Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Koronavirus okronal športno zmešnjavo

Zaradi epidemije v zraku visijo olimpijske igre v Tokiu, kolesarska Giro d'Italia in Tour de France ter teniška turnirja v Parizu in Wimbledonu
Izvedba olimpijskih iger v Tokiu od 24. julija do 9. avgusta je zaradi nove epidemije resno ogrožena. FOTO: Reuters
Izvedba olimpijskih iger v Tokiu od 24. julija do 9. avgusta je zaradi nove epidemije resno ogrožena. FOTO: Reuters
Marko Uršič
9. 3. 2020 | 10:30
10. 3. 2020 | 10:04
4:00
Svet je v kaosu, zdravstvenem, gospodarskem in seveda tudi športnem, pa najsi gre pri koronavirusu za naključen izbruh bolezni ali zdravstveno sabotažo katere od svetovnih velesil.

S tem, katere športne prireditve so doslej odpadle oziroma so se morale ali se morajo odigrati pred praznimi tribunami, se naštevalno niti nima smisla ubadati, preplah je nastal tudi zato, ker so v nevarnosti odpovedi tudi največji športni dogodki. Poletne olimpijske igre v Tokiu, majska večetapna kolesarska dirka Giro d'Italia, julijski Tour de France (Primož Roglič naj bi tam lovil skupno zmago), teniški turnir v Roland Garrosu z začetkom konec maja in začetnojulijski Wimbledon.

Zdaj je do odpovedi športnega dogodka prišlo tudi v ZDA, v Kaliforniji so izničili izvedbo znamenitega moškega in ženskega teniškega turnirja v Indian Wellsu. Pa je to kot kaže po številu odpovedanih tekmovanj le drobtinica, domine bodo padale ena za drugo.

Panika zaradi koronavirusa se je celo tako razširila, da angleškim gostilnam v primeru, da vlada ali nogometne avtoritete izdajo prepoved obiska tekem elitne angleške nogometne lige, v njihovih prostorih naj ne bi bil dovoljen množičen ogled dvobojev prek televizijskega zaslona.



Nogometaši Parme in Spala pa so v zadnjem italijanskem ligaškem kolu pred medsebojno tekmo zaradi zdravstvenih razlogov celo na kratko stavkali.
 

Politična kaos in strah


V Italiji so, denimo, popolnoma ustavili izvedbo ženskega odbojkarskega državnega prvenstva, moško so v zadnjem kolu igrali pred praznimi tribunami oziroma so bili obračuni odpovedani. »Institucije na državni ravni so povzročile le zmešnjavo in strah, žal mi je, ker so politične in športne avtoritete, ki imajo več odgovornosti kot mi, sprožile nejasen položaj. Sami smo se odzvali z občutkom za odgovornost v povezavi s športnicami in strokovnimi vodstvi odbojkarskih klubov.

Napisati, kakor je to storila vlada, da se športna tekmovanja lahko odvijejo za zaprtimi vrati, a hkrati zajeziti gibanje na ogroženih območjih in zunaj njih, je nekaj povsem nerazumljivega. Če ministrstvo za šport pravi, da tisti, ki vztraja z igranjem, nima več moralnih načel, je resnično preveč,« pravi ženski odbojkarski ligaški predsednik Mauro Fabris.

V olimpijskem Tokiu so na trnih.
V olimpijskem Tokiu so na trnih.

 

Italija v Mariboru


Zanimivo je tudi to, da naj bi se zaradi epidemije koronavirusa 13., 14., 18. in 19. marca v Mariboru v športni dvorani Lukna odigralo šest, uvodnih in povratnih, preloženih četrtfinalnih tekem odbojkarske lige prvakov in prvakinj. In sicer Trentino (Italija) – Jastrzembski Wengiel (Poljska), Fenerbahče (Turčija) – Igor Gorgonzola Novara (Italija) in Savino Del Bene Scandicci (Italija) – Ečačibaši (Turčija).

V prvotni novici v soboto dopoldne je bilo omenjeno, da to pomeni, da bo domače občinstvo lahko videlo slovenska odbojkarska reprezentanta Klemna Čebulja iz Trentina in Izo Mlakar, članico Novare. Včeraj pa je slovenski minister za zdravje Aleš Šabeder podpisal odredbo o prepovedi zbiranja na prireditvah v javnih prostorih z več kot 100 udeleženci, na javnih prostorih je ta številka 500.

Torej, ukrep velja tudi za odbojko v ligi prvakov/prvakinj, se pravi tekme brez gledalcev, a položaj se tako ali tako spreminja ne iz dneva v dan, temveč iz minute v minuto.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine