Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Kruder 16. v kombinaciji, Garnbretova bo jutri lovila trojček

Slovenski plezalec ostal brez finala in si še ni zagotovil nastopa na olimpijskih igrah v Tokiu.
Jernej Kruder je SP končal s 16. mestom v kombinaciji. FOTO: Manca Ogrin
Jernej Kruder je SP končal s 16. mestom v kombinaciji. FOTO: Manca Ogrin
STA
19. 8. 2019 | 12:26
19. 8. 2019 | 12:40
3:44
Na SP v športnem plezanju v Hačiojiju so opravili še moške kvalifikacije v olimpijski kombinaciji, novi disciplini, ki bo svojo olimpijsko premiero doživela prihodnje poletje na poletnih igrah na Japonskem. Edini Slovenec Jernej Kruder je prvenstvo sklenil na 16. mestu ter se ni uvrstil v finale kombinacije, ostal je tudi brez olimpijske norme.

Celjan je bil edini Slovenec v moški konkurenci, ki se je na prvenstvu na podlagi zmnožka dosežkov v treh posameznih disciplinah prebil med dvajseterico kvalifikantov za finale kombinacije in sedem olimpijskih vstopnic. Vendar pa si Kruder tokrat ni zagotovil ene od sedmih olimpijskih vozovnic, ki jih bodo podelili najboljšim na prvenstvu. Naslednjo priložnost bo imel novembra, ko bodo potekale posebne olimpijske kvalifikacije.

Jernej Kruder bo imel naslednjo priložnost za uvrstitev na OI novembra, ko bodo potekale posebne olimpijske kvalifikacije. FOTO: Manca Ogrin
Jernej Kruder bo imel naslednjo priložnost za uvrstitev na OI novembra, ko bodo potekale posebne olimpijske kvalifikacije. FOTO: Manca Ogrin


V hitrosti je bil s časom 7,295 sekunde 13., na balvanih je z dvema rešenima problemoma dosegel deveto mesto, v težavnosti pa je bil z višino 29+ štirinajsti. Zmnožek vseh treh disciplin je znašal 1638, kar je zadoščalo za mesto v spodnji polovici uvrščenih.

Najnižji zmnožek, ki je še prinašal finale, je bil 432. Kvalifikacije je dobil Alexander Megos z zmnožkom 17. Nemec je vodil po težavnosti in balvanih, drugi je bil branilec naslova iz Innsbrucka Avstrijec Jakob Schubert z zmnožkom 60, na balvanih in v težavnosti je bil drugi. Megos je v hitrosti dosegel 17. čas, Schubert 15. Tretje mesto kvalifikacij je pripadlo domačinu Tomoi Narasakiju z zmnožkom 112. Japonski plezalec je bil četrti v hitrosti in na balvanih ter sedmi v težavnosti.

V finalu kombinacije, s katerim se bo v sredo sklenilo tudi prvenstvo, bodo nastopili štirje Japonci. Ker ima vsaka država na olimpijskih igrah prihodnje leto v Tokiu na razpolago največ dve mesti, Japoncem pripada le še ena olimpijska vstopnica. Japonci imajo kot gostitelji olimpijskih bojev eno mesto že vnaprej zagotovljeno.

Tudi na podlagi teh izračunov Kruder še ne bo med olimpijskimi izbranci. Prva naslednja priložnost bo konec novembra v Franciji na dodatnih olimpijskih kvalifikacijah. Brez olimpijske norme je na 18. mestu ostal tudi aktualni svetovni prvak v težavnosti Čeh Adam Ondra, lanski kombinacijski podprvak.


V igri samo še Garnbretova


Edina Slovenka, ki je že 340 dni pred začetkom olimpijskih iger izpolnila olimpijsko normo, je super šampionka Janja Garnbret. Dvajsetletna Korošica bo edina slovenska predstavnica v finalu kombinacije. V nedeljskih kvalifikacijah je poskrbela za tretji dosežek. Že uvrstitev med najboljšo osmerico je Garnbretovi prinesla krstni nastop na olimpijskih igrah.

Janja Garnbret bo jutri lovila tretjo zlato kolajno na letošnjem SP. FOTO: Manca Ogrin
Janja Garnbret bo jutri lovila tretjo zlato kolajno na letošnjem SP. FOTO: Manca Ogrin


Tekmovalka iz Šmartna pri Slovenj Gradcu bo jutri lovila prav poseben dosežek. Kot prva v zgodovini lahko osvoji trojček zmag na enem prvenstvu. Na Japonskem je že pospravila dve zlati kolajni, na balvanih in v težavnosti.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine