krogih ločila manj kot sekunda, najbolj nasmejan pa je bil v cilju Španec Alex Rins (Suzuki), ki se je veselil prve zmage v sezoni.

Z vsega 0,186 sekunde je drugi v cilj pridrvel njegov rojak Marc Marquez (Honda), tretje mesto pa je osvojil Italijan Francesco Bagnaia (Ducati, + 0,224), ki je s tem prevzel tudi vodstvo v skupni razvrstitvi za svetovno prvenstvo, potem ko je francoski branilec lovorike Fabio Quartararo (Yamaha) po padcu ostal praznih rok.

»Zahvalil bi se rad vsem navijačem, ki so me prišli podpirat v Avstralijo. Nekaj posebnega je bilo tu zadnjič dirkati s Suzukijem. Imel sem dober občutek, da sem zmagal, pa je neverjetno,« se je samemu sebi čudil Rins. Marquez je priznal, da je imel proti koncu dirke na Phillip Islandu, med katero je izjemno užival, težave s pomanjkanjem oprijema.

Alex Rins je kar vriskal od navdušenja. FOTO: Paul Crock/AFP
Alex Rins je kar vriskal od navdušenja. FOTO: Paul Crock/AFP

»Poskušal sem zmagati, dal sem vse od sebe, toda Alex je zelo dobro odpeljal zadnji krog,« je dejal šestkratni svetovni prvak v kategoriji motoGP, ki je po operaciji rame hitro spet ujel priključek z elito.

Zadovoljen je bil tudi Bagnaia. »Po štartu, ki mi ni uspel najbolje, sem poskušal prehiteti čim več tekmecev. Ko sem videl, da je Fabio odstopil, sem si rekel: 'Zmaga bi bila super, toda še vedno bo v redu, četudi me bo nekaj tekmecev prehitelo.' Srečen sem, kako se je razpletlo, zdaj vodilo v prvenstvo. V takšnem slogu moramo tudi nadaljevati,« je povedal 25-letni Italijan, ki ima kot vodilni zdaj 14 točk naskoka pred Quartararojem.

Naslednja (predzadnja letošnja) dirka bo prihodnjo nedeljo v Sepangu.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine