Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Odličen štart kanuistov: Božič prvi, Savšek drugi

Danes v Tacnu kvalifikacije za tekmo svetovnega pokala, jutri in nedeljo bo šlo zares.
Luka Božič je bil najhitrejši kanuist v tacenskih kvalifikacijah. FOTO: Matej Družnik/Delo
Luka Božič je bil najhitrejši kanuist v tacenskih kvalifikacijah. FOTO: Matej Družnik/Delo
16. 10. 2020 | 18:02
16. 10. 2020 | 18:18
2:58
Ob strogih zaščitnih ukrepih in za zaprtimi vrati se je v Tacnu začela prva tekma sezone za svetovni pokal v slalomu na divjih vodah. Zaradi zdravstvenih razmer so v Ljubljani le tekmovalci iz 17 držav, tako da so bile današnje kvalifikacije zgolj formalnost, saj so vsi napredovali v sobotni in nedeljski polfinale. Med kanuisti je bil najhitrejši Luka Božič, drugi je bil Benjamin Savšek. Prav tako drugi je bil med kajakaši Vid Kuder Marušič, med kajakašicami pa je bila Eva Terčelj tretja.

Izvedba današnjih kvalifikacij je dolgo visela v zraku, saj je visok vodostaj Save povzročal prirediteljem nemalo težav, a ob pomoči elektrarne, ki je ohranjala enako raven vode na progi, so jih le izpeljali. V prvem nastopu tekmovalnega vikenda se je najbolj izkazal Božič, ki je zmagal med kanuisti. Na progi je bil sicer še hitrejši Savšek, a si je zaradi dotika vratic prislužil dve kazenski sekundi. Letošnji evropski prvak je bil na koncu tri desetinke za Božičem, na tretje mesto pa je priveslal Francoz Nicolas Gestin. Tretji slovenski predstavnik med kanuisti Jure Lenarčič je bil sedmi.
 

Brez napakic ni šlo


»Danes je bila postavitev proge kar zahtevna, poleg tega pa je imela voda močan tok. S kvalifikacijskim nastopom sem zelo zadovoljen. Bilo je sicer nekaj napakic, ampak v takšnih razmerah se dogajajo ves čas. Ves čas se moraš prilagajati na vodo. Mislim, da sem danes zelo dobro opravil svojo nalogo,« je povedal Božič, bronasti na lanskem svetovnem prvenstvu.

Svetovna prvakinja med kajakašicami Eva Terčelj je še enkrat potrdila svojo kakovost. FOTO: Matej Družnik/Delo
Svetovna prvakinja med kajakašicami Eva Terčelj je še enkrat potrdila svojo kakovost. FOTO: Matej Družnik/Delo


V kvalifikacijah kajakašev je bil najuspešnejši Američan Joshua Joseph, ki se z reprezentančnimi kolegi v Tacnu mudi že od junija, drugi je bil Vid Kuder Marušič, ki je letos prvič v članski slalomski reprezentanci, tretji pa je bil Brazilec Mathieu Desnos. Peter Kauzer je bil enajsti, Niko Testen pa 16.

Med kajakašicami je bila najvišje uvrščena Slovenka Eva Terčelj, ki je zasedla tretje mesto. Najboljši rezultat čas je imela Američanka Evy Leibfarth, drugo mesto si je priveslala Brazilka Ana Satila. Ajda Novak je dosegla 15. rezultat kvalifikacij.

Med kanuistkami je Alja Kozorog je zasedla peto mesto, medtem ko je bila Lea Novak 12.

V soboto bodo na sporedu polfinalni in finalni nastopi kajakašic in kajakašev. Polfinale se bo začel ob 8.45, finale ob 11.30.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine