Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Ko vidijo prenapihnjene Poljake, se jim dvigne adrenalin

Slovenska izbrana vrsta danes v polfinalu lige narodov proti Poljski, sledita mali ali veliki finale s Francijo ali Brazilijo.
Poljaki so bili leta 2019 na EP prenizka ovira za Tineta Urnauta in soigralce, ti želijo po uspehu v rednem delu lige narodov v Riminiju enako postoriti tudi v današnjem polfinalu. FOTO: Uroš Hočevar
Poljaki so bili leta 2019 na EP prenizka ovira za Tineta Urnauta in soigralce, ti želijo po uspehu v rednem delu lige narodov v Riminiju enako postoriti tudi v današnjem polfinalu. FOTO: Uroš Hočevar
26. 6. 2021 | 07:00
26. 6. 2021 | 07:49
4:16
Slovenska odbojkarska reprezentanca je v ligi narodov navdušila z igrami, nagrada pa je s tretjim mestom po rednem delu tekmovanja v Riminiju prišla z uvrstitvijo na zaključni turnir najboljše četverice. Ob tem je Mednarodna odbojkarska zveza objavila novo jakostno lestvico, na kateri je Slovenija s 301 točko napredovala na šesto mesto, 30. maja je bila še dvanajsta, 10. junija deseta. Zaostaja le še za Brazilijo (420 točk), Poljsko (391), Rusijo (343), Francijo (328) in ZDA (327).

V polfinalu sklepnega tekmovanja se bodo varovanci selektorja Alberta Giulianija danes ob 15. uri udarili s svetovnimi prvaki Poljaki, drugi polfinalni par, tekma bo ob 11.30, je Brazilija vs. Francija. Slovenski fantje ne skrivajo, da so si preboj med štiri najboljše ekipe kot cilj zadali že pred začetkom tekmovanja, zdaj, ko so ga dosegli, si želijo še več.

»Zdaj, ko smo to dosegli, se tukaj ne želimo ustaviti, merimo najvišje. Videli bomo, kako bo šlo v polfinalu, igramo s Poljsko, ki je zelo močna reprezentanca, kar je velikokrat dokazala. A proti Poljakom se vedno dobro motiviramo, najdemo neki globlji pomen tekme, zdaj pa bo dodatna motivacija tudi to, da gre za polfinale elitnega tekmovanja. Menim, da se moramo ubadati predvsem s svojo igro, biti najboljša različica samega sebe na igrišču in videti, kaj nam bo to prineslo. Če naš maksimum ne bo dovolj, si nimamo kaj očitati, a mislim, da se nam tega ni treba bati. Menim, da bomo v polfinalu pokazali, zakaj smo prišli do sem in zakaj si želimo igrati v finalu,« poudarja srednji bloker Jan Kozamernik.

Rok Možič, Jan Kozamernik, Gregor Ropret in Klemen Čebulj so že skrajno nabrušeni. FOTO: FIVB
Rok Možič, Jan Kozamernik, Gregor Ropret in Klemen Čebulj so že skrajno nabrušeni. FOTO: FIVB

 

Uspeh v lastnem znoju


V zadnjih letih so se slovenski odbojkarji s Poljaki večkrat srečali in jih trikrat premagali na evropskih prvenstvih v letih 2015 v Sofiji, 2017 v poljskem Krakovu in 2019 v Ljubljani, varovanci poljskega selektorja, Belgijca Vitala Heynena, pa so bili uspešnejši na prvem kvalifikacijskem turnirju na svojih tleh v Gdansku za olimpijske igre v Tokiu. Še posebej zmaga v polfinalu EP leta 2019 v Stožicah ostaja v spominu, varovanci selektorja Alberta Giulianija so takrat v vrhunski odbojkarski predstavi tekmeca ugnali s 3:1. Poljaki so takrat sicer nastopili brez enega svojih zvezdnikov, poškodovanega korektorja Bartosza Kureka, a ob vesoljski predstavi gostiteljev niso imeli veliko protiargumentov.



Poljska je sicer kot trikratni svetovni prvak (1974 ter dvakrat zaporedoma na zadnjih mundialih 2014 in 2018) na ljubljanski polfinale prišla (pre)samozavestna in napihnjena, igralci so verjeli, da slovenska vrsta proti njim nima veliko možnosti za zmago. A pri Giulianijevih odbojkarjih je tako, kot da bi pri poljski zastavi videli le rdečo barvo. Postanejo super nabrušeni in na igrišče pridejo skrajno motivirani. Tudi Poljaki po nizu porazov že kujejo maščevanje, spomnimo, slabši so bili tudi v rednem delu lige narodov v Riminiju.

»Zelo smo si želeli nastopa v polfinalu, tudi sami smo si ga priigrali, nič nam ni bilo podarjenega. Zato v polfinalu lahko pričakujemo zelo srčno igro in veliko čustev na igrišču,« pravi sprejemalec Klemen Čebulj. »Naš prvi cilj, ko smo prišli v Rimini, je bil, da se uvrstimo med najboljše štiri ekipe. Zdaj, ko nam je to uspelo, pa si želimo narediti še korak naprej. Zavedamo se, da so preostale tri ekipe vrhunske in bo to zelo močan zaključni turnir, toda naša želja je uvrstitev v finale prek Poljakov in vse bomo naredili, da jih premagamo,« je optimističen kapetan Tine Urnaut. Zmagovalca polfinalnih obračunov se bosta v nedeljo ob 15. uri pomerila v finalu, tekma za tretje mesto bo ob 11.30. Termini so resda zgodnji, a kdor se zadnji veseli, se najslajše.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine