Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Rekordna Janja – prva na svetu z zmagami na vseh tekmah v eni sezoni!

Plezalna šampionka je zmagala tudi na šesti preizkušnji za svetovni pokal v balvanih.
Janja Garnbret je premaknila še en mejnik v športnem plezanju. FOTO: Matej Družnik/Delo
Janja Garnbret je premaknila še en mejnik v športnem plezanju. FOTO: Matej Družnik/Delo
9. 6. 2019 | 00:16
10. 6. 2019 | 07:47
3:03
Ko je danes ponoči po našem času na zadnji letošnji tekmi za svetovni pokal v balvanskem plezanju v Vailu zmagala, so ji vse tekmice zaploskale in ji planile v objem. Prva dama svetovnega plezanja Janja Garnbret je postala prvi človek v zgodovini tega športa, ki je zmagal na vseh tekmah sezone v balvanih.

Prvi cilj Garnbretove, ki je v Vailu pred današnjo preizkušnjo nastopila zgolj enkrat v preteklosti (tedaj se ni uvrstila v finale), je bil preseči rezultat na tem ameriškem prizorišču, kar je tekmovalki, ki je v tej sezoni prevladovala v balvanskem plezanju, tudi uspelo. Na ljubljanskem ekshibicijskem dogodku Triglav The Rock pred dvema tednoma je sedmi sili pred odhodom v Ameriko zaupala, da si želi še šesto zaporedno zmago v sezoni. Pot do nje pa danes ni bila tako lahka kot na prejšnjih tekmah ...
 

Po "polčasu" tretja, težave z ramo


Polfinale je končala na drugem mestu za Francozinjo Fanny Gibert, njen izraz na obrazu je bil resen, ne tako sproščen kot skozi vse pretekle tekme sezone, na katerih je bila razred zase. A že v finalu je delovala umirjeno. Prvi problem je rešila v drugem poskusu, drugega v četrtem in po "polčasu" se je zasidrala na tretjem mestu. Pred in po nastopih je kazala, da ima težave z levo ramo.

Korošica je na vseh šestih tekmah v balvanih pokazala izjemne predstave in rutinersko premagovala tekmice. FOTO: Matej Družnik/Delo
Korošica je na vseh šestih tekmah v balvanih pokazala izjemne predstave in rutinersko premagovala tekmice. FOTO: Matej Družnik/Delo


Pri reševanju tretjega problema je prestavila v višjo prestavo. Vse plezalke, ki so nastopile pred 20-letno Korošico, so imele velike težave. A kot večkrat letos je Garnbretova pri problemu, ki se je za druge izkazal za nerešljivega, zablestela – vrh je dosegla v drugem poskusu. Za njo je bila uspešna tudi Gibertova, a vodstvo je pred zadnjim nastopom kot edina s tremi osvojenimi vrhovi prevzela slovenska šampionka. Pri reševanju zadnjega balvana je delovala, kot da se ji je že odvalila skala od srca. Lahkotno in odločno je dosegla vrh tudi na četrtem balvanu in vpisala 25. zmago za svetovni pokal v karieri.
 

Uresničila življenjski cilj


Koroška junakinja si je od sreče zakrila obraz. "Še vedno ne morem verjeti, kaj mi je uspelo. Sezona se je super začela in v takšnem ritmu sem si želela nadaljevati. Motivacija je vseskozi prisotna, danes pa sem uresničila življenjski cilj! Zelo čustveno je vse skupaj," je žarela Garnbretova.

Po koncu sezone za svetovni pokal v balvanih se začenja sezona v težavnosti. Uvodna tekma plezalno karavano čaka čez mesec dni v Švici. Največji asi tega športa pa se bodo ustavili tudi na tekmi v Kranju, ki bo na sporedu konec septembra.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine