Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Ponoči že nov preizkus za slovenske odbojkarje

Slovensko odbojkarsko izbrano vrsto v Brasilii ponoči čaka tretja tekma letošnje lige narodov.
Žiga Štern (v sredini) ob Janiju Kovačiču (levo) in Roku Možiču med dvobojem z Brazilci. FOTO: Volleyballworld.com
Žiga Štern (v sredini) ob Janiju Kovačiču (levo) in Roku Možiču med dvobojem z Brazilci. FOTO: Volleyballworld.com
Š. R., STA
10. 6. 2022 | 11:33
4:03

Dvakratnim zaporednim evropskim podprvakom se bodo v soboto ob 2. uri zjutraj nasproti postavili Avstralci. Nekoč jih je vodil prav zdajšnji slovenski selektor, Avstralec Mark Lebedew, ki bo skušal skovati taktiko za zmago proti svojim rojakom.

»Bo kar čudno. Vesel sem, da vsaj ne igrajo himen, kar bi vso stvar naredilo še bolj čudno,« je o sploh prvem obračunu proti svoji reprezentanci v dolgi trenerski karieri spregovoril 55-letni Avstralec. Izbrano vrsto svoje domovine je vodil med letoma 2016 in 2020, pred več kot 20 leti pa je bil tudi pomočnik takratnega selektorja. Od tega leta vodi slovensko izbrano vrsto, s katero je na prvih dveh tekmah v brazilski prestolnici ostal praznih rok. Avstralija na papirju ne bo favorit, kot sta bili ZDA in Brazilija, vseeno pa predstavlja veliko neznanko za nekdanjega selektorja.

»Nekaj fantov poznam zelo dobro, večine pa sploh ne. Nekatere fante bom sicer imel na voljo tudi prihodnjo sezono v klubu,« je za Odbojkarsko zvezo Slovenije dejal trener nemškega Friedrichshafna, kjer igra tudi v Braziliji sicer odsotni slovenski podajalec Dejan Vinčić.

»To bo zanimiv dan, težko pa se bo pripraviti, saj so doslej odigrali le eno tekmo. Skušali se bomo kar najbolje spočiti in regenerirati ter pripraviti na jutrišnji boj,« je še dodal Lebedew.

Nadejajo se dveh zmag

Avstralija je odigrala zgolj tekmo z gostitelji Brazilci in jo prepričljivo izgubila z 0:3 (14, 18, 21). Tudi Slovenci so ponoči proti domačinom položili orožja, a osvojili niz ter precej bolje odigrali obračun kot proti Američanom (0:3) v sredo zgodaj zjutraj.

»Na papirju zdaj igramo proti lažjima nasprotnikoma, a moramo prikazati dobro igro. Verjamem, da jo bomo in nadejamo se dveh zmag,« je o pogledu na tekmi proti Avstraliji in Kitajski, ki se bo začela 21 ur po dvoboju z Avstralci, dejal Rok Možič.

»Lani smo res prikazali vrhunske predstave v mehurčku, na koncu pa na žalost osvojili četrto mesto, a smo bili blizu medalji. Letos pa je postava nekoliko spremenjena, vedeli smo, da nam ne bo lahko takoj na prvih dveh tekmah proti dvema najmočnejšima reprezentancama na svetu. Veliko je še tekem, poskušali bomo iz teh dveh tukaj iztržiti največ in gledati naprej ter se boriti za zaključni turnir osmerice,« je prepričan mladi mariborski odbojkar.

Na tekmi proti Braziliji je dosegel kar 22 točk ob 59-odstotni uspešnosti v napadu, veliko pa bo na njegovih ramenih slonelo tudi na preostalih tekmah v brazilski prestolnici. Da bo dobil čim boljše žoge za zaključek, bo skrbel Gregor Ropret. Novopečeni podajalec Perugie je prav tako kot Možič odločen, da morajo naslednji dve tekmi dobiti.

»Našo igro lahko še precej popravimo,« je priznal.

Na uradnih tekmah se je Slovenija z Avstralijo pomerila dvakrat. Lani je slovenska izbrana vrsta ob svojem prvem nastopu v ligi narodov zmagala s 3:1 v nizih, pred štirimi leti pa sta se reprezentanci srečali tudi ob premiernem nastopu Slovenije na svetovnem prvenstvu. Takrat so odbojkarji z dežele tam spodaj v Bologni slavili s 3:2 v nizih.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine