Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Na zunanji progi predaleč od elite

Tjaša Oder v finalu na 800 m prosto 6., v ponedeljek v vodo na 1500 m.
Tjaša Oder je priplavala Sloveniji prvi finale na letošnjem EP.<br />
FOTO Uroš Hočevar
Tjaša Oder je priplavala Sloveniji prvi finale na letošnjem EP.<br /> FOTO Uroš Hočevar
5. 8. 2018 | 21:30
5. 8. 2018 | 21:38
3:39
Glasgow – Naša vodilna plavalka na letošnjem prvenstvu stare celine Tjaša Oder ni bila tako nasmejana kot pred dvema letoma v Londonu, a obenem tudi pretiranega razočaranja ni bilo zaznati. Bronasta s prvenstva 2016 je bila tokrat 6., pred njo pa je še ponedeljkovo dopoldansko predtekmovanje na 1500 m prosto, v katerem upa, da se bo uvrstila v torkov finale.

Precej je bilo ugibanj o formi 24-letne Korošice po vrnitvi z univerze v Arizoni (ZDA) na domače Ravne, kjer sta si s trenerjem Gorazdom Podržavnikom, obenem tudi reprezentančnim selektorjem, začrtala dolgoročni cilj ustrezne pripravljenosti za olimpijski nastop v Tokiu 2020. Toda dotlej sta pred njo še nadaljevanje tega prvenstva stare celine ter naslednje leto svetovno prvenstvo.

Prvi polčas svojega Glasgowa 2018 je opravila zelo spodobno. Ni bilo podviga kot pred dvema letoma v Londonu, ko je bila prav na 800 m prosto 3., je pa uresničila poglavitni cilj uvrstitve v finale. S časom 8:30,08 je zasedla 6. mesto, najboljše tri – Italijanka Simona Quadarella, Madžarka Ajna Keselyin in Rusinja Ana Jegorova – so bile vendarle predaleč. Od tretjeuvrščene jo je ločilo dobrih pet sekund, da bi jo prehitela, bi morala plavati hitreje od svojega državnega rekorda (8:25,68), ki ji je zadostoval prav za londonski bron.


Danes po drugi finale


»Tudi 6. mesto v Evropi je zelo dobra uvrstitev. Težko mi je bilo plavati na zunanji progi, na kateri ni realne neposredne primerjave s tekmicami, saj se potem ne borim tako kot sicer. Izid pa je dober, zato se bom zdaj s pozitivnimi mislimi pripravila na 1500 m prosto,« je po tekmi za STA povedala Fužinarjeva reprezentantka, že vrsto let med udarnimi slovenskimi plavalkami. A ob spoznanju, da na tem prvenstvu ni Anje Klinar, ji zdaj pripada dejansko vloga kapetanke in tudi najresnejše kandidatke za dva posamična nastopa med izbrano osmerico v finalu.

Današnje predtekmovanje na 1500 m prosto se bo začelo ob 10.50, Odrova bo prav tako kot Katja Fain, še ena slovenska udeleženka v tej disciplini, plavala v izjemno ostri konkurenci druge skupine, v kateri bosta tudi najboljši s tekme na 800 m – Quadarella in Kesely.

Med drugimi slovenskimi plavalkami, ki so tekmovale v uvodnih treh dneh prvenstva v Glasgowu, se je najvidneje odrezala Janja Šegel. Po napetem dodatnem dvoboju s Švicarko Noemi Girardet se je uvrstila v polfinale, tam pa ni bilo več dovolj moči za kakšen podvig. Še ena od učenk ravenske plavalne šole je bila 16., kar pa je njen najvidnejši dosežek na velikem mednarodnem tekmovanju. Razmerja moči med najboljšimi pa se ne spreminjajo: na vrhu so izjemna Švedinja Sarah Sjöström, plavalci Madžarske, Italije, Rusije, domače obiskovalce pa je seveda navdušil Adam Peaty. V disciplini 100 m prsno, v kateri se je v zadnjih letih z njim boril tudi Damir Dugonjić, je s 57,10 dosegel svetovni rekord in se že močno približal svoji želji – da bi bil prvi na svetu, ki bi v tej disciplini plaval hitreje od 57 sekund.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine